Cina Cea Mare (Luca 14,16-24)

In cuvinte simple, Mantuitorul prezintă o intamplare obişnuită legată de realităţile vieţii, vorbind despre un om care a făcut o cină mare, la care i-a chemat pe mulţi. Un fapt obişnuit atunci in Orient, dar şi astăzi, şi la noi, şi pretutindeni. La ceasul cinei şi-a trimis slujitorii să le spună celor chemaţi: „Veniţi, că iată toate sunt gata”. Cand prietenii invitaţi ar fi trebuit să onoreze invitaţia, s-a petrecut un lucru supărător pentru organizator. „Toţi au…

Mai mult...

Trei targuri de ţară

Crasna, Jibou, Nuşfalău Ne-am obişnuit ca in cea de a doua şi a patra zi de luni din lună să ne tragă aţa către Crasna. Aşadar luni 13 decembrie la Crasna se va ţine unul dintre cele mai mari targuri de animale din judeţ. Cum e firesc in atenţia cumpărătorilor se vor afla guiţătorii, cu precădere cei ce se invart in jurul a o sută de kilograme. Preţurile sunt cele ştiute: 7 lei pe kilogram viu, pentru…

Mai mult...

Hai să ne tratăm băbeşte!

Gata, s-a cam schimbat vremea. Vin virozele, vin durerile de şale, vine tusea, vin bronşitele. Cu sau fără vaccin antigripal, ba una din cele numite, ba şi altele pe deasupra, năvălesc peste capul, gatul, incheieturile noastre. E bun şi doctorul, dar nu e rău să ne amintim inainte de a trece pe polidin sau faringosept şi de leacurile care ani in şir i-au vindecat pe cei de dinaintea noastră. Pentru inceput să vedem ce facem cu o…

Mai mult...

Domnul Guiţător, bun la toate

In jur de 180 de produse folosite in cele mai diverse domenii includ in componenţa lor ceva din porc. In nici un moment al anului nu vorbim despre porc, ca acum, in prag de Crăciun. ^Nu e pasăre ca porcul^ zice mucalit romanul. Şi asta explică plăcerea de a manca, măcar cand cere tradiţia carne de porc. N-am bănuit insă niciodată la cate chestiuni este folosit porcul. Un studiu britanic arată că in jur de 180 de…

Mai mult...

INFO

Protejarea de ger a viţei de vie Deoarece incă n-a dat gerul se impune protejarea vitei de vie, mai ales a celei din soiurile nobile care este o plantă caracterizată printr-o slabă rezistenţă la ger. Acolo unde temperaturile pot ajunge la -25 sau -30 de grade Celsius este necesară acoperirea totală a viilor cu pămant. In prealabil se efectuează desprinderea coardelor şi a elementelor multianuale de pe sistemul de susţinere. Se face un pat de pămanr peste…

Mai mult...

Protejarea stupilor in lunile de iarnă

Ca urmare a numeroaselor intrebări adresate suplimentului nostru, venim in sprijinul cititorilor cu cateva informaţii din domeniul apiculturii. In consecinţă, cu amabilitatea d-lui Ştefan Costea, directorul SC Apicola SA Sălaj vom răspunde apicultorilor care ne intreabă cum işi pot proteja familiile de albine in lunile de iarnă. In următoarele randuri vă vom prezenta una din modalităţile de izolare termică a stupilor, prin asa-zisa impachetare. Contrar tuturor credinţelor, impachetarea stupilor nu este un proces prin care se doreşte…

Mai mult...

Atenţie la trichineloză!

Iată-ne ajunşi din nou in această perioadă a sfarşitului de an, cand după lungi zile de post şi rugăciune putem să ne bucurăm de bucatele tradiţionale mesei de Crăciun şi in special din preparatele de carne de porc: şuncă şi carnaţi afumaţi la foc de rumeguş de brad, tobă fiartă in vin cu mirodenii, slănină cu boia roşie, sangerete, caldaboşi sau jumări delicioase. in ciuda imbierilor gastronomice, nu trebuie să uităm de verificarea carcasei de porc in…

Mai mult...

Musafirii nepoftiţi din depozitele de cereale

Dăunătorii din depozitele de cereale atentează la producţie şi dacă nu se iau măsurile de prevenire şi combatere a lor pot produce pagube imense. Gargăriţa graului este cel mai frecvent şi mai răspandit dăunător al cerealelor depozitate, in special la grau. Gargăriţa graului are corpul de 3-5 milimetri, de culoare brun-inchis, pană la negru, cap mic prevăzut cu un rostru lung, lăţit la bază, cilindric şi slab curbat. iernează ca insectă adultă şi larvă in boabele infestate.…

Mai mult...

PLOPIŞ. Accesarea de fonduri – o prioritate

Comuna Plopiş este situată in partea de sud-vest a judeţului Sălaj, la 55 de km de municipiul Zalău, se intinde pe o suprafaţă de 80,38 km2 şi are in componenţă satele Plopiş – reşedinţa de comună, Iaz şi Făgetu. Teritoriul administrativ al comunei se desfăşoară in unitatea montană a Plopişului şi in depresiunea cu acelaşi nume, in bazinele hidrografice ale raurilor Valea Mare şi Iaz, afuienţi de stanga ai Barcăului. Plopiş, satul reşedinţă de comună este amintit…

Mai mult...

Banii luaţi cu camătă dictează starea naţiunii

Candva pentru orice edict se mergea la Inalta Poartă. Mai apoi la consilierii sovietici. Acum la cei de la FMI. Salarii, educaţie, sănătate, ajutoarele pentru agricultură, ziua de maine ori timpul probabil trebuie să poarte girul celor cu teancul de euroi. Intre timp aflăm, infeudarea Romaniei poartă miza susţinerii finanţelor de pe aiurea. Amurgul omului e innourat de veşti bulversate. O sută de mii de salariaţi trimişi in bejenie. Posibilitatea, deloc imposibilă, de a impozita orice venit,…

Mai mult...

Bani pentru bunăstarea porcinelor şi păsărilor

Ca să mai indulcească pierderea subvenţiilor pe cap de animal la suine şi păsări, Guvernul a găsit cateva chichiţe acceptate şi de Uniunea Europeană. Prin Hotărarea de Guvern nr. 838/2010 şi nr. 839/2010 se aplică Schema de ajutor de stat privind bunăstarea porcinelor şi Schema de ajutor de stat privind bunăstarea păsărilor. Prevederile celor două scheme se aplică producătorilor agricoli, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi intreprinderi familiale, grupuri de producători recunoscute. Beneficiază de ajutor producătorii care…

Mai mult...

bancul zilei

Dis-de-dimineata, la Poliţie sună telefonul: – Ajutor, trimiteţi de urgenţă maşina de intervenţii! A intrat pisica in cameră. Ofiţerul de serviciu se enervează: – Ce-i cu gluma asta proastă? Cine-i la telefon? – Eu, răspunse papagalul.

Mai mult...

declaratia zilei

„Te rog frumos, pune-mi şi mie mai multă costiţă afumată in castron. Mi-e foame!”, se ruga Cătălin Voicu, fostul senator PSD, de gardienii penitenciarului Rahova. Cand a ajuns in Parlament a dat drumul afacerilor necurate cu regii asfaltului, crezand că este invincibil şi ulciorul se duce la apă de cate ori vrea el. Acum işi primeşte corecţia. Lecţia de bază: castronu nu merge de mai multe ori la costăţă afumată. Porţia e porţie.

Mai mult...

chestiunea zilei

Trăim intr-o lume veselă. In Zalău se lansează o nouă modă: vorbitul la telefonul mobil in cabinele de telefonie fixă ale Romtelecom. Ciudăţenia cere explicaţii. Fie zălăuanul este foarte sfios, fie se adăposteşte de urechile curioase, ca să poată gesticula şi vorbi in voie, fie e vreme rea. Nu mai imi doresc decat să văd zălăuani care vorbesc la telefonul fix in autobuz.

Mai mult...

Scade numărul locurilor de muncă

Oferta Agenţiei Ju-deţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj cuprinde, săptămana aceasta doar 84 de posturi vacante, mai puţine cu 62 decat săptămana precedentă, şi se adresează persoanelor cu studii medii. Cea mai generoasă ofertă a rămas tot in do-meniul serviciilor, unde numărul locurilor de muncă vacante este de 71, din care 58 de posturi sunt pentru muncitori necalificaţi. Se mai caută zidari, sudori, electricieni şi şoferi. Tot muncitori necalificaţi sunt căutaţi şi in industria confecţiilor. Sunt…

Mai mult...

O femeie din Zalău a căzut in faţa maşinii

Un şofer zălăuan s-a ales cu dosar de cercetare penală pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă după ce o femeie s-a dezechilibrat şi a căzut pe partea carosabilă. Ieri, in jurul orei 14.00, un zălăuan s-a trezit din senin, in zona sensului giratoriu de pe strada Tudor Vladimirescu, cu o femeie pe capota maşinii. Martorii oculari şi şoferul autoturismului susţin că femeia nu a vrut să traverseze strada pe trecerea de pietoni şi s-a dezechilibrat…

Mai mult...

Un bărbat din Jibou a fost strivit sub roţi

Un bărbat din Jibou a murit miercuri seara intr-un accident de circulaţie produs pe raza localităţilor Chechiş şi Galgău Almaşu-lui. Pietonul, in varstă de 51 de ani, se afla căzut pe carosabil, iar un autoturism condus de un jibouan a observat victima şi in timp ce semnaliza intenţia de a se opri pentru a-i acorda ajutor, a fost depăşit de un alt autoturism ce aparţinea unei societăţi comerciale din Cluj, condus de un tanăr de 32 de…

Mai mult...

”Două pachete” pentru viitoarele mame

Mamele vor putea opta pentru un concediu de ingrijire a copilului pentru o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţie cuprinsă intre 600 lei şi 1.200 lei sau pentru un concediu maternal pe o perioadă de un an, cu indemnizaţia cuprinsă intre 600 şi 3400 de lei, potrivit ordonanţei de urgenţă aprobate miercuri de Guvern. Pentru un concediu de un an, indemnizaţia maximă va fi de 3.400 lei. Dacă se intorc la muncă inainte de sfarşitul…

Mai mult...

Declaraţie unică pentru dările la stat

De anul viitor, agenţii economici nu vor mai trebui să piardă lunar mai multe ore la cozi pentru depunerea declaraţiilor privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate. Guvernul a aprobat modificarea Codului Fiscal in sensul instituirii unei declaraţii unice cu privire la aceste obligaţii fiscale. In prezent, agenţii economici trebuie să depună lunar, pană la data de 25 a lunii, cinci declaraţii, din care două la Administraţia Fiscală şi cate una…

Mai mult...

Banii caştigaţi de profesori in instanţă vor fi plătiţi abia peste doi ani

In anul 2012 se va acorda 34 la sută, iar in 2013 şi 2014 cate 33 la sută. După principiul „după noi potopul”, Guvernul a decis miercuri că drepturile salariale caştigate in instanţă de unii dintre angajaţii sectorului bugetar vor fi acordate eşalonat in următorii patru ani, incepand cu 2012. „S-a decis ca plata sumelor prevăzute prin hotărari judecătoreşti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială, stabilite in favoa-rea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii…

Mai mult...