Sfinţirea cea mare a apei

Apa este un element indispensabil pentru viaţa omenească. De aceea, in istorie, aşezările omeneşti s-au făcut in jurul apelor sau in locuri in care apa se afla la indemană. Din vechime, s-a dedus că apa e necesară nu doar pentru viaţa fizică, ci şi pentru cea sufletească. După cum apa işi are rostul ei in ceea ce priveşte naşterea, intreţinerea şi curăţenia fizică, tot astfel şi in naşterea- sau mai bine zis renaşterea- intreţinerea şi curăţenia sufletească,…

Mai mult...

Vremea in luna ianuarie 2011

Pe parcursul lunii ianuarie 2011 va predomina o vreme in general normală, ne informează Laboratorul de Agrometeorologie, iar regimul termic mediu diurn al aerului se va incadra intre minus opt şi două grade Celsius, in majoritatea zonelor de cultură. Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ninsoare in aproape toată ţara, izolat cu aspect de viscol. Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de media multianuală. Pe adancimea de sol 0-100 de centimetri in cultura graului de toamnă…

Mai mult...

Targuri de ţară in noul an

Am intrat intr-un an nou. Numărul aşezărilor in care se vor ţine targuri de ţară şi in 2011 nu a crescut, aşa cum era vorba. Au rămas tot patru localităţi unde oameni şi animale sa adună o dată sau de două ori pe lună. Jibou, in prima şi in a treia zi de miercuri a lunii; Nuşfalău, in prima şi in a treia zi de miercuri a lunii; Crasna, in a doua şi in a patra zi…

Mai mult...

Leacuri din bătrani – apa vie

Seva viţei de vie face adevărate miracole in tratarea unor boli ale ochilor Tăierile sunt primele lucrări specifice in viticultură. In urma lor viţele lăcrimează, mai degrabă ca semn al recunoştinţei decat al durerii pe care i-am fi provocat-o. Unii oameni mai in varstă strang cu grijă această „apă vie” căreia ii recunosc virtuţile medicinale. Pentru ochii obosiţi, iritaţi din diverse motive sau atinşi de conjuctivită, seva viţei de vie constituie un adevărat miracol. Modul de folosire.…

Mai mult...

INFO

Protejarea culturii de grau La cultura de grau, fenomenul ingheţ-dezgheţ, in special in solele in care semănatul s-a efectuat intr-o arătură proaspătă provoacă „descălţarea” plantelor, ruperea rădăcinilor şi dezgolirea nodului de infrăţire. In acest caz este necesară o lucrare cu tăvălugul neted pentru a repune rădăcinile in contact cu solul. Răsadniţe Dacă doriţi să produceţi răsaduri in răsadniţe e bine să ştiţi că principalul generator de căldură al patului de combustibil este bălegarul nefermentat de taurine, in…

Mai mult...

Hrănirea oilor şi a caprelor in perioada de gestaţie

In ţara noastră predomină la ovine şi caprine sistemul clasic de fătări tardive (martie-aprilie), in prezent animalele fiind in plină fază de gestaţie. De aceea pentru inregistrarea unor rezultate bune se impune in primul rand o hrănire corespunzătoare reprezentată de raţii alcătuite din: 1 kilogram de fan de calitate, 1,5 kilograme de grosiere, 2-2,5 kilograme de siloz sau rădăcinoase şi 200-300 grame de concentrate, dacă este posibil sub formă de amestec unic tocat ăi apă la discreţie.…

Mai mult...

Cum obţinem o slănină de calitate?

Calitatea slăninii depinde in mare măsură de cantitatea de sare administrată şi de afumare Pe piaţă un kilogram de slănină de casă costă in jur de 20 de lei. Slănină de casă de la porcul parjolit cu paie sau in cel mai rău caz cu arzătorul cu butelie. In marile magazine un kilogram de slănină afumată se vinde cu 10,1-10,3 lei. De regulă guiţătorul sacrificat in abatoare este opărit, şoricul rămane tare, iar slănina are mai puţină…

Mai mult...

Tăieri de formare la arbuşti

Tăierile de formare se aplică in primii ani de la plantare şi au ca scop formarea plantelor in aşa fel incat să fie capabile să producă in cel mai scurt timp, la potenţial biologic maxim al soiului. de obicei arbuştii se dezvoltă sub formă de tufă, dar in plantaţii pot fi conduşi şi cu tulpină sau pe spalier ca şi garduri fructifere. tăierile de formare sunt diferite in funcţie de specie şi forma de conducere adoptată. Afinul,…

Mai mult...

Şi pe timp de iarnă animalele au nevoie de mişcare zilnică

In procesul de creştere şi exploatare eficientă a taurinelor, mişcarea zilnică este necesară tuturor categoriilor de varstă, dar cu precădere celor de reproducţie Mişcarea insuficientă sau lipsa aacesteia favorizează căldurile liniştite şi in general, apariţia unor tulburări care au urmări grave asupra procesului de reproducţie. cercetările efectuate arată că indicele de fecunditate a crescut cu 5,5 la sută la vacile care au făcut mişcare o singură dată pe zi şi cu 6,4 la sută la cele care…

Mai mult...

SĂRMĂŞAG Comuna care poate fi maine oraş

Comuna Sărmăşag este situată in extremitatea nord-vestică a judeţului Sălaj şi are in componenţă satele : Sărmăşag – centrul de comună, Lompirt, Ilişua, Poiana Măgurii şi Tărmure. Suprafaţa totală a comunei este de 6612 ha, iar cea agricolă de 4941 ha. Terenul arabil insumează 3050 ha, păşunile 1287 ha, faneţele 190 ha, viile şi pepinierele viticole 211 ha, iar livezile 203 ha. Conform datelor inregistrate la ultimul recensămant, populaţia comunei Sărmăşag număra 6537 locuitori. Retrospectiva ultimilor ani…

Mai mult...

Ganduri la inceput de an

Noaptea numărătorii inverse a trecut. Din păcate sărbătorile de iarnă ale sfarşitului de an 2010 au fost oarecum „confiscate” de incrancenări politice şi contradicţii, de tăieri de salarii şi noi biruri. Colindele, urăturile, sorcova şi alte obiceiuri ce reprezintă pană la urmă cartea noastră de identitate, rostite ori susţinute de copii şi tineri pe uliţele satelor sau prin cartierele oraşelor au fost mai peste tot sub pecetea unor vremuri de criză, a neputinţei decidenţilor de a găsi…

Mai mult...

Nădejdea intr-un an agricol mai bun

Se pare că Dumnezeu şi-a intors faţa spre ţărani, revărsand asupra lor, in acest inceput de an agricol, mana cerească ce ar putea să le insufle şansa prosperităţii. Atat cat este posibil in condiţiile unei agriculturi făramiţate şi dezorganizate. La capătul unui an agricol modest pentru ţărani, truditorii gliei din Sălaj au semănat in toamnă peste nouă mii de hectare, din care şase mii de hectare le reprezintă graul. Adică cultura care la romani este funamentul siguranţei…

Mai mult...

bancul zilei

Vorbeau un moldovean şi un oltean. Intreabă olteanul: – La voi morţii se ingroapă cu popa ? Şi moldoveanul: – Nu, la noi popa rămane afară…

Mai mult...

declaratia zilei

„Nu cred că voi ajunge vreodată premier sau preşedinte al Romaniei”, a declarat primarul Sibiului, Klaus Johannis. Totul este logic. Ce neamţ se incumetă să conducă o ţară in care ajungi ministru doar dacă eşti blondă şi prestezi ser-vicii pentru hoţii care ajung preşedinţi? Dacă nu ai darul de a fura tot bănuţul de pe spatele amăratului nici nu are rost să te gandeşti că poţi ajunge premier sau preşedinte.

Mai mult...

chestiunea zilei

Mesajele de la partid şi Guvern sunt clare. Prefectul Alexandru Vegh nu s-a abţinut să comenteze şi să disemineze laudele Guvernului nici măcar la un moment aniversar, cand a ciocnit o cupă de şampanie cu şefii instuţiilor publice. Vegh le-a spus să fie optimişti că anul 2011 va fi unul mai bun ca şi 2010, că aşa s-a dictat de la Bucureşti.

Mai mult...

Cu tractorul in pompa de la Peco

Un bărbat de 37 ani, din Zalău, s-a ales miercuri seara cu dosar de cercetare penală după ce a fost surprins de poliţişti ai Biroului Rutier, din cadrul Poliţiei Municipale, conducand tractorul cu alcoolemie peste limita legală. Acesta a intrat intr-o staţie PECO de pe bulevardul Mihai Viteazul, din Zalău, pentru a-şi achiziţiona o rovinietă, iar la plecare a acroşat cu partea dreaptă a semiremorcii o pompă de alimentare. In urma testării cu aparatul alcool test a…

Mai mult...

Hoţi de motorină din autocare

Patru bărbaţi sunt cercetaţi in stare de li-bertate de poliţiştii sălă- jeni pentru săvarşirea infracţiunii de furt calificat, după ce au fost iden-tificaţi, ca fiind autorii furturilor comise in perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, pe raza mai multor localităţi din judeţ. „R.C. de 23 ani şi M.E. de 20 ani, ambii din Plopiş, au fost prinşi in flagrant in noaptea de 2 spre 3 ianuarie de poliţiştii şimleuani, in timp ce incercau să sustragă motorină din…

Mai mult...

37 de posturi vacante

Cei peste 8.500 de şomeri din Sălaj au in această săptămană la dispoziţie doar 37 de locuri de muncă. In industria confecţiilor de textile şi incălţăminte se caută 25 de persoane cu studii medii, in oraşele Jibou, Şimleu Silvaniei şi Zalău. In comerţ sunt disponibile două locuri de muncă, tot cu studii medii. Persoanele cu studii superioare nu reprezintă o cerinţă obligatorie nici din partea angajatorilor din domeniul serviciilor care au scos la concurs posturi de şofer,…

Mai mult...

Programul Evidenţei Populaţiei

Incepand cu luna ianuarie a acestui an programul cu publicul al Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Zalău este următorul: – Evidenţa Persoanelor – preluări acte şi eliberări documente: luni, miercuri, joi intre orele 08,30-16,30, marţi intre orele 08,30-18,30, vineri intre orele 08,30-13,00. – Starea Civilă – luni, marţi, miercuri, joi intre orele 08,00-13,00 – preluări acte şi intre orele 14,00-15,00 – eliberări documente; – vineri intre orele 08,00 – 11,00 – preluări acte şi…

Mai mult...

RFV atacă şi piaţa din Cluj

Ungurii care asigură căldura zălăuanilor conectaţi la sistemul centralizat şi-au deschis un sediu administrativ şi la Cluj Napoca. Grupul ungar RFV, care a preluat sistemul centralizat de termoficare in municipiile Zalău, Targu-Mureş şi Gheorgheni, a decis să işi continue expansiunea in Ardeal şi a deschis un sediu operaţional la Cluj-Napoca. „Biroul nostru din Cluj este unul administrativ. Conducerea companiei nu a făcut publice informaţii despre preluarea sistemului de termoficare al municipiului Cluj-Napoca, dar aceasta nu inseamnă că…

Mai mult...