Cele mai bune rezultate in prinderea si dezvoltarea pomilor fructiferi le da plantarea de toamna. Ea incepe imediat dupa caderea frunzelor si poate continua pana la venirea inghetului.
Este mai bine sa plantam pomii toamna deoarece radacinile lor pana prima-vara, realizeaza un contact mai strans cu pamantul, taoeturile lor se caluseaza, iar uneori emit radacini noi. In gropi se acumuleaza o cantitate mare de apa care se pastreaza in perioadele mai secetoase din timpul verii. pomii pornesc in vegetatie mai devreme cu 15-20 de zile decat cei plantati primavara. Practica a mai dovedit ca se pot planta pomii si in timpul iernii cand temperatura este de 6-7 grade Celsius, cu mai bune rezultate decat prmavara. Cu cateva zile inainte de plantare,grpoile se umlu cu pamant lasandu-se goale numai 20-25 de centimetri, astfel ca la plantare pamantul sa aiba timp suficient sa se aseze. In timpul umplerii pamantul se calca de doua-trei ori.
Pregatirea pomilor pentru plantare
Pomii se supun unui control riguros, urmarindu-se ca fiecare pom sa aiba radacina sanatoasa, sa nu fie ranita, rupta sau despicata. Tulpina de asemenea sa sa fie sanatoasa si fara rani. Fasonarea consta in scurtarea radacinilor principale la 15-20 de centimetri, iar a celor secundare la 2-3 centimetri. Mocirlirea asigura un contact strans cu pamantul si stimuleaza formarea de radacini noi.
Tehnica plantarii
Pomii trebuiesc plan-tati la adancimea la care au crescut in pepiniera. Daca se planteaza mai la suprafata vor suferi din cauza uscaciunii, iar daca se planteaza prea adanc pornesc greu la vegetatie si cresc slab. Dupa ce s-a aranjat pomul in groapa, in timp ce o persoana il tine, alta trage pamant marunt si reavan peste radacini. Dupa ce radacinile au fost acoperite cu un strat de pamant de 5-10 centimetri grosime se face primul calcat, incepand de la marginea gropii spre pom. Dupa primul calcat se adauga in groapa un strat de gunoi putrezit. Dupa aceasta se umple groapa cu pamant pana la suprafata si se face al doile calcat. La plantarile de toamna, de obicei, daca timpul este secetos, inainte de a se face musuroitul se face o copca in jurul pomului in care se toarna una-doua galeti de apa. Dupa infiltrarea apei in pamant se face musuroitul in jurul pomului cu inaltimea de 15-20 de centimetri pentru a proteja radacinile pomului de ger sau uscaciune.
Neprinderea pomilor
Se datoreste defectinilor de plantare, dintre care amintim: asezarea pomului cu coletul mai sus sau mai jos de suprafata solului; pamantul nu s-a calcat bine in jurul radacinilor, creandu-se goluri de aer la nivelul lor; lipsa de apa din sol, dupa plantate, provocata de seceta sau de lpsa udarii; excesul de umezeala si raceala in sol impiedica formarea radacinilor.