Dragi cititori, sfânta Tatiana este cunoscută în memoria generațiilor ca făcătoare de minuni și ocrotitoare a tinerilor și studenților. În Belarus, Rusia și Ucraina, de ziua sfintei este sărbătoarea națională numită ”Ziua studenților”. Bisericile de rit bizantin și latin o serbează împreună astăzi și ne invită să o cunoaștem mai bine pe această eroină a curajului și a tăriei interioare.
Sfânta Tatiana s-a născut în Roma Veche, într-o familie nobilă care aderase la creștinism din profundă convingere dar care își trăia în clandestinitate crezul, din cauza persecuțiilor împăratului roman Antonim Eliogabal (218-222), cunoscut pentru opresiunile sale. După moartea împăratului, la conducerea Romei a venit tânărul Alexandru Sever, în vârsta de doar 16 ani. Acesta s-a deprins cu învățătura creștină, datorită mamei sale evlavioase, dar într-o manieră superficială, pentru că la palatul său, lângă chipul Mântuitorului, se aflau și statui ale zeilor.
Datorită vieții virtuoase și plină de acte de caritate, Tatiana a fost așezată de Biserica din Roma în rândul diaconițelor. Deși actualul împărat nu îi prigonea pe creștini în mod direct, pericolul venea acum din partea dregătorilor mai mari și mai mici, care au iscat o mare persecuție, iar diaconița Tatiana a fost prinsă și supusă multor chinuri groaznice. Refuzând cu vehemență să-și tăgăduiască credința în Iisus Christos și să se închine zeilor, neînduplecatei mucenițe i-au fost scoși ochii cu cârlige, a fost aruncată în foc și închisă într-o cușcă care adăpostea un leu fioros. În preajma ei s-au petrecut o sumedenie de întâmplări miraculoase și cutremurătoare, astfel că tânăra diaconiță a supraviețuit viguros tuturor acestor încercări abominabile…
Într-un final, după multe tentative nereușite, ighemonii i-au tuns părul capului și au omorât-o prin decapitare în ziua de 12 ianuarie a anului 225. Epica vieții și a martiriului său au convertit la creștinism numeroși martori ai întâmplărilor de mai sus, printre care și o mare parte dintre torționarii eroinei.
Moaștele Sfintei Tatiana au ajuns pentru prima dată în țara noastră în anul 1204, atunci când familia boierească a Asăneștilor i-a adus capul la Târnovo (Bulgaria) și apoi la Mănăstirea Bucovăț, lângă Craiova.
În vremuri în care tot mai mulți dintre tinerii noștri trăiesc crize identitare fără preget, iar diluviul de excese și promiscuități a ajuns la paroxism, o privire proaspătă către astfel de modele morale, cum a fost sfânta Tatiana, este absolut vitală. Tinerii își pot învinge instinctele și puterile periferice lăsându-se înconjurați și șlefuiți de repere concrete și nu de atâția idoli media, în spatele cărora stau ascunse mari dezastre existențiale. Minunile pe care Dumnezeu le-a făcut prin această sfântă să ne îndemne atât pe noi, cât și pe tinerii noștri să căutăm sursa principală a adevăratelor valori.