Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a făcut recent câteva precizări despre aplicarea sistemului e-factura. Oficialul arată că, în urma înregistrărilor efectuate până acum, au fost constatate trei tipuri de greșeli întâlnite frecvent în activitatea utilizatorilor în sistem.
Cea mai frecventă greșeală este lipsa răbdării utilizatorilor sau, mai corect spus, trimit factura de mai multe ori.
”După ce au apăsat <Trimite>, nu așteaptă ca factura electronică să fie trimisă și tot apasă de nenumărate ori. Din această cauză apare în sistem emisă de mai multe ori factura electronică”, a spus ministrul Boloș la un post național de televiziune.
A doua greșeală a utilizatorilor este cauzată de neatenție, ceea ce duce la număr mare de facturi stornate.
”Utilizatorii trebuie să fie atenți în momentul în care introduc codul fiscal. Dacă acesta nu este introdus corect, pentru a-l înlocui, trebuie să facă factură de stornare. Este număr mare de stornări și această chestiune <este destul de neconfortabilă>~, a adăugat ministrul.
Iar cea de-a treia greșeșeală ține de erori la interoperabilitatea cu e-Factura, în utilizarea sistemelor informatice terțe.
În prima săptămână a anului, au fost înregistrate în sistem 2.775.421 de facturi, cu o valoare de 16 miliarde de lei. Marți, 9 ianuarie, numărul acestora ajunsese la 4,2 milioane facturi, cu valoare de 19 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.
Estimarea ministrului Boloș este că, până la finele săptămânii în curs, să se ajungă la un milion de facturi pe zi înregistrate în sistemul informatic.
”Reamintesc că funcţionăm în paralel cu cele două sisteme, respectiv sistemul de raportare a facturilor în modulul nostru de factură electronică şi opţiunea clasică de emitere a facturii şi apoi raportarea ei. Raportarea se face în termen de cinci zile de la emiterea facturii. Dacă se întrerupe sistemul, după ce se reia partea de factură electronică, termenul rămâne acelaşi, de cinci zile, în vederea raportării. Până la data de 1 iulie, avem regimul acesta opţional pe care l-am amintit. Neraportarea în sistemul nostru electronic în modulul e-Factura constituie contravenţie. Pentru microîntreprinderi avem sancţiuni contravenţionale între 1.000 lei până la 2.500 lei. La întreprinderile mijlocii amenda este între 2.500 şi 5.000 lei”, a mai declarat Boloş.
România, țara cu cea mai mare evaziune fiscală din Europa
Datele Comisiei Europene arată că România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare evaziune fiscală şi cea mare indisciplină financiară în gestionarea taxei pe valoarea adăugată, conform unei postări a ministrului Boloș.
”Toți operatorii economici sunt obligați să raporteze facturile emise în relaţia cu alte companii. În relația cu persoane fizice nu se aplică această obligativitate. Sistemul e-factura este un instrument puternic pentru ca noi să urmărim în timp real lanțurile de fraudare, permițându-ne să luăm măsuri imediate pentru a identifica și pentru a stopa participarea persoanelor impozabile la astfel de activități frauduloase”, a scris Boloș.