Din grajduri, camin cultural
Doua grajduri ale raposatului CAP mai ca erau sa fie vandute pe un pret de nimic. Stop, a zis Dumitru Rosan, cu caramida si tigla din aceste constructii putem ridica un camin cultural in centrul de comuna. Zis si facut, spre nemultumirea unor samsari de ocazie. In anul 2003 cand actualul primar era inca vice s-a construit Caminul cultural din Marca. Cu bani de la bugetul local. Abia dupa cinci ani locatia a devenit asezamant de cultura, care corespunde normelor nationale si europene. Nu e o gluma. Cadirea adaposteste o sala de spectacole cu 500 de locuri, scena, vestiare, iar pentru evenimentele din comunitate ea a fost dotata cu bucatarie si vesela.
Cum noroaiele napadeau ulitele comunei, primul gand a lui Dumitru Rosan a fost de a face ca pe ele sa se poata circula si fara cizme de caucuic. Si a reusit. Cu piatra din cariera de la Marca a „rostuit” peste 20 de kilometri de ulite si drumuri comunale. Si toata aceasta investitie s-a facut cu fonduri de la bugetul local.
Un plus de incredere
Problemele edilitare ale comunei l-au framantat pe Dumitru Rosan, actualul primar de Marca, de cand se stie. Dintotdeauna si-a dorit ca locurile in care a vazut lumina zilei, a copilarit si si-a intramat un rost sa fie altcumva, adica mai frumoase, mai pline de viata, mai benefice pentru cei ce vietuiesc aici. In anul 2000 Dumitru Rosan a fost ales in functia de viceprimar. S-a zbatut, a avut nopti nedormite, si a reusit sa faca ceva pentru comunitate. A iesit in fata cum se spune. Dovada sta faptul ca la alegerile locale din 2004 obstea i-a acordat increderea si l-a „saltat” in jiltul de primar. Altfel zis l-a pus sa-i pastoreasca destinele. Si nu a avut ce regreta. Ba dimpotriva, la alegerile locale din 2008 tot obstea i-a reinnoit mandatul. Un plus de incredere pentru ceea ce a savarsit pana atunci. Si a savarsit: toate drumurile comunale au fost pietruite, s-a construit un nou camin cultural in centrul de comuna cu bani de la bugetul local, s-au facut demersuri pentru introducerea apei, amenajarea sistemului de canalizare. Nici sanatatea semenilor nu a fost neglijata. Bineinteles nu toate lucrarile incepute, din motive obiective, au putut fi finalizate. Tocmai de aceea Dumitru Rosan are de gand sa candideze la functia de primar si la alegerile locale din 2012. Sortii de izbanda ii surad.
Sanatatea pe prim plan
Noul sediu al Primariei din Marca este o lucrare cu care orice comuna s-ar pute mandri. El a fost dat in folosinta in anul 2009. Tot in aceeasi zi a tierii panglicii la primarie s-a facut festenia si la dispensarul uman, cabinetul stomatologic si farmacie. Primarul Rosan este de parere ca sanatatea semenilor trebui sa fie pe prim plan si nu admite nici un rabat in asigurarea conditiilor pentru o asistenta medicala decenta. Ghidandu-se dupa dictonul latin „Mens sana in corpore sana” prim edilul de Marca a considerat ca o sala de sport in centrul de comuna ar fi binevenita. Asa ca a depus un proiect la Compania Nationala de Investitii, proiect care a devenit eligibil si a prins conturul realitatii. La ora actuala sala de sport tip A cu 150 de locuri in tribuna se afla in plina constuctie. Valoarea investitiei se apropie de suma se 40 de miliarde de lei vechi. Firma constructoare „Consinit” promite ca pana pe data de 22 decembrie lucrarile vor fi incheiate si chiar va putea fi taiata panglica inaugurala pana la sfarsitul anului.
Apa, canalizare si imblanzirea Barcaului
Comuna Marca se numara printre cele 16 unitati admnistrativ-teritoriale din judet ale caror proiecte pe Masutra 322 au devenit eligibile. Proiectul este de fapt un pachet care include atat obiective edilitare cat si culturale: introducerea apei si a sistemului de canalizare in localitatile Porti-Lesmir-Sumal, statie de epurare a apelor reziduale, asfaltare ulite in localitatea Marca, after school si festivalul „Placinta marcanului”. Cum Barcaul isi facea adesea de cap iesindu-si din matca si inundand terenurile agricole, Primaria comunei Marca cu sprijinul Sistemului de Gospodarire a Apelor a trecut la indiguirea raului pe malul stang, in amonte de asezarea Ip. Urmeaza si indiguirea malului drept al raului
Se sterge diferenta dintre sat si oras
Daca mai amintim faptul ca au fost construite sau refacute din nou toate asezamintele culturale din comuna, ca unitatile de invatamant au fost reabilitate (centrale termice, sarpante noi, termopane), ca prin Ordonanta nr.7 a fost construit un por peste Barcau in valoare de trei miliarde de lei vechi, ca prn Hotararea de Guvern nr.577 au fost asfaltati doi kilometri din drumul comunal care face legatura intre Marca si Cerisa, putem afirma ca primarul Dumitru Rosan n-a trecut ca umbra pe apa printre problemele comunitatii. S-a zbatut, le-a luat in piept si le-a invins. De fapt visul prim edilului de Marca este de a spori gradul de bunastare a comunei, de a face sa se stearga diferenta dintre sat si oras .
Acum 100 de ani
„Are 122 de fumuri cu 961 suflete de religiune gr.cat. Biserica este de peatra dar despre anul cand s’a edificat nu se stie. Scoala confesionala are invatator calificat cu salar de 1206 cor, din care statul plateste 742 coroane. Copii de scoala sunt peste 100 (61 baieti si 40 fete). Scoala de repetitiune are 37 elevi. Adulti stuitori de carte sunt 40 (30 barbati si 10 femei) Hotarul are 1265 jugare, dintre cari 500 sunt in mana romanilor. Pretul unui jugar este de 400 cor. Alegatori sunt 158 dintre cari abia 30 stiu ceti si scrie”.