Oricare femeie însărcinată, indiferent de spitalul pe care îl alege pentru a-și aduce copilul pe lume, va putea fi însoțită și asistată în sala de nașteri de o persoană pe care aceasta o alege în prealabil, fie tatăl copilul, fie o altă persoană.

Dacă până înainte de debutul pandemiei de Covid-19, în spitalele de stat mai ales, aparținătorii aveau acces doar într-un loc special amenajat pentru a aștepta lăuza și nou-născutul la ieșirea din sala de nașteri, iar în timpul pandemiei și acest lucru fiind total interzis, în urma deciziei ministrului Sănătății, luată zilele trecute, gravidele pot fi asistate fix în sala de nașteri dacă își exprimă această dorință ori la ultimul control înainte de naștere, ori când se prezintă la Unitatea de Primire Urgențe.

 Ministerul Sănătății a transmis deja direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv Direcției de Sănătate Publică București, recomandările privind prezența unei persoane alături de gravidă în sala de naștere. ”Potrivit recomandărilor emise de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), o persoană desemnată de gravidă poate fi prezentă în sala de naștere dacă aceasta solicită în prealabil acest lucru și în condițiile impuse de unitatea sanitară unde are loc nașterea. Aceste condiții se aduc la cunoștință din timp gravidei, în condițiile în care nașterea este programată, în serviciile de primiri urgențe sau la ultimul control la medicul obstetrician”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Condițiile impuse de Minister pentru însoțirea gravidei, potrivit comunicatului publicat de ministrul Ioana Mihăilă, sunt ca persoana desemnată de gravidă să fie clinic sănătoasă, să nu prezinte semne clinice de infecție respiratorie acută, să fie vaccinată anti-COVID-19 și să aibă cel puțin 10 zile de la vaccinarea completă; să aibă un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau să fi trecut prin infecția SARS-CoV-2 și se află în perioada de 90 de zile de la confirmarea infecției.

Însoțitorul va fi echipat corespunzător, cu halat de unică folosință, botoși, capelină, mască, vizieră și mănuși de unică folosință asigurate de spital.

Personalul medico-sanitar care asistă la naștere va cere persoanei desemnate să asiste la naștere dovada respectării condițiilor impuse și vor fi atașate fișei de internare a gravidei. Triajul epidemiologic și solicitarea documentelor se realizează de către personalul secției de obstetrică-ginecologie, la momentul prezentării gravidei pentru naștere.

Potrivit sursei menționate, direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică București, au obligația de a comunica aceste recomandări managerilor tuturor unităților sanitare din teritoriu deservite de acestea.

Practic, prin decizia luată în vederea sprijinirii gravidei, se introduce o practică uzuală în unele clinici private din România și o practică generală la toate clinicile din străinătate.