Sfantul Ierarh Nicolae (6 decembrie)

In ziua de 6 decembrie Biserica cinsteşte pe unul din cei mai iubiţi sfinţi ai săi, pe Sfantul Nicolae, renumitul arhiepiscop al Mirei Lichiei. S-a născut in anul 270 in oraşul Patara, din provincia Lichia. Părinţii săi, Teofan şi Nona convertiţi la creştinism, au dat fiului lor o creştere aleasă, dar şi o cultură inaltă- frecventand şcolile timpului, de aceea de mic copil şi apoi tanăr, Nicolae duce o viaţă aleasă şi bineplăcută lui Dumnezeu. La 18…

Mai mult...

Preţul cerealelor

(date furnizate de comercianţi) SPGrau panificabil – 185 euro tona Grau furajer – 143 euro tona Orz – 115 euro tona Porumb – 130 euro tona Floarea soarelui – 306 euro tona

Mai mult...

Targ la ţară la Hida

Doar o dată pe lună se ţine targ de animale la Hida. Şi asta in prima zi de luni a fiecărei luni. Aşadar, luni 6 decembie, in centrul localităţii Hida se va ţine ultimul targ de ţară din acest an. Este de aşteptat ca inainte de Sărbătorile de iarnă, multă lume de pe Valea Almaşului şi nu numai să dea iama la targ pentru a se aproviziona in vederea praznicelor ce o să vină. Căutare mare vor…

Mai mult...

Caracteristici agro-meteo in intervalul 1-15 decembrie

De la Laboratorul Agrometeorologie aflăm că in această perioadă va predomina o vreme normală din punct de vedere termic cu valori medii diurne ale temperaturii aerului cuprinse intre – 5 grade şi 6 grade Celsius. In centrul şi nordul teritoriului agricol vor fi posibile valori termice mai scăzute.Conţinutul de umiditate pe adancimea de 0-100 de centimetri in cultura graului de toamnă se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim. In condiţiile scăderii temperaturii aerului, la cerealierele…

Mai mult...

Hrănirea porcilor inainte de sacrificare

Nu se ingraşă porcul in ajunul de Crăciun” zice o vorbă din popor. In ajun, nu! Dar in 30 de zile se poate obţine un randament ridicat la tăiere. Perioade de ingrăşare nu trebuie redusă la mai puţin de 40 de zile şi are ca scop imbunătăţirea calităţii cărnii şi grăsimii. Pentru a satisface apetitul crescut al porcilor in perioada de finisare, hrănirea se face cu tăraţe, rădăcinoase sau dovleci, furaje ce asigură realizarea unui spor zilnic…

Mai mult...

INFO

Ce putem face in decembrie? In această lună, dacă timpul este prielnic se pot efectua in continuare arături adanci pe suprafeţele neinsămanţate. Culturile insămanţate in toamnă se controlează periodic şi se iau măsuri corespunzătoare de ingrijire (băltiri, spargerea gheţii). In legumicultură se revizuiesc spaţiile de produs răsaduri, se intocmeşte planul de culturi şi se poate incepe aprovizionarea cu seminţe pentru anul viitor. In pomicultură se fertilizează cu gunoi de grajd şi chimice pe bază de fosfor şi…

Mai mult...

Lucrări agricole in lunile de iarnă

Controlul culturilor semănate in toamnă Este o măsură obligatorie pentru fiecare cultivator bun. Rliminarea apei de pe terenurile mai joase, dacă nu s-au efectuat rigole imediat după semănat este o operaţiune mai mult decat necesară indiferent de efortul pe care-l presupune. O atenţie deosebită trebuie acordată culturilor semănate devreme, cat şi celor semănate tarziu, in noiembrie. In primul caz datorită zilelor calde din noiembrie, culturile au intrat in iarnă cu o stare de vegetaţie prea avansată, cu…

Mai mult...

Zmeura este rentabilă şi pe suprafeţe mai mici

Cum plantarea zmeurului se poate efectua pană toamna tarziu, sau primăvara devreme nu credem că-i lipsit de interes să vă prezentăm in cele ce urmează cateva sfaturi pentru infiinţare unei culturi de zmeur in această perioadă. Pentru a infiinţa o plantaţie de zmeur, mai intai trebuie să identificăm locaţia potrivită. Terenul ales trebuie să fie bogat in compuşi organici. Zmeurul nu se poate dezvolta corespunzător pe soluri grele, argiloase, in zone reci cu exces de umiditate şi…

Mai mult...

bancul zilei

– Alo! Acum un an, cand am plecat in SUA, ţi-am lăsat-o in grijă pe logodnica mea, care era insărcinată. Acum cum mai e? – Nu-ţi fă griji, dacă vii, o s-o găseşti exact aşa cum ai lăsat-o!

Mai mult...

declaratia zilei

„Ziua Naţională a Romaniei reprezintă o zi de doliu pentru maghiari”, a declarat europarlamentarul roman Laszlo Tokes. Trimis de cetăţenii romani să reprezinte ţara in Parlamentul Europei, maghiarul uită de pe spinarea cui işi caştigă banii şi „muşcă mana celui care l-a hrănit”.

Mai mult...

chestiunea zilei

Ploaia a dejucat planurile politicienilor veniţi să cuvanteze de 1 decembrie de la microfonul amplasat in faţa Casei de Cultură şi s-au ascuns fiecare cum au putut sub o umbrelă. Cum este „protocolar” ca un preşedinte şi un prim-vicepreşedinte să stea sub aceeaşi umbrelă, Lucian Bode şi Ioan Abrudan au respectat legea nescrisă. Insă au uitat de Ghiţă Stanciu, al doilea prim-vicepreşedinte, care se pitea in spatele lor sub o umbrelă ruptă pe care aproape că a…

Mai mult...

Şomerii primesc bani dacă se recalifică

Şomerii care se reorientează profesional vor beneficia de subvenţii de 600 de lei pe toată perioada desfăşurării cursurilor de formare profesională. Cursurile de formare profesională sunt gratuite, iar pe langă acestea, şomerii vor beneficia, tot gratuit, şi de servicii de orientare şi consiliere profesională. Este vorba de un nou proiect lansat marţi de Formarom, in parteneriat cu AJOFM Sălaj. Proiectul, intititulat „Şomerii de azi-profesioniştii de maine”, va fi implementat pe o perioadă de 15 luni şi se…

Mai mult...

Preşedintele Cartel Alfa vine la Gala Presei Sălăjene

La cea de-a patra ediţie a Galei Presei Sălăjene, eveniment organizat astăzi la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău de Asociaţia Jurnaliştilor din Sălaj, va fi prezent şi Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa”. Gala prilejuieşte lansarea Anuarului Presei Sălăjene 2010, o prezentare intitulată „Presa sălăjeană de-a lungul timpului”, făcută de Biblioteca Judeţeană Sălaj, şi un recital de colinde susţinut de Ansamblurile folclorice „Porolissum” şi „Columna”. Sponsorii evenimentului sunt: Michelin, TenarisSilcotub, Universal CO Zalău, BCR,…

Mai mult...

Se colectează electrocasnice vechi

O nouă acţiune de colectare a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice se va desfăşura azi şi maine, intre orele 9 şi 17. Cei care deţin astfel de deşeuri le pot depune in containerul special, amplasat in Piaţa 1 Decembrie 1918, sau la centrul de colectare, situat pe strada Fabricii, nr.30/A. Anul acesta s-au mai desfăşurat incă trei campanii de colectare a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice. Astfel, in martie, au fost colectate 600 de kilograme de deşeuri,…

Mai mult...

Se caută muncitori necalificaţi

Oferta Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj cuprinde, săptămana aceasta, 146 de posturi vacante şi se adresează persoanelor cu studii medii. Cea mai gene-roasă ofertă este in domeniul serviciilor, unde numărul locurilor de muncă vacante este de 133, din care 127 de posturi sunt pentru muncitori necalificaţi. Se mai caută zidari, sudori, electricieni şi şoferi Tot muncitori necalificaţi sunt căutaţi şi in industria confecţiilor. Sunt disponibile 10 posturi, in localitatea Şimleu Silvaniei. In domeniul comerţului…

Mai mult...

Bani pentru drumurile şi căminele culturale din Sălaj

Guvernul Romaniei a adoptat la sfarşitul lunii noiembrie o hotărare privind finanţarea obiectivelor de investiţii ale unor unităţi administrativ-teritoriale. 15 comune din Sălaj şi oraşul Şimleu Silvaniei au primit fonduri de la Executiv pentru reabilitarea căminelor culturale şi a drumurilor vicinale. Cei mai mulţi bani, 250.000 de lei, s-au dus către comuna Letca, pentru lucrări de reparaţii şi pietruire la drumurile din localitatea Vălişoara. Comunele Valcău de Jos, Plopiş şi Treznea au primit bani in folosul reabilitării…

Mai mult...

Măsura sărăciei prinde la sălăjeni

Că agricultura noastră este „capra raioasă” a economiei, că nu-i băgată in seamă de mai marii zilei, că nu sunt şanse de prosperitate o ştie şi o vede şi Uniunea Europeană. Pentru a-i mai indulci cat de cat statutul de lepădătură, mai marii de la Bruxelles pedalează pe unul dintre cele mai josnice moduri de a o ţine in viaţă. Despre agricultură este vorba, bineinţeles. La noi ca la nimenea, sprijinirea fermelor de subzistenţă este o piesă…

Mai mult...

Ploaia i-a ţinut in case pe zălăuani de 1 decembrie

Vremea capricioasă de miercuri a dat peste cap programul festivităţilor dedicate Zilei Naţionale a Romaniei, care nu s-au mai incheiat ca şi in fiecare an cu mesajele oficialităţilor adresate sălăjenilor de 1 decembrie şi ceremonia religioasă. Pe o ploaie torenţială, incepand cu ora 15.00, reprezentanţii instituţiilor publice au depus coroane la cimitirul eroilor şi la mai multe statui din Municipiul Zalău. De la aceeaşi oră a fost programat şi concertul fanfarei Promenada, care a adunat in faţa…

Mai mult...

Trecătorule, astampărăţi setea!

Cu toate că de ani şi ani drumul judeţean 108 A, este şi pe traseul dintre satele comunei Someş Odorhei intr-o stare de degradare care-l clasifică, pe drept, ca cel mai prost drum din judeţ, călătorul pe acest drum, are, totuşi, şi ocazia unei clipe de repaus şi linişte, intr-un binevenit loc de popas. Acesta a fost amenajat intre satul reşedinţă de comună şi Inău, prin grija primarului din Someş Odorhei, Grigore Berinde, langă un izvor ce-şi…

Mai mult...

Căpşuni austrieci din… Sinmihai

Nu-i o glumă. In Sinmihaiu Almaşului se cultivă căpşuni proveniţi din Austria. Cel care i-a „romanizat” şi i-a plantat aici, pe un teren langă Valea Almaşului, se numeşte Gheorghe Ember, care s-a „molipsit” de „microbul căpşunăriei după ce a lucrat la cultura căpşunului in Austria peste 6 ani de zile. Ajuns „şcolit” in tainele cultivării şi valorificării acestui delicios fruct, Gheorghe Ember s-a intors acasă,cu gandul şi ambiţia să infiinţeze o cultură de căpşuni şi in Sălaj.…

Mai mult...