Liberalul Paul Maghiu, noul administrator public al Sălajului

Liberalul Marian Paul Maghiu a fost numit în funcția de administrator public al județului. În vârstă de 36 de ani, noul administrator al Sălajului este licențiat în Istorie-Arheologie și în Comunicare și Relații Publice și se află la al doilea mandat de consilier județean. Fost director al Cancelariei Prefectului Virgil Țurcaș, Marian Paul Maghiu are o experiență de 10 ani în administrația publică. Ca specialist în comunicare, a lucrat în mass-media („Graiul Sălajului” și „Adevărul”), a fost…

Mai mult...

Decizie unică a M.S.: gravida poate fi însoțită la naștere în oricare spital din România

Oricare femeie însărcinată, indiferent de spitalul pe care îl alege pentru a-și aduce copilul pe lume, va putea fi însoțită și asistată în sala de nașteri de o persoană pe care aceasta o alege în prealabil, fie tatăl copilul, fie o altă persoană. Dacă până înainte de debutul pandemiei de Covid-19, în spitalele de stat mai ales, aparținătorii aveau acces doar într-un loc special amenajat pentru a aștepta lăuza și nou-născutul la ieșirea din sala de nașteri,…

Mai mult...

Mari personalități ale trecutului românesc – Cardinalul Iuliu Hossu

Ziua bună, dragi cititori! În data de 28 mai se împlinesc 51 de ani de la moartea vestitorului Unirii- cardinalul Iuliu Hossu. Cine a fost Iuliu Hossu și care au fost însușirile ce i-au marcat existența? Iuliu s-a nascut în data de 30 ianuarie 1885 la Milașul Mare( Județul Bistrița-Năsăud), într-o familie creștină greco-catolică. După absolvirea clasei a IV-a, Iuliu a fost înscris la Gimnaziul superior greco-catolic Blaj, unde îl va întâlni pe Iuliu Hațieganu, fondatorul de…

Mai mult...

Noi măsuri de relaxare de la 1 iunie

                        Joi, 27 mai, Guvernul a aprobat un set de noi măsuri de relaxare, condiționate de vaccinare în mare parte, care vor intra în vigoare începând cu 1 iunie. Se reiau petrecerile private, competițiile sportive, se redeschid discotecile și cluburile, cu program limitat, locurile de joacă și piscinele din interior. Numărul participanților la aceste activități este limitat în continuare, dar poate fi mai mare decât cel stabilit inițial dacă toți sunt vaccinați anti-covid. Concertele și spectacolele vor…

Mai mult...

Metoda „Coletul” – o nouă formă de înșelătorie online

Escrocii folosesc toate mijloacele posibile pentru a face rost de bani. Mai nou, mai mulți utilizatori de telefonie mobilă din România au reclamat la CERT-RO primirea unor mesaje de tip SMS, de la numere din România sau din străinătate, prin intermediul cărora erau invitați să-și verifice statusul coletului. „Mai mulți utilizatori au notificat CERT-RO cu privire la primirea unor SMS-uri dubioase, de la numere din străinătate sau din România, care erau invitați să-și verifice statusul coletului. Este…

Mai mult...

Se poate cumpăra vechime în muncă până în 2023

Vin vești importante pentru românii aflați în prag de pensionare. Mai precis, completarea stagiului de cotizare la pensia de stat ar putea fi o măsură disponibilă până în 31 august 2023, conform unui proiect de lege care a trecut de votul decisiv al Camerei Deputaților, urmând să fie promulgat de către președintele țării. Documentul legislativ pentru aprobarea OUG 163/2020, ce conține mecanismul prin care cei interesați pot să își completeze stagiul de cotizare, până la 31 august…

Mai mult...

Maraton de vaccinare pentru adolescenți

“Un zâmbet, o floare, o… vaccinare” este sloganul Maratonului de vaccinare ce va avea loc marţi, 1 iunie, de Ziua Copilului, la Grădina Botanică din Jibou. Tinerii cu vârste între 16 şi 18 ani, alături de părinţi şi toţi cei interesaţi sunt aşteptaţi la centrul de vaccinare care va funcţiona între orele 10.00 – 19.00. Pentru vaccinare este necesară prezenţa unui părinte sau turore legal. Toţi cei care se vaccinează vor putea vizita, gratuit, Grădina Botanică Jibou.…

Mai mult...

Parcarea supraetajată de la Spitalul Județean, prima investiție de acest fel din județ din bani publici

Parcarea supraetajată ce se construiește în zona Spitalului Județean de Urgență din municipiu va fi prima de acest fel din municipiu, deși nevoia de astfel de investiții este evidentă. Primăria Zalău are și ea în plan proiecte asemănătoare dar, deocamdată, singura certă e parcarea de la spital, realizată de Consiliul Județean Sălaj. Lucrările au demarat deja și vor fi finalizate anul viitor. Nevoia locurilor de parcare din zona spitalului, o problemă cu care ne confruntăm de ani…

Mai mult...

Accident pe Meseș, la Ciumărna

Un accident soldat cu rănirea a două persoane a avut loc cu puțin timp în urmă pe Meseș, la coborâre, în localitatea Ciumărna. Au fost implicate, potrivit ISU Sălaj, un autocamion și un autoturism. Cele două persoane aflate în autoturismul marca Audi primesc îngrijiri medicale de la echipajele sosite la fața locului. Alte două persoane, aflate în autocamion, nu necesită să fie asistate medical. Vom reveni cu detalii.

Mai mult...

Cristian Mihai Lazăr: “Îmi doresc un viitor bun aici, acasă. Vom ridica împreună orașul și sunt convins că vom reuși.”

R: -Sunteţi la prima candidatură. Ce v-a determinat să luaţi această decizie? CML: -Sunt mai multe motive care m-au determinat, dar cel mai important e faptul că am întâlnit o mare echipă și oameni cu care sunt convins că vom putea da Șimleului o direcție bună și că vom realiza acele lucruri pe care ni le dorim cu toții. Sigur că toți candidații vrem să realizăm anumite proiecte, dar nu toți au priceperea și capacitatea să le…

Mai mult...

Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, rămâne după gratii

Judecătorii Tribunalului București au decis să respingă definitiv cererea de eliberare condiționată solicitată de fostul președinte PSD, Liviu Dragnea. Acesta a fost condamnat în mai 2019 la executarea unei pedepse de 3 ani și șase luni în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului din Teleorman. Liviu Dragnea a adus în favoarea sa, în fața judecătorilor, avizul favorabil privind reabilitarea dat de Penitenciarul Rahova, unde își ispășește pedeapsa. Dacă judecătorii ar fi acceptat cererea…

Mai mult...

Piesa ”Verde tăiat”, nominalizată la Premiile UNITER

Prima piesă de teatru produsă la Zalău după foarte mulți ani de către Asociația Pro Teatru a lui Darius Prodan, ”Verde tăiat”, este nominalizată la premiile UNITER la categoria ”Cel mai bun spectacol”. ”Verde tăiat” făcut în Zalău Piesa „Verde tăiat” îi aparține Alexandrei Felseghi, în regia zălăuancei Adina Lazăr, și a fost produsă de Asociația Pro Teatru Zalău, într-un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Premiera piesei a avut loc la începutul lunii octombrie, anul…

Mai mult...

Primăria Jibou s-a digitalizat

Primăria Jibou intră în rând cu normalitatea și anunță că cetățenii vor avea acces la o serie de servicii online, fără a mai fi nevoiți să stea la rând, la ghișee, pentru orice hârtie. Potrivit primarului Dan Ghiurco, aplicația Regista le permite cetățenilor să depună cereri online pentru diverse solicitări, să facă sesizări pe harta digitală a orașului Jibou, să se programeze online pentru audiențe și alte servicii, dar și să verifice stadiul solicitărilor depuse, să plătească…

Mai mult...

Polițiștii primesc în iunie 10 la sută din drepturile salariale restante

Imediat după primirea drepturilor salariale în data de 14 iunie, polițiștii din cadrul structurilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne vor încasa a doua tranșă din drepturile recalculate pentru perioada 30 ianuarie 2021-30 ianuarie 2022, în cuantum de 10%, anunță Sindicatul Europol. Astfel, un polițist va avea de primit, pe lângă leafa aferentă lunii iunie, o sumă cuprinsă între aproximativ 500 lei și 3000 lei, reprezentând a doua tranșă a aplicării prevederilor OUG nr. 75/2020. Potrivit sindicaliștilor, punerea în…

Mai mult...

Stimulentul de inserţie se acordă şi după ce părintele termină concediul de creştere a copilului

Până zilele trecute, părinţii care doreau să beneficieze de stimulentul de inserţie trebuiau să revină în câmpul muncii înainte cu minim 60 de zile înainte de terminarea concediului de creştere a copilului, mai exact înainte de împlinirea vârstei de doi ani a copilului, respectiv trei ani în cazul celui cu dizabilităţi. Prevederile legale anterioare năşteau multe neclarităţi în rândul părinţilor legate de perioada minimă de întoarcere la muncă pentru a primi acest stimulent. Cei care finalizau concediul…

Mai mult...

Închiriază cabane pentru petreceri, dar gunoiul îl aruncă în drum

Proprietarii cabanelor din zona Vânători – Poic au fost amendați de Garda de Mediu. Cantitatea mare de deșeuri abandonate descoperită de comisarii Gărzii de Mediu Sălaj între localitățile Vânători și Mesteacănu, pe malul pârâului Poic, în timpul unui control de rutină a scos la iveală faptul că proprietarii de cabane din zona  Hurez – Poic nu s-au obosit să își încheie și contracte cu firma de salubrizare, deși aceste contracte sunt obligatorii pentru orice imobil, de oriunde.…

Mai mult...

Circ în Consiliul Local, legat de proiectul privind construirea unui nou bloc lângă Lidl

Locatarii din zonă au obținut retragerea proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi și un răgaz de 30 de zile pentru a-și pregăti „apărarea” A fost scandal în toată regula în ședința de Consiliu Local de joi, 27 mai, pe marginea subiectului referitor la construirea unui bloc în zona Mimoza, peste drum de Lidl. Pe ordinea de zi s-a aflat proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei de urbanism „Plan Urbanistic Zonal pentru construire imobil cu funcţiuni…

Mai mult...

Sănătate pentru păr din frunzele de nuc

Pentru stoparea căderii părului și păstrarea sănătății acestuia, frunzele de nuc pot fi remediul cel mai la îndemână și cel mai puțin costisitor. Extractul din frunze de nuc și din coaja verde de nucă este foarte indicat în îngrijirea părului. De asemenea, tinctura obținută din aceste frunze are proprietăți aproape miraculoase în întreținerea și fortificarea podoabei capilare. Nucul conține iuglonă, care are proprietăți antibacteriene, antibiotice, antiinfecțioase, depurative și digestive. Stimulează circulația, respirația, și este stimulent general. Nu…

Mai mult...

Organizare de șantier pe tronsonul Nușfalău – Suplacu de Barcău

Proiectarea tronsonului Nușfalău – Suplacu de Barcău, parte din Autostrada Transilvania, a început la 1 februarie, iar în acest moment se lucrează la partea de organizare de şantier. Precizările au fost făcute de reprezentantul constructorului, compania Nurol Insaat Ve Ticaret AS, care a dat asigurări că termenele prevăzute în contract vor fi respectate, în cadrul unei întâlniri de lucru ce a avut loc miercuri, 26 mai. Aceasta a vizat analizarea problemelor de pe coridorul din Sălaj al…

Mai mult...

Lintea lui Diogene

Aristip, care trăia confortabil adulându-l pe rege, îl vede pe Diogene în timp ce mânca o porție de linte. Acesta i-a spus lui Diogene: ”Dacă ai învăța să fii supus regelui, nu ar trebui să mănânci linte”, la care Diogene a replicat: ”Dacă ai fi învățat să mănânci linte, nu ai mai fi nevoit să îl lingușești pe rege.” (Humberto A. Agudelo, Vitamine zilnice pentru suflet)

Mai mult...