Iată-ne ajunşi din nou in această perioadă a sfarşitului de an, cand după lungi zile de post şi rugăciune putem să ne bucurăm de bucatele tradiţionale mesei de Crăciun şi in special din preparatele de carne de porc: şuncă şi carnaţi afumaţi la foc de rumeguş de brad, tobă fiartă in vin cu mirodenii, slănină cu boia roşie, sangerete, caldaboşi sau jumări delicioase. in ciuda imbierilor gastronomice, nu trebuie să uităm de verificarea carcasei de porc in vederea detectării infestaţiei cu Trichinella. Gospodarii care sacrifică porcul in gospodăriile proprii au obligaţia de a duce probe la medicul veterinar, prevenind astfel imbolnăvirea. Proprietarii de animale trebuie să fie conştienţi de riscul la care se supun prin neverificarea carcaselor, iar medicii veterinari trebuie să informeze şi să instruiască populaţia in acest sens.
Trichineloza este o boală parazitară transmisă de la animal la om, cauzată de consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, ce conţine larve musculare ale nematodului Trichinella. Nu putem diferenţia un porc bolnav de trichineloză de unul sănătos, pe animalele in viaţă. De aceea este important ca examenul după tăiere să se realizeze pentru fiecare carcasă in parte, chiar dacă porcii au fost crescuţi in aceeaşi boxă şi hrăniţi la fel.
MODALITĂŢI DE PREVENŢIE
Ce trebuie să facem? Să preparăm bine carnea de porc, pană la o temperatură de 75 de grade Celsius,trimp de 15 secunde; să păstrăm carnea de porc in felii inguste de 15 centimetri 20 de zile la – 15 grade Celsius, sau trei zile la -20 de grade Celsius; Să distrugem carcasele de porc şi subprodusele de orice natură depistate pozitiv. Vanatul trebuie bine preparat termic, in acest caz congelarea nu este o opţiune de inactivare, deoarece larvele izolate de Trichinella sunt rezistente la congelare.
Ce NU trebuie să facem? Să mancăm carne de porc crudă necontrolată de medicul veterinar; Să controlăm doar un singur porc din coteţ sub pretextul că toţi au fost crescuţi şi hrăniţi in aceleaşi condiţii.