Seva viţei de vie face adevărate miracole in tratarea unor boli ale ochilor
Tăierile sunt primele lucrări specifice in viticultură. In urma lor viţele lăcrimează, mai degrabă ca semn al recunoştinţei decat al durerii pe care i-am fi provocat-o. Unii oameni mai in varstă strang cu grijă această „apă vie” căreia ii recunosc virtuţile medicinale. Pentru ochii obosiţi, iritaţi din diverse motive sau atinşi de conjuctivită, seva viţei de vie constituie un adevărat miracol.
Modul de folosire. Dacă „apa vie” există din abundenţă, ochii se spală sau se ung, iar dacă rezerva este insuficientă, cateva picături, strecurate la colţul ochiului cu ajutorul unei pipete, au acelaţi efect salutar. pentru cateva secunde se va simţi o uşoară usturime, după care ochii se vor lumina, privirea va deveni, realmente, mai limpede. vindecarea va veni după cateva zile de tratament. Tot extern se foloseşte şi in cazul durerilor de urechi, precum şi drept cicatrizant şi antiseptic pentru diverse boli de piele (dermatite, plăgi) sub formă de spălături locale ăi comprese. Apa vie se poate intrebuinţa insă şi intern in cazul unor dureri de stomac difuze, precum şi pentru litiazele biliare şi urinare (una-două linguriţe, dimineaţa pe stomacul gol).
Modul de procurare Pentru recoltarea sevei este suficient să legăm de coardele tăiate (mai ales de cele mai bătrane şi din viţă condusă sub formă de boltă) sticle de plastic. In funcţie de temperatura din aer şi din sol, de data efectuării tăierilor, de varsta şi de vigoarea tufelor, viţa poate să inceapă să „plangă” imediat după tăiere, sau la cateva ore după aceasta. Cantitatea recoltată de la un butuc viguros variază de la caţiva mililitri la aproape un litru. Compoziţia chimică a sevei este complexă, din ea nelipsind sărurile minerale, taninii, şi unii acizi organici care-i conferă acţiuni farmacologice antiseptice şi astringente. Pentru a-şi păstra insuşirile organoleptice şi curative chiar şi peste un an de zile, seva se va strecura prin sită deasă sau tifon şi se va păstra la rece in frigider.