E-factura dă bătăi de cap utilizatorilor. Greșelile constatate de ministrul Boloș

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a făcut recent câteva precizări despre aplicarea sistemului e-factura. Oficialul arată că, în urma înregistrărilor efectuate până acum, au fost constatate trei tipuri de greșeli întâlnite frecvent în activitatea utilizatorilor în sistem. Cea mai frecventă greșeală este lipsa răbdării utilizatorilor sau, mai corect spus, trimit factura de mai multe ori. ”După ce au apăsat <Trimite>, nu așteaptă ca factura electronică să fie trimisă și tot apasă de nenumărate ori. Din această cauză apare…

Mai mult...

Laborator Smart la Palatul Copiilor Zalău

Palatul Copiilor din Zalău va beneficia de un laborator Smart, în urma fondurilor accesate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Curând va fi realizată achiziția dotărilor, valoarea contractului de finanțare fiind de peste 295 de mii de lei, fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene. Potrivit informării instituției, laboratorul Smart vizează trei tehnologii de bază – robotică, realitate virtuală şi print 3D, fiind dotat cu sistem de videoconferință performant. Totodată, laboratorul va fi dotat cu mobilier ergonomic adaptat…

Mai mult...

Semnătura electronică a devenit obligatorie!

Începând cu 1 ianuarie 2024, a devenit obligatorie factura electronică, ceea ce înseamnă că este necesară și semnătura electronică. Statul a instituit facturarea electronică obligatorie pentru toate tranzacțiile efectuate între persoanele impozabile stabilite pe teritoriul României. Așadar, facturarea se va face exclusiv digital, iar toate tranzacțiile vor trece prin sistemul e-Factura de la ANAF. Prin această măsură, guvernanții speră să crească transparența și să poată monitoriza mai bine tranzacțiile și raportarea în timp real către autoritățile fiscale. Implementarea facturării…

Mai mult...

Și în rural patrulează polițiștii: Bărbat din Bogdana, prins băut și fără permis la volan

Un bărbat de 47 de ani din satul Bogdana a mizat că noaptea, pe drumurile comunale, nu se va întâlni cu poliția. A riscat să urce la volan chiar dacă nu avea permis și, mai grav, era și băut bine. Potrivit Biroului de presă al IPJ Sălaj, bărbatul a fost depistat în trafic miercuri seara, la ora 22.20, pe drumul comunal 70 A, între localitățile Buciumi și Sângeorgiu de Meseș, de către polițiștii Secţiei 2 Poliţie Rurală…

Mai mult...

Piteștean băut bine, la plimbare prin Zalău

Un bărbat de 31 de ani din Pitești, județul Argeș, s-a ales cu dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului, fix în Zalău. Miercuri seara, la ora 23.42, a fost oprit în trafic pentru un control de rutină de un echipaj al Biroului Rutier, pe strada Gheorghe Doja din municipiu. Șoferuli a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentrație alcoolică de 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat. Polițiștii l-au dus la recoltare de probe biologice…

Mai mult...

Cine plătește și cine nu CASS din concediul medical

Salariații care își iau concediu medical, începând cu acest an, vor plăti un impozit de 10 la sută pentru asigurările de sănătate (CASS). Această măsură se aplică celor care își iau concedii medicale pentru diferite boli, pentru accidente din afara locului de muncă, pentru probleme din timpul sarcinii sau pentru îngrijirea copilului bolnav. Inclusiv bolnavii de cancer care au nevoie de zile de concediu medical pentru tratamentele aferente vor fi taxați. Doar câteva categorii de persoane sunt…

Mai mult...

Șantiere pe 14 străzi din Zalău pentru apă și canalizare

Firma contractată de Compania de Apă Someș S.A, Ludwig Pfeiffer, anunță că încep lucrările la rețelele de apă pe paisprezece străzi din municipiu. Practic, se dechid șantierele pe străzile Gheorghe Șincai, Matei Corvin, Matei Basarab, Valea Miții, Cetății, Iașului, Aiudului, Oborului, Constantin Dobrogeanu Gherea, Hunedoarei, Spicului, Bulevardul Mihai Viteazu, Cimitirului și Moigradului. Lucrările se realizează în cadrul proiectului de “Extindere a rețelelor de alimentare cu apă si canalizare in municipiul Zalău” și constau în înființare de rețele…

Mai mult...

Controale ANPC la ”Cămara Noastră”, brand Lidl: Rozătoare moarte şi pânze de păianjen printre ”bunătățile” pe care le cumpărăm

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a amendat cu 15 mii de lei operatorul economic producător al produselor de patiserie comercializate sub marca „Cămara Noastră – Poftă de România”, respectiv SC Patisgal SRL, din Galaţi. Pe lângă amendă, inspectorii au dispus oprirea temporară a prestării de servicii în secţia de producţie patiserie și încetarea practicii comerciale incorecte. Principalele deficienţe constatate au fost utilizarea unor spaţii neigienizate, în care s-a semnalat prezenţa rozătoarelor moarte şi a pânzelor de păianjen, folosirea…

Mai mult...

Dominique Faina – o sălăjeancă de nota 10

Studentă a Facultății de Litere, specializarea germană-engleză, sălăjeanca Dominique Faina este unul dintre cursanții care fac cinste Universității din Oradea. Viața a purtat-o pe mai multe continente dar a ales să studieze în țara sa natală, România, aproape de meleagurile sălăjene unde își petrecea vacanțele în copilărie, bunicii săi locuind la Șimleu Silvaniei. Dominique Faina s-a născut în Florida, în anul 2002, fiind copilul unei familii de emigranți români. Doi ani mai târziu, părinții ei s-au mutat…

Mai mult...

Castelul Wesselényi din Jibou, șanse mari să ajungă în patrimoniul Sălajului

Toate actele de vânzare-cumpărare succesive încheiate între proprietar si compania de consultanţă în afaceri Micro Vision Consult SRL din Cluj Napoca, respectiv între companie și Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag S.A.R.L din Ungaria, au fost anulate definitiv de judecătorii Curții de Apel Cluj. Practic, imobilul din Jibou a ajuns din nou în proprietatea lui Andrei Ianicicău, moștenitorul căruia i-a fost retrocedat castelul. Decizia instanței clujene a fost luată la finele lunii noiembrie, la aproape un an după ce Tribunalul…

Mai mult...

Familie găsită!

La doar câteva zile de când a postat, în mediul online, un mesaj cu privire la faptul că își caută familia biologică, un tânăr de 22 de ani, stabilit acum în Ungaria, a reușit să își găsească părinții. Născut în anul 2002, Tihamér Todoran știa doar că originile sale sunt în județul Sălaj, în zona orașului Șimleu Silvaniei. Mobilizarea exemplară a comunității a făcut ca, în scurt timp de la publicarea poveștii sale, să dea de urma…

Mai mult...

Regulile de distribuire a tichetelor educaționale de 500 de lei, aprobate de Ministerul Educației. Școlile au termen 5 zile să le dea părinților

Școlile au termen 5 zile să dea părinților tichetele educaționale în valoare de 500 de lei de la data primirii acestora de la inspectoratele școlare, se arată în ordinul ministerului Educației și ministerului Fondurilor Europene cu regulile de distribuire a acestor carduri, document obținut de Edupedu.ro. Tichetele educaționale ar urma să ajungă la beneficiari în următoarele zile, acum existând baza legală pe care o așteptau școlile, după mai multe amânări ale autorităților semnalate într-o serie de articole…

Mai mult...

BMW trece la electricitate: Principala uzină din Germania va produce numai mașini electrice

Constructorul auto german BMW AG va investi 650 de milioane de euro în modernizarea uzinei sale istorice de lângă Munchen. Aceasta va deveni prima facilitate exclusiv pentru producția de mașini complet electrice, în ideea de a concura cu liderii Tesla Inc. și BYD Co., transmite Bloomberg. Modernizarea implică patru corpuri de clădiri, inclusiv o nouă linie de asamblare, şi se va încheia până la finele lui 2027, a precizat BMW într-un comunicat de presă publicat miercuri. Această…

Mai mult...

A intrat în vigoare! Părinţii pot primi o deducere fiscală de până la 1.500 de lei pentru acoperirea costurilor de creşă şi grădiniţă

Începând cu luna ianuarie, a intrat în vigoare una dintre măsurile de sprijin familial propuse anterior de către UDMR, conform căreia familiile pot beneficia de o deducere fiscală de maximum 1.500 de lei. Astfel, părinţii pot acoperi costurile de creşă şi grădiniţă ale copiilor cu suma primită, care va fi rambursată de către angajator. „Este important de subliniat că suma plătită angajatului nu poate depăşi 33% din salariul brut al acestuia, iar pe această sumă nu se…

Mai mult...

Sfântul Teodosie și peștera magilor

Sfântul Teodosie a fost un călugăr din Capadocia, întemeietorul vieții monastice de obște. El este amintit atât în ritul bizantin, cât și în cel latin la data de 11 ianuarie a fiecărui an. Teodosie s-a născut în satul Mogarisos, din ținutul Capadociei, în estul Turciei de astăzi, în jurul anului 423. Părinții săi, Proeresie și Evloghia, erau amândoi creștini evlavioși. Teodosie a îmbrățișat viața monahală încă de tânăr, intrând într-o mănăstire din Ierusalim. Ulterior, tânărul monah s-a…

Mai mult...