Locatarii din zonă au obținut retragerea proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi și un răgaz de 30 de zile pentru a-și pregăti “apărarea”

A fost scandal în toată regula în ședința de Consiliu Local de joi, 27 mai, pe marginea subiectului referitor la construirea unui bloc în zona Mimoza, peste drum de Lidl. Pe ordinea de zi s-a aflat proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei de urbanism „Plan Urbanistic Zonal pentru construire imobil cu funcţiuni mixte, amenajări exterioare şi împrejmuire, Bd. Mihai Viteazul nr, 52, proprietate privată a SC YMY Trans SRL” . La ședință au venit mai multe persoane care locuiesc în blocurile A2, A3, P15 și P23, care se opun cu vehemență proiectului imobiliar. Locatarii au afirmat din nou că ridicarea unui imobil în zonă îi va lăsa fără locuri de parcare, fără spațiu verde și fără intimitate, după ce o nouă construcție va apărea între cele deja existente.

Ionel Ciunt: “Nu vreau să mă acuze nimeni de abuz în serviciu!”

Primarul Ionel Ciunt le-a explicat zălăuanilor nemulțumiți că a fost obligat, prin lege, să inițieze acest proiect de hotărâre și să îl pună pe ordinea de zi a ședinței. Solicitantul a parcurs toate etapele necesare, motiv pentru care administrația locală trebuie să supună votului consilierilor documentația de urbanism, a afirmat edilul.

“Nu vreau să mă acuze nimeni de abuz în serviciu”, a spus Ionel Ciunt. Acesta a adăugat că aprobarea acestei documentații nu înseamnă automat că investitorul se poate apuca de construit, aspect care nu i-a liniștit deloc pe cei prezenți.

Mai mult, editul a ținut să menționeze că proprietarul terenului refuză să îl vândă sau să facă schimb cu o altă parcelă, în altă zonă.

Consilierii PNL și USR au avut obiecții cu privire la acest proiect, așa că au fost imediat taxați de primar și viceprimar. “Am crezut că renunțăm la chestiile politice. Mă bucur că sunteți lângă cetațeni, și noi suntem. Dar să fiți imparțiali”, le-a transmis Ionel Ciunt. “Avem ingineri constructori printre noi și nu cunoaștem procedura”, a adăugat și viceprimarul Bălăjel.

“Consilierii PNL susțin inițiativele de investiții ale mediului de afaceri, dar considerăm că astfel de măsuri, care afectează sute de zălăuani, trebuie dezbătute pe larg cu transparență și responsabilitate. Dezvoltarea urbanistică trebuie să țină cont, în primul rând, de asigurarea unor condiții decente pentru populație, iar oportunitatea acestei investiții este pusă sub semnul întrebării tocmai de cei care locuiesc în proximitate. Având în vedere faptul că multe zone din municipiu sunt deja aglomerate, că există un deficit major de spații verzi și locuri de parcare, considerăm necesară reevaluarea acestei inițiative care poate afecta negativ viața locatarilor din zona Mimoza”, au declarat liberalii înainte de ședință, cu mențiunea că nu vor vota proiectul de hotărâre.

Și consilierii locali ai USR PLUS au afirmat, anterior ședinței, că se opun proiectului imobiliar din zona Mimoza și că vor cere retragerea proiectului de pe ordinea de zi. “Ce bine ar fi sunat <parcul/natura dintre blocuri>, însă, din păcate, în loc să ne bucurăm de puțina natură ce a rămas în oraș, ne zbatem să nu o pierdem în favoarea unor construcții din beton. Complexul de trei etaje cu funcţiuni mixte (rezidențial și comercial) îi poate lăsa pe locuitorii blocurilor A2, A3, P15 și P23 fără spațiul verde și locurile de parcare din zonă. Ba mai mult, construcția, prin săpăturile de șantier, ar putea afecta structura de rezistență a cladirilor din jur. Noi, consilierii locali USR PLUS dorim retragerea punctului de pe ordinea de zi, pentru a putea fi dezbătut în amănunt, ținând cont de toți factorii afectați de acesta”, au afirmat aceștia.

În cele din urmă, nu a mai fost nevoie să ceară nimeni nimic, nici să voteze în vreun fel pentru că primarul a decis scoaterea proiectului de pe ordinea de zi și repunerea acestuia în discuție peste 30 de zile. Decizia a venit la presiunea locatarilor, care au cerut răgaz pentru a verifica ei “cât de legal a obținut dezvoltatorul toate actele”.

Constructorul spune că proiectul se încadrează în specificul zonei

La ședință a fost prezent și un reprezentant al investitorului, care a încercat să le explice oamenilor că, pe o proprietate privată, poți face aproape orice, atâta timp cât nu încalci dispozițiile legale. Potrivit acestuia, construcția pe care intenționează să o ridice dezvoltatorul nu contravine specificului zonei. A precizat, de asemenea, că accesul la noul imobil ar urma să se facă din strada Păcii, iar pentru asta va fi necesară desființarea unui loc de parcare din cele existente în prezent. Cât despre restul parcărilor, situația e neclară. Reprezentantul contructorului a afirmat că, pentru cei din noua clădire, locuri de parcare vor exista la demisol. În schimb, ceilalți nu vor mai putea parca pe o proprietate privată.

Oamenii au o dilemă și legat de parcarea subterană la care s-a făcut referire. Spațiul e prea mic, spun ei, pentru ca aceasta să aibă o intrare și o ieșire, mai ales că din bulevard nu va exista acces auto la bloc. Mai mult, se tem că accesul în zonă va fi atât de îngust încât nu vor putea ajunge nici măcar pompierii, în caz de incendiu.

O altă nemulțumire a oamenilor se referă la spațiul verde care va dispărea din zonă. În opinia constructorului, noțiunea de spațiu verde e greșit folosită, acolo fiind, de fapt, iarbă și câțiva copaci care, a explicat el, vor fi tăiați pentru că se află pe o proprietate privată.

Locatarii acuză primăria că, în 2019, prin hotărâre de Consiliu Local, a scos terenul cu pricina de pe lista spațiilor verzi și l-a declarat teren arabil tocmai pentru a putea permite ridicarea unei construcții. Municipalitatea se apără și spune că terenul a figurat ca spațiu verde dintr-o eroare, pentru că o proprietate privată nu poate apărea în Registrul spațiilor verzi din oraș. Dubios pentru locatari e și faptul că, de-a lungul anilor, mai multe solicitări de ridicare a unor imobile pe terenul respectiv au fost refuzate, iar aceasta de acum are girul municipalității.

Potrivit proiectului pe care dorește să îl implementeze SC YMY Trans SRL, investiția constă în realizarea unui complex cu funcţiuni mixte – comercial/de servicii şi rezidenţial şi a amenajărilor exterioare conexe (aprovizionare, parcare şi
spaţiu pietonal). Acesta va fi dezvoltat pe maximum 4 nivele (regimul maxim de înălţime fiind S/D+P+2E+E3 Retras), având o amprentă în plan de formă poligonală, suprafața construită având la sol 190 mp. 

“Aveți nevoie de noi doar o dată la patru ani!”

Oamenii supărați au acuzat conducerea primăriei că își amintește de ei doar când vine campania electorală. “Domnule Bălăjel, când am venit în audiență ați spus că nici nu știți unde e terenul, iar dacă vrem spațiu verde și loc de joacă, nu avem decât să îl cumpărăm noi. Ați vorbit cu noi așa, peste umăr! Aveți nevoie de noi doar o dată la patru ani”, i-a reproșat o femeie viceprimarului.

Discuțiile se vor relua peste 30 de zile

Locatarii prezenți la ședința de Consiliu Local au cerut scoaterea proiectului de pe ordinea de zi pentru a avea timp să se documenteze, să se consulte cu specialiști, proiectanți, eventual avocați, pentru a vedea cum le poate fi rezolvată nemulțumirea. Primarul Ionel Ciunt a propus o amânare de 30 de zile, însă locatarii au cerut 60 de zile. “La dumneavoastră durează 30 de zile doar să ne răspundeți la o solicitare!”, a reproșat un zălăuan. În cele din urmă, s-a stabilit ca amânarea să fie de o lună de zile, iar proiectul să fie repus pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de luna viitoare, cel mai probabil.

“Anticipez că se va tranșa în instanță. Noi am mai fost în instanță cu astfel de spețe, nicio problemă”, a concluzionat viceprimarul Teodor Bălăjel.

La scurt timp după ședința de Consiliu Local, Primăria Zalău a anunțat, printr-un comunicat, că oamenii mai au 30 de zile la dispoziție pentru clarificări, cu mențiunea că, totuși, “perioada de transparență decizională a fost depășită”.

“Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei de urbanism <Plan Urbanistic Zonal pentru construire imobil cu funcțiuni mixte, amenajări exterioare și împrejmuire>, bd. Mihai Viteazul nr. 52, proprietate privată a SC YMY TRANS SRL, a fost retras de pe ordinea de zi a Ședinței ordinare de Consiliu Local care a avut loc astăzi, 27 mai 2021. Chiar dacă acest Proiect de hotărâre a depășit perioada de transparență decizională, respectiv 30 de zile lucrătoare, perioadă în care se puteau aduce propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare față de proiectul de act normativ propus, primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, a fost de acord cu retragerea proiectului și repunerea lui în discuția Consiliului Local după o perioadă de 30 de zile, timp în care proprietarii apartamentelor din blocurile aflate în vecinătate să poată aduce clarificări”, a transmis Primăria Zalău.