Sfanta Cuvioasa Parascheva

In fiecare an, la 14 octombrie Biserica Ortodoxa de pretutindeni praznuieste pe Cuvioasa Maica Parascheva. In chip deosebit, ea este cinstita in Moldova, intrucat de aproape 400 de ani, moastele ei se gasesc la Iasi, dupa ce fusesera in Biserica Sfintii Apostoli din Calicratia, in Epivata – unde se nascuse, la Tarnova, Belgrad si Constantinopol. Drept-credinciosul domn al Moldovei, Vasile Lupu a izbutit-cu multa cheltuiala-sa aduca de la Constantinopol moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si sa le aseze…

Mai mult...

Targ da tara la Jibou si Nusfalau

Suntem obisnuiti ca in a doua zi de miercuri a fiecarei luni doua targuri de tara sa se tina in judet. Iata-ne asadar in data de 19 a lui Brumarel, cand la Jibou si la Nusfalau vor fi stransuri de oameni si animale. Se va vinde, se va cumpara, ca si pana acum ,adica fara mari oscilatii de preturi. Porcul, cel mai „tranzactionat” patruped din targuri se va vinde cu 7 lei kilogramul in viu, cel de…

Mai mult...

Combaterea „vlaguielilor” de toamna

Va prezentam trei preparate naturale care se bazeaza pe puterea curativa extraordinara a usturoiului si sunt recomandate pentru combaterea oboselii acumulate dupa eforturi fizice indelungate. Ele revitalizeaza si energizeaza organismul, combat deficientele cronice ale aparatului respirator si readuc pofta de mancare. Sunt indicate si pentru persoanele in varsta. Usturoi si suc de ceapa Se amesteca patru catei de usturoi bine pisati, sucul de la patru cepe proaspete de marime medie, 150 mililitri suc de ovaz, 40 de…

Mai mult...

Prepararea si pastrarea vinului pentru casa

Metoda de preparare si pastrare a vinului pentru casa se recomanda numai pentru amatori care prepara cantitati mici. Unitatile de vinificatie au alte metode tehnologice care sunt tratate in diferite lucrari de specialitate. Se folosesc soiuri de struguri care cresc pe langa casa;Tamaioasa, Hamburg, Otonel, Cotnari, Hibrid etc. Ciorchinii de struguri se clatesc in apa rece si se lasa sa se zvante. Se aleg numai boabele sanatoase, iar cele crapate si mucegaite se inlatura. Apoi boabele de…

Mai mult...

Cum stim ca o vaca este buna de lapte

Aspectul ugerului ofera informatii destul de exacte asupra potentialului productiv al unei vaci de lapte. Calitatea ugerului este caracterizata prin sase insusiri si anume: extinderea anterioara, prinderea posterioara, ligamentul superior, adancimea ugerului, plasarea sfarcurilor si lungimea acestora. In ceea ce priveste lungimea, este de dorit ca mameloanelor la primipare sa fie de 6-7 centimetri. Trebuie avut in vedere ca dezvoltarea armonioasa a ugerului contribuie la obtinerea unei cantitati mari de lapte, dar si la evitarea unpor afectiuni…

Mai mult...

Plantarea de toamna a pomilor fructiferi

Cele mai bune rezultate in prinderea si dezvoltarea pomilor fructiferi le da plantarea de toamna. Ea incepe imediat dupa caderea frunzelor si poate continua pana la venirea inghetului. Este mai bine sa plantam pomii toamna deoarece radacinile lor pana prima-vara, realizeaza un contact mai strans cu pamantul, taoeturile lor se caluseaza, iar uneori emit radacini noi. In gropi se acumuleaza o cantitate mare de apa care se pastreaza in perioadele mai secetoase din timpul verii. pomii pornesc…

Mai mult...

Marca, pasi siguri spre urbanizare

Din grajduri, camin cultural Doua grajduri ale raposatului CAP mai ca erau sa fie vandute pe un pret de nimic. Stop, a zis Dumitru Rosan, cu caramida si tigla din aceste constructii putem ridica un camin cultural in centrul de comuna. Zis si facut, spre nemultumirea unor samsari de ocazie. In anul 2003 cand actualul primar era inca vice s-a construit Caminul cultural din Marca. Cu bani de la bugetul local. Abia dupa cinci ani locatia a…

Mai mult...

Chiar suntem cetateni de mana a doua?

Se spune, si eu cred ca pe buna dreptate, ca fiecare felie de viata are un numitor comun. Ceva care o defineste, care intr-un anume fel o face unica. Daca e sa ne referim la zilele pe care le traim, ceea ce le uneste este frica. Frica oamenilor de cate ori vad lumina zilei. Si de aici teama, frica ce invinge mai totdeauna speranta. Frica de a nu pierde bruma de agoniseala, teama ca am putea ramane…

Mai mult...

declaratia zilei

Deputatul Mirel Talos il defineste pe premierul Emil Boc ca fiind un „doctor in guvernare anticon-stitutionala”. A uitat sa precizeze ca Emilut de Rachitele este doctor si in tamplarie, iar daca nu reuseste sa scape Romania de criza va dona fiecarui cetatean o sapa de lemn cu care sa ne castigam existenta. Daca nici asa nu merge, luam coasa, ca si la asta se pricepe.

Mai mult...

chestiunea zilei

Semnalizare rutiera de toata jena la reabilitarea drumului Alesd-Zalau. Ieri, un barbat cu o paleta in mana „coordona” circulatia de unul singur, preocupat mai mult de spargerea semintelor intre dinti. In timp ce excavatorul aducea asfalt, circulatia se desfasura pe un singur sens de mers. „Coordonatorul rutier” a dat insa drumul la masini din ambele sensuri si intuitia soferilor a facut ca sa fie evitat un grav accident rutier.

Mai mult...

Recolte bune, castiguri sub asteptari

In timp ce Ministerul Agriculturii se lauda cu recolta din acest an si cu faptul ca agricultura va contribui semnificativ la cresterea economica, producatorii de legume inregistreaza pierderi uriase din cauza preturilor, care nu acopera costul de productie. Acestia se plang ca sunt obligati sa vanda ieftin intermediarilor pentru a scapa de marfa, in conditiile in care exista prea putine spatii de depozitare adecvate. „Degeaba am avut productie buna, daca am vandut si inca mai vindem la…

Mai mult...

Teatru pentru copii si parinti la Zalau

Primaria Municipiului Zalau si Casa Municipala de Cultura va invita marti la teatru. Pentru copii, actorii Teatrului de Stat Oradea – Trupa „Iosif Vulcan” va juca la Casa Armatei de la orele 10.30 si 12.00 in piesa „Fetita cu chibrituri”, adaptare dupa Hans Christian Andersen. Pretul unui bilet este de cinci lei. Tot marti, de la ora 18.30, la Casa de Cultura a Sindicatelor va fi pusa in scena piesa „Indragostitii din Ancona”, o comedie muzicala pentru…

Mai mult...

S-a semnat contractul pentru modernizarea Parcului Central

Primarul Munici-piului Zalau, Radu Capilnasiu, a semnat ieri la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest contractele de finantare pentru trei din cele patru proiecte depuse in cadrul Programului Operational Regional Axa 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor, poli urbani de crestere. Este vorba despre: „Siguranta Publica in Municipiul Zalau prin sisteme de supraveghere video amplasate in spatii publice”, „Amenajare peisagera a Parcului Central Municipal Zalau, judetul Salaj”, „Reabilitarea cladirii monument istoric – Cladirea Transilvania”.

Mai mult...

Intre primii zece „mamaligari” din lume

Romania reuseste sa se afle pentru al doilea an la rand intre primii zece producatori de porumb la nivel mondial, in fata unor tari agricole mari precum India sau Federatia Rusa. Potrivit unor estimari ale Ministerului Agriculturii si in acest an recolta de porumb, care va atinge 10,4 milioane de tone (in crestere cu 15 la suta fata de anul trecut) ne plaseaza in topul primilor zece producatori de porumb din lume. Aceasta cantitate va aduce in…

Mai mult...

17 octombrie, ultima zi de depunere a cererilor pentru sprijin la pasari si porcine

In mod normal potentialii beneficiari ai ajutorului de stat privind bunastarea pasarilor si porcinelor ar fi trebuit sa depuna cererile la Centrele Judetene APIA pana la data de 15 octombrie. Cum data de 15 octombrie cade intr-o zi nelucratoare (sambata), termenul limita de depunere a cererilor a fost prelungit pana la de 17 octombrie inclusiv. Ajutorul de stat privind bunastarea pasarilor si porcinelor este aferent perioadei 17 octombrie 2011-15 octombrie 2012.

Mai mult...

Primaria Zalau pe Facebook

Pentru a facilita accesul cetatenilor la informatiile de interes public pe care Primaria Municipiului Zalau le gestioneaza, din aceasta saptamana utilizatorii de internet se pot abona la newsletter, accesand pagina de internet a institutiei www.zalausj.ro, potrivit Biroului de Presa al Primariei. Tot din aceasta saptamana, primaria are cont pe reteaua de socializare Facebook, unde gasiti ultimele date referitoare la activitatea institutiei. „Am realizat si aceste noi modalitati de informare din dorinta de a imbunatati permanent comunicarea cu…

Mai mult...

Electricitate eco pe spatele consumatorilor casnici

Guvernul a adoptat in ultima sedinta reglementari noi cu privire la sistemul de certificate verzi care muta cheltuielile cu producerea de energie electrica eco pe factura consumatorilor de electricitate. Modificarile aduse de Guvern preconizeaza investitii directe de 4-5 miliarde euro in energia regenerabila din Romania. Impactul acestor masuri sunt tot asupra consumatorilor casnici, care vor suporta o majorare de 2,5 la suta a energiei electrice. Totusi, oficialii guernamentali incearca sa minimalizeze aceasta majorare, marsand pe suma mica…

Mai mult...

Alimentele de la UE sunt distribuite cu dificultate

Alimentele incluse in pachetele gratuite din partea UE ajung cu intarziere in depozitele DGASPC. UE ameninta ca nu va mai acorda acest tip de spijin. Alimentele gratuite finan-tate de Uniunea Europeana, acordate persoanelor ce provin din categorii defavorizate, au inceput sa fie distribuite la noi in judet la inceputul lunii septembrie. Pachetele integrale de alimente au fost distribuite doar pentru beneficiarii din noua localitati salajene. Motivul neajunsurilor programului este faptul ca unele alimente ajung cu dificultate in…

Mai mult...

Bugetarii isi vor primi salariile castigate in instanta abia peste cinci ani

Camera Deputatilor a adoptat Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care platile restante datorate bugetarilor vor fi platite pana in anul 2016. Statul le datoreaza angajatilor sai 2,2 miliarde de lei, pe care acestia i-au castigat in instante. Decizia Camerei este una definitiva, iar PSD si PNL au anuntat ca vor contesta decizia la Curtea Constitutionala. Restantele se vor returna in felul urmator – in anul 2012 se plateste 5 la suta din valoarea titlului executoriu, in…

Mai mult...