Cum plantarea zmeurului se poate efectua pană toamna tarziu, sau primăvara devreme nu credem că-i lipsit de interes să vă prezentăm in cele ce urmează cateva sfaturi pentru infiinţare unei culturi de zmeur in această perioadă.
Pentru a infiinţa o plantaţie de zmeur, mai intai trebuie să identificăm locaţia potrivită. Terenul ales trebuie să fie bogat in compuşi organici. Zmeurul nu se poate dezvolta corespunzător pe soluri grele, argiloase, in zone reci cu exces de umiditate şi preferă un climat mai umed, mai răcoros. Zona călduroasă şi aridă de campie nu este favorabilă culturii zmeurului. Arbustul se poacultiva şi in locuri cu semi-umbră.
Dacă terenul este sărac in humus se poate imbogăţi administrand cantităţi mari de gunoi de grajd fermentat. Inainte de plantare este indicată o erbicidare totală, avand in vedere că buruienile reprezintă unul dintre „inamicii” permanenţi ai plantaţiei in primii ani de la infiinţare
Cum spuneam, plantările se fac toamna tarziu sau primăvare devreme. Materialul de plantare trebuie identificat şi procurat din timp. Ela se comercializează sub denumirea de drajoni. Dacă plantăm o suprafaţă mică vom opta pentru un singur soi. Dacă suprafaţa este mai mare vom introduce in cultură două sau trei soiuri cu perioade de coacere diferite. Este bine să evităm cultivarea zmeurului după cartofi, vinete şi tomate, avand in vedere că aceste specii au o serie de viroze comune.
Zmeurul este un semiarbust cu o inălţime de 1,5-2,5 metri, cu un ciclu biologic bienal. După recoltare, pană toamna, se taie tulpinile uscate care au produs fructele. Producţia de fructe care se obţine la hectar variază in funcţie de soi şi de tehnologia de cultură aplicată, respectiv 3-4 tone la hectar pană la 8-9 tone pe hectar. O cultură de zmeur are producţii rentabile din punct de vedere economic timp de 8-10 ani
Cei mai mari producători de fructe de zmeur sunt in Rusia, unde se obţine peste o sută de mii de tone anual, apoi Serbia şi Polonia (peste 80 de mii de tone), SUA (50-60 de mii de tone). In Romania se obţin, in jur de două mii de tone anual, iar cea mai mare parte a fructelor este destinată exportului.