Nu se ingraşă porcul in ajunul de Crăciun” zice o vorbă din popor. In ajun, nu! Dar in 30 de zile se poate obţine un randament ridicat la tăiere.
Perioade de ingrăşare nu trebuie redusă la mai puţin de 40 de zile şi are ca scop imbunătăţirea calităţii cărnii şi grăsimii. Pentru a satisface apetitul crescut al porcilor in perioada de finisare, hrănirea se face cu tăraţe, rădăcinoase sau dovleci, furaje ce asigură realizarea unui spor zilnic de 600-700 de grame. Cu 30-40 de zile inainte de sacrificare, ovăzul şi suculentele sunt inlocuite treptat cu orz mazăre şi secară. Se poate administra şi lapte degresat in proporţie de 20 la sută, pentru valorificarea eficientă a hranei şi realizarea de sporuri mari in greutate. Paralel cu creşterea cantităţii de concentrate, din raţie se reduc cu 20 la sută sfecla şi cu 30 la sută cartofii. In procesul de creştere şi ingrăşare, adăpatul porcinelor reprezintă un factor foarte important. Necesarul de apă se poate determina inmulţind cantitatea de furaje uscate ce urmează a fi administrate cu coeficientul 1,9.