Dăunătorii din depozitele de cereale atentează la producţie şi dacă nu se iau măsurile de prevenire şi combatere a lor pot produce pagube imense.
Gargăriţa graului este cel mai frecvent şi mai răspandit dăunător al cerealelor depozitate, in special la grau. Gargăriţa graului are corpul de 3-5 milimetri, de culoare brun-inchis, pană la negru, cap mic prevăzut cu un rostru lung, lăţit la bază, cilindric şi slab curbat. iernează ca insectă adultă şi larvă in boabele infestate. Primăvara adulţii işi reiau activitatea, se hrănesc o săptămană sau două şi depun pană la 300 de ouă, cate unul intr-un bob, iar după două săptămani apar larvele, care in timp de rouă săptămani devin adulţi şi astfel se dezvoltă următoarea generaţie. De regulă in fiecare bob de grau se dezvoltă o singură larvă, care consumă in primul rand embrionul şi apoi partea endospermului. Gargăriţele mă-nancă boabele, degradează producele depozitate prin excrementele eliminate, dezvoltand un miros şi un gust neplăcute, determinand nefolosirea graului nici in hrana animalelor.
Măsurile preventive se fac prin menţinerea spaţiilor de depozitare in perfectă stare de curăţenie, urmată de dezinfecţia depozitului prin folosire de momeli, respectiv insecticide fumigene cum ar fi Bromura de metil (32 grame pe metru cub), sau cu un alt produs existent in comerţ (Phostoxin, Delicia) 2,5 grame pe metru cub sau Sulfură de carbon 160 de grame pe metru cub. Rezultate bune dă şi stropirea spaţiului de depozitare cu Caretox – 3 la sută, Actellic 1 la sută, Reldan 50 EC 2 la sută, Fedona EC 30 mililitri la sută. Şobolanul cenuşiu, şobolanul negru şi şoarecele de casă sunt dăunători periculoşi prin numărul mare ca populaţie existentă. O femelă naşte de două-şapte ori pe an cate 5-14 pui, care după 3-4 luni se reproduc şi ei. Pe langă consumul şi deprecierea calităţii produselor, aceşti dăunători distrug in paralel şi spaţiile de depozitare, rod ambalajele (saci, cutii, lăzi) fac galerii in perete, duşumea, fiind in acelaşi timp transmiţători de multe boli infecţioase la om şi la animale. Pentru starpirea rozătoarelor se recomandă gazarea galeriilor de acces şi astuparea lor, folosind produsul Phostoxin, două-trei tablete pe galerie. Actosin P5. Se poate recurge şi la aplicarea de momeli toxice de Racurin, Rodentin, Klaret.