Aspectul ugerului ofera informatii destul de exacte asupra potentialului productiv al unei vaci de lapte. Calitatea ugerului este caracterizata prin sase insusiri si anume: extinderea anterioara, prinderea posterioara, ligamentul superior, adancimea ugerului, plasarea sfarcurilor si lungimea acestora. In ceea ce priveste lungimea, este de dorit ca mameloanelor la primipare sa fie de 6-7 centimetri. Trebuie avut in vedere ca dezvoltarea armonioasa a ugerului contribuie la obtinerea unei cantitati mari de lapte, dar si la evitarea unpor afectiuni si traumatisme ale acestora. O alra insusire morfologica foarte utila in apreciera calitatii unei vaci de lapte este talia acesteia. O vaca cu talie inalta va produce aproape sigur mai mult lapte decat o vaca cu talie joasa, pentru simplul motiv ca mananca mai mult. Cel mai bun element de estimare pentru productia de lapte ete insa chiar productia de lapte la un moment dat. Luand de exemplu o vaca la prima fatare care in a 16-a zi de lactatie produce 18 litri pe zi se estimeaza ca aceasta va produce aproximariv pe intreaga lactatie, adica in 305 zile.
Cu siguranta fiecare gospodar poate face o apreciere corecta a calitatii morfologice si productive a vacii pe care o creste in gospodarie sau pe care vrea sa o cumpere. Cea mai precisa apreciere o pot face insa specialistii in boitarea animalelor din cadrul Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie. Bonitarea, urmata de controlul riguros al productiei de lapte si prelucrarea datelor pe baze stiintifice, constituie cel mai precis mijloc de a aprecia valoarea genetica a unei vaci de lapte. Certificarea originii si a valorii genetice a animalului respectiv printr-un document oficial care se elibereaza poate ridica pretul animalului respectiv intr-o manieira categorica. Ce trebuie facut pentru asta? Simplu: inscrierea in Controlul Oficial al Productiei de Lapte.