Controlul culturilor semănate in toamnă
Este o măsură obligatorie pentru fiecare cultivator bun. Rliminarea apei de pe terenurile mai joase, dacă nu s-au efectuat rigole imediat după semănat este o operaţiune mai mult decat necesară indiferent de efortul pe care-l presupune. O atenţie deosebită trebuie acordată culturilor semănate devreme, cat şi celor semănate tarziu, in noiembrie. In primul caz datorită zilelor calde din noiembrie, culturile au intrat in iarnă cu o stare de vegetaţie prea avansată, cu rezistenţă mică la iernare şi pericol in asfixiere sub zăpadă, in cazul in care vom avea ninsori abundente. Si culturile abia răsărite sunt intr-o situaţie delicată. In ambele situaţii in cazul cand pe suprafaţa zăpezii se va forma crustă de gheaţă este nevoie să intervenim pentru spargerea acesteia.
Controlul seminţelor depozitate
Indiferent că seminţele sunt depozitate in saci sau vrac, cel puţin o dată pe săptămană trebuie să fie controlate sub aspectul temperaturii masei de seminţe, umidităţii şi contaminării cu boli sau dăunători. Un proces grav care poate să apară este incingerea seminţelor ca o consecinţă a activităţii proceselor biologice din seminţe şi microorganismelor cand umiditatea depăşeşte o limită. Fenomenul poate fi prevenit prin contolul permanent. In paralel se fac observaţii pentru depistarea eventualilor dăunători precum insecltele şi rozătoarele.
Păstrarea făinii
Făina se păstrează mai greu decat seminţele. In condiţii bune de temperatură (peste 20 de grade Celsius), umiditate a aerului scăzută şi bună aeraţie, in făina proaspătă se produc procese care-i imbunătăţesc culoarea şi insuşirile de panificaţie, procese care poartă denumirea de maturarea făinii. Păstrarea insă timp indelungat a făinii la temperaturi pozitive duce la supramaturarea acesteia, din care cauză se inrăutăţesc insuşirile glutenului şi se micşorează randamentul volumetric al painii. Gustul făinii devine amărui ca urmare a descompunerii şi oxidării grăsimii.
Păstrarea cartofilor
Temperatura in depozitele de cartofi pentru consum trebuie să se menţină intre 3-4 grade Celsius; la temperaturi mai mici se indulcesc, iar la minus un grad Celsius ingheaţă. La temperaturi mai mari incolţesc şi dacă umiditatea aerului este mai scăzută se zbarcesc ca urmare a dezihidratării. Păstraţi la lumină, tuberculii se inverzesc, devin amari şi toxici pentru om şi animale.