Că agricultura noastră este „capra raioasă” a economiei, că nu-i băgată in seamă de mai marii zilei, că nu sunt şanse de prosperitate o ştie şi o vede şi Uniunea Europeană. Pentru a-i mai indulci cat de cat statutul de lepădătură, mai marii de la Bruxelles pedalează pe unul dintre cele mai josnice moduri de a o ţine in viaţă. Despre agricultură este vorba, bineinţeles. La noi ca la nimenea, sprijinirea fermelor de subzistenţă este o piesă de rezistenţă a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. In timp ce in marea majoritate a ţărilor comunitare se pune accent pe performanţă, pe productivitate ridicată in agricultură, la noi se pompează bani pentru a subzista.
Noi organisme pentru sprijinirea subzistenţei
Pe data de 30 noiembrie s-a incheiat cea de a doua sesiune de depunere de proiecte din acest an pe Măsura 141- „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”. Semi-subzistenţă e un fel de a spune pentru că de fapt tot „sapa de lemn” e incurajată. Si facem atata tapaj pe această măsură de parcă ne-a luat Dumnezeu minţile. Văzand Comisia Europeană că nu prea muşcă romanul din „subzistenţă” a infiinţat pentru această măsură „Compartimente de dezvoltare rurală” in fiecare judeţ, in cadrul „Autorităţii de management a PNDR”. Asta in ultimele două luni. Sprijinul acordat prin Măsura 141 provine in proporţie de 80 la sută din contribuţia Uniunii Europene şi 20 la sută din contribuţia Guvernului Romaniei. Banii sunt in totalitate nerambursabili. Cum am mai spus, ţi se oferă sprijin ca să subzişti, nu care cumva să te dezvolţi şi să stai pe picioarele tale pe piaţa unică.
506 proiecte in Sălaj
Sălăjenii, in sărăcia lor şi in imposibilitatea de a găsi noi orizonturi pentru dezvoltarea agriculturii au dat buluc la Compartimentul de dezvoltare rurală Sălaj. Această sesiune s-a derulat pe o perioadă de 45 de zile şi nu de 30 de zile ca majoritatea sesiunilor. Sesiuni vor mai fi pe Măsura 141 pană in 2013. Facilităţi peste facilităţi pentru a lua in braţe subzistenţa. Potrivit lui Dorin Mărincean, şeful Compartimentului judeţean de dezvoltare rurală Sălaj, in această ultimă sesiune au fost depuse 506 proiecte. Cu mult mai multe ca in sesiunile anterioare. Pentru a indeplini condiţia UDE (Unitate de dimensiune economică) cel puţin două UDE, cel mult opt UDE, solicitanţii sprijinului au apelat la tehnica infiinţării şi dezvoltării fermelor mixte (vegetal plus zootehnie). N-au ieşit din calcul nici proiectele pentru apicultură. Fondurile nerambursabile pentru un proiect sunt in valoare de 1500 de euro pe an pentru primii trei ani.