La cinci ani de la înființarea Asociației Pro Teatru, asociație care a pus județul pe harta evenimentelor cultural-artistice originale, utile și devorate de comunitate, Darius Prodan anunță deschiderea singurei galerii de artă plastică contemporană din Sălaj.

”Moara cu Imagini” este parte a proiectului Centrul Cultural Moara Artiștilor, iar de Ziua Culturii Naționale au debutat înscrierile artiștilor care doresc să-și expună creațiile.

Centrul Cultural Moara Artiștilor își va deschide larg porțile în vara acestui an, când va avea loc și cea de-a VII-a ediție a festivalului de teatru ”Curtea Artiștilor”.

” Sărbătorim Ziua Culturii anunțând deschiderea singurei galerii de artă plastică contemporană din Zalău: Moara cu Imagini. Acest spațiu expozițional va face parte din Centrul Cultural Moara Artiștilor și își va deschide porțile în vară, în cadrul celei de-a VII-a ediție a festivalului „Curtea Artiștilor”!
Ne dorim să cunoaștem artiștii vizuali din Zalău și nu numai, motiv pentru care am creat o listă de înscrieri în baza de date din care vom selecta viitorii artiști care vor expune în cadrul aceste galerii. Vă puteți înscrie accesând link-ul https://forms.gle/NguqcBEtS1k59RMs5 până în data de 15 februarie. Pentru a accesa formularul este necesar să aveți un cont Google. Mulțumim tututor celor care au susținut și susțin acest proiect, care reprezintă un pas din viitorul Centru Cultural pe care îl pregătim pentru comunitate! Așteptăm cu nerăbdare să ne revedem în această vară la Curtea Artiștilor!”, a anunțat, luni, Darius Prodan, actor, manager cultural și membru fondator al Asociației Pro Teatru.

De la Curte, la Centru Cultural. Ideea din studenție a lui Darius Prodan crește și se dezvoltă

Festivalul „Curtea Artiștilor” a debutat în 2018, în curtea bunicilor lui Darius. A crescut de la an la an astfel că astăzi, după șase ediții, proiectul a adunat peste 400 de evenimente, aproximativ 45.000 de spectatori și peste 650 de voluntari implicați. Printre actorii care au urcat pe scena festivalului se numără Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu, Florin Piersic Jr., Ada Milea, Marius Bodochi, Pavel Bartoș, Anca Sigartău, Elena Ivanca, Sebastian Lupu.

Un fost student la actorie a visat și a realizat. Iar Curtea Artiștilor a crescut, crește și se dezvoltă de la an la an. Unii ar putea spune că Darius și-a construit propria scenă, dar e foarte bine. Pe aceeași scenă urcă mari nume ale filmului și teatrului românesc și pun Zalăul pe harta evenimentelor culturale inedite.

De anul trecut, ”Curtea Artiștilor” s-a mutat pe strada Morii, într-un spațiu pus la dispoziția proiectului cultural de un om de afaceri local. Iar lui Darius Prodan i-au venit alte și alte idei. Să transforme spațiul în primul centru cultural din Zalău. Pentru transformarea depozitului în ceea ce trebuie, a primit sprijin și implicare de la Ordinul Arhitecților din Transilvania și de la Cemacon. A fost lansat și un concurs de proiecte de arhitectură, astfel încât comunitatea să simtă că face parte din proiect.

Câștigătorul concursului va fi anunțat în primul trimestru al anului 2024 și tot atunci ar trebui să înceapă și implementarea. Darius spune că așteaptă un proiect care să permită dezvoltarea centrului modular, pe parcurs, în funcție de nevoile care vor apărea și partenerii care se vor alătura.

“Transformarea unui sit industrial într-un teatru și centru comunitar oferă prin implicarea comunității locale, acel sentiment de apartenență, incluziune, toleranță. De asemenea, un teatru și un centru comunitar bine proiectate pot deveni o atracție turistică și pentru vizitatori din regiunile învecinate. Spațiul va deveni, cu siguranță, o resursă educațională: poate colabora cu școlile locale pentru a le oferi elevilor acces la experiențe culturale și artistice. La nivel urban, eforturi de remediere pentru curățarea zonelor industriale, reutilizarea zonelor dezafectate, sunt pași ce vor avea un impact pozitiv, cuantificabil, asupra mediului. Considerăm că această intervenție se poate constitui ca prioritate la nivel urban și datorită faptului că, un spațiu versatil care poate găzdui evenimente poate fi, de asemenea, valoros în perioade de criză sau de urgență. Faptul că se dorește un teatru `verde’ implică încorporarea în proiect a tehnologiilor ecologice pentru a reduce impactul unității asupra mediului și pentru a promova sustenabilitatea. Proiectul va avea în vedere eficiența energetică, utilizarea energiei regenerabile, conservarea apei, utilizarea materialelor de construcție durabile și reciclate, spații verzi ce vor susține biodiversitatea. Crearea unui teatru verde nu numai că aduce beneficii mediului, ci se aliniază și cererii tot mai mari de practici durabile în domeniul artelor și divertismentului”, a declarat recent Daniela Maier, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania.