O plimbare pe strada Libertății din Cehu i-a adus dosar penal pentru droguri

Vineri, un tânăr de 19 ani din Ulmeni, județul Maramureș, a condus prin Cehu Silvaniei. Nu oricum, ci consumase înainte substanțe psihoactive. Cel puțin asta a reieșit în urma testării cu aparatul drugtest al polițiștilor din cadrul Poliției Orașului Cehu Silvaniei. Tânărul a fost oprit în trafic pentru un control de rutină la ora 8 dimineața, iar testarea a indicat posibila prezență a substanțelor psihoactive în organismul șoferului. ”Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului…

Mai mult...

Ghinion pentru un tânăr din Letca. A băut, a condus fără permis și a făcut accident

În noaptea de duminică spre luni, la ora 01.45, un tânăr de 24 de ani din Letca a intrat cu mașina într-un gard, pe strada Corneliu Coposu din Zalău. Nu a fost rănit, dar au fost sesizați polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Zalău prin apel 112. Ajunși la fața locului, polițiștii rutieri au constatat că tânărul letcan, în timp ce conducea un autoturism pe direcția Centru – Cluj-Napoca, ar fi pierdut controlul asupra direcției de…

Mai mult...

Zalău, 2024: ”Moara cu Imagini”, galeria de artă contemporană care ia ființă de Ziua Culturii

La cinci ani de la înființarea Asociației Pro Teatru, asociație care a pus județul pe harta evenimentelor cultural-artistice originale, utile și devorate de comunitate, Darius Prodan anunță deschiderea singurei galerii de artă plastică contemporană din Sălaj. ”Moara cu Imagini” este parte a proiectului Centrul Cultural Moara Artiștilor, iar de Ziua Culturii Naționale au debutat înscrierile artiștilor care doresc să-și expună creațiile. Centrul Cultural Moara Artiștilor își va deschide larg porțile în vara acestui an, când va avea…

Mai mult...

Blue Monday, de Ziua Culturii. Azi e cea mai deprimantă zi din an

A treia zi de luni din luna ianuarie, începând cu anul 2005, este considerată cea mai deprimantă zi din an. Vremea mohorâtă, lipsa luminii naturale, întoarcerea la muncă, nostalgia atmosferei sărbătorilor de iarnă, plățile care trebuie efectuate la început de an, sunt cauze care duc la stare de tristețe mai apăsătoare și melancolie. Conceptul „Blue Monday” îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall. Anumite statistici au relevat că în această zi a anului multe persoane se simt mai…

Mai mult...

Dosar penal în urma incendiului de la Cuceu în care au decedat două fetițe

Polițiștii de la Jibou au deschis un dosar de cercetare peanală sub aspectul comiterii infracțiunilor de ucidere din culpă și distrugere din culpă, în urma incendiului de duminică seara, din Cuceu, în urma căruia două fete minore au decedat. Potrivit surselor, fetele de 9 și 12 ani erau singure acasă în momentul tragicului incident. Părinții se aflau la un botez și ultima dată au vorbit cu ele la ora 20.05. La ora 20.42, pompierii au fost solicitați…

Mai mult...

Se scot la concurs mii de posturi de medici și asistenți medicali

Peste 7600 de posturi din sectorul de sănătate și asistență socială au fost aprobate pentru a fi scoase la concurs, la nivel național, după ce Guvernul a aprobat, zilele trecute, două Memorandumuri propuse de către Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Peste 3000 de posturi se găsesc în unitățile subordonate Ministerului Sănătății, restul fiind în unitățile sanitare din subordinea autorităților locale. Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, s -au aprobat toate posturile de medic care…

Mai mult...

Accident grav pe autostrada A3, pe sensul Gilău-Nădășelu. Un bărbat a decedat și alți doi sunt răniți

Un bărbat a decedat în urma unui accident care a avut loc luni dimineața, în jurul orei 8.00, pe autostrada A3, pe sensul Gilău-Nădășelu. Acesta rămăsese încarcerat în urma impactului între autoturism și un TIR. Alți doi bărbați au ieșit singuri din mașină dar au avut nevoie de îngrijiri medicale. Potrivit ISU Cluj, în jurul orei 8.20, bărbatul a fost descarcerat, însă se afla în stop cardio-respirator. Echipajele medicale au aplicat manevre de resuscitare. Ceilalți doi bărbați…

Mai mult...

„Masă sănătoasă” pentru aproape 4.000 de elevi din Sălaj

Aproape patru mii de elevi sălăjeni, din mediul rural, vor beneficia zilnic, la școală, de o masă oferită gratuit. Guvernul României a adoptat, în ședința de săptămâna trecută, act normativ care instituie Programul Național „Masă sănătoasă”. Acesta se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar, și implică acordarea cu titlu gratuit, zilnic, a unui suport alimentar în cuantum de 15 lei, constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar,…

Mai mult...

A3 de la Mihăiești la Poarta Sălajului, finanțată de Banca Europeană de Investiții. Termen de finalizare, 2025

Guvernul României a apobat săptămâna trecută contractul de finanțare cu Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 200 de milioane de lei, pentru a finaliza o secţiune de 42 de kilometri a autostrăzii A3. Banii vor fi folosiți pentru finanțarea a trei loturi întârziate de pe autostrada A3: Nădășelu – Mihăiești (16,8 km), Mihăiești – Zimbor (13,26 km) și Zimbor – Poarta Sălajului (12,24 km). Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, înaintea ședinței de Guvern…

Mai mult...

”Tunarul Europei”, Mircea Tutovan, a pierdut meciul… cu viața

Mircea Tutovan, legenda voleiului românesc, vă fi condus pe ultimul drum miercuri, la ora 13.00, de la capela cimitirului din satul Biușa. Mircea Tutovan s-a stins din viață. Vestea care întristează lumea sportului și întreaga comunitate sălăjeană a fost dată luni dimineața de fiul marelui campion al sportului la fileu, Marius. ”Mircea Tutovan a pierdut meciul cu viața”, sunt cuvintele triste, scrise cu lacrimi de doliu, de Marius Tutovan. Cel care a scris istorie în volei pentru România și…

Mai mult...

”Educație prin Patrimoniu” pentru aproape o mie de elevi sălăjeni din mediul rural

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a susținut în 2023, pentru al doilea an consecutiv, Programul educațional dedicat școlilor din mediul rural ”Educație prin Patrimoniu”. În cursul anului 2023 au avut loc activități în școli din 13 comune, beneficiari direcți fiind 991 de elevi. În plus, a fost aduși la Zalău 415 elevi din mediul urban și rural în cadrul extensiei programului ”Zalău 550”. În luna ianuarie 2023, în urma solicitărilor venite din partea școlilor, muzeul…

Mai mult...

Ungurii vin în România să își alimenteze mașinile. Cât a ajuns să coste un litru de benzină în Ungaria

Ungurii au găsit o cale de a economisi până la 12.000 HUF pe lună, echivalentul a aproximativ 157 de lei, astfel că unii dintre ei preferă să vină în România să își alimenteze mașinile. Presa maghiară a scris despre acest fenomen, anunțând în același timp că de luni, 15 ianuarie, prețul combustibilului va crește cu 21 HUF pe litru, relatează rtl.hu, din cauza majorării accizelor. Aceasta ar fi a doua majorare din ianuarie 2024, astfel că un…

Mai mult...

Raiul natural distrus pentru cultul lui Arsenie Boca

Mai mulți iubitori ai muntelui își arată revolta față de o investiție demarată de Biserica Ortodoxă Română la poalele Munților Făgăraș. Activiștii de la Agent Green au mediatizat în octombrie 2022 șantierul început în anonimat de BOR. Potrivit anunțului de lucrare, este vorba despre o mănăstire și un drum de acces. Cadrul natural superb a fost distrus între timp în totalitate de utilajele mobilizate pentru construcție. Jurnalista Oana Marinescu se numără printre cei care amintesc despre ctitoria…

Mai mult...

Cum este util erbicidul Pulsar® 40 și de ce este acesta o soluție foarte bună pentru prevenirea apariției buruienilor

Agricultura modernă se confruntă cu numeroase provocări, iar una dintre cele mai persistente este gestionarea eficientă a buruienilor care pot afecta recoltele. În acest context, erbicidele devin aliați esențiali pentru fermieri, ajutând la menținerea sănătății culturilor și la optimizarea producției. Unul dintre aceste erbicide de ultimă generație este Pulsar® 40, o soluție inovatoare care oferă beneficii semnificative în prevenirea și combaterea buruienilor. Care sunt aceste beneficii? Haideți să vedem: Eficiența Pulsar® 40 Pulsar erbicid se remarcă prin compoziția…

Mai mult...

15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale și 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu

Azi, în 15 ianuarie, se împlinesc 174 de ani de la nașterea celui mai mare poet român, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889). Începând din 2011, tot în 15 ianuarie este sărbătorită și Ziua Culturii Naționale. Este o sărbătoare care are loc anual și promovează cultura, arta și efortul academic, prin activități specifice. Cunoscut ca „Luceafărul poeziei românești”, Mihai Eminescu debutează în 12 ianuarie 1866, cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, apărută în broșura „Lăcrămioarele…

Mai mult...

Sfântul Ioan Colibașul, „cel care a trăit într-o colibă”

Sfântul Ioan Colibașul, adică ”cel care a trăit într-o colibă”, sau ”Ioan cel sărac pentru Christos”, a fost un sfânt ascet care a trăit în secolul V. El este amintit atât în calendarul ortodox, cât și în cel greco-catolic, în fiecare an la data de 15 ianuarie. Ioan a trăit în vremea împăratului bizantin Leon I Tracul (457-474). El provenea dintr-o familie nobilă din Constantinopol, iar tatăl lui era general în armata bizantină. Ioan a beneficiat de…

Mai mult...