Platile pentru terenuri, tot cu taraita!

Chiar daca mai marii Centrului Judetean Salaj al Agentiei pentru Plati si Interventii in Agricultura erau optimisti in ceea ce priveste platile directe si platile complementare pe terenuri pentru anul 2008, dupa cum merg lucrurile se pare ca judetul nostru nu se va incadra in termen. 30 iunie este data limita pana la care trebuie sa se efectueze platile. APIA centrala trimite aprobarile pentru plati spre judete dupa verificarile prin teledetectie (satelit). La sfarsitul saptamanii trecute a…

Mai mult...

Beneficiari ai serviciilor AVE – peste 50% dintre salajeni si 1.000 de firme

AVE Ecoserv – de doi ani in Salaj Peste 50% din salajeni si aproximativ 1000 de firme si institutii din judet beneficiaza, incepand din 2007, de serviciile de salubrizare oferite de catre grupul Ave Austria. Deseurile colectate din municipiul Zalau si Cehu Silvaniei, precum si din 24 de comune din Salaj sunt depozitate la groapa de gunoi din localitatea Criseni. „Depozitul de deseuri menajere a fost atribuit pentru administrare, in anul 2006, operatorului SC Rom Entrans Serv…

Mai mult...

Gazdele au dominat etapa a XXXII-a

FC Zalau a obtinut prima victorie dupa trei jocuri in care nu a reusit sa treaca de ultima clasata si nici de Unirea Dej si Gaz Metan Tg. Mures, invingand vineri, cu 3-0, pe FC Bihor II, echipa care se lupta sa scape de retrogradare Etapa cu numarul 32 al Ligii a III-a, Seria a VI-a, a inregistrat numai putin de 7 succese ale gazdelor si o singura victorie a oaspetilor, iar o partida s-a terminat la…

Mai mult...

CJAS Salaj are, deocamdata, doar doi adjuncti

Doua dintre cele trei posturi de director adjunct de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Salaj isi cunosc, deja, titularii, in urma promovarii concursului organizat saptamana trecuta la Bucuresti. Potrivit lui Andrei Barbu Todea, presedinte-director general al CJAS, este vorba despre dr. Marius Tautu, director adjunct, ce va raspunde de relatia cu furnizorii, si despre dr. Dana Cordea, care va fi medicul-sef al institutiei. Deciziile de numire pe post ale celor doi sunt asteptate – ne-a…

Mai mult...

Accidente pe drumurile Salajului

Victime ale neatentiei Sfarsitul de saptamana a adus, din nou, evenimente rutiere nedorite pe sosele din Salaj, principalele motive ale accidentelor fiind viteza excesiva si neatentia la volan. Primul accident grav a avut loc vineri, 22 mai, ora 16,15, intre localitatile Chechis si Balan. D. Sergiu, de 20 ani, din Zalau, in timp ce conducea autoturismul proprietate personala, intr-o curba usoara la stanga, angajandu-se in depasire, nu a observat ca, in spatele sau era angajat in depasire…

Mai mult...

Legile funciare, pentru unii muma, pentru altii ciuma

Problema padurilor, nu este nici pe departe rezolvata pentru o parte dintre locuitorii satului Soimus. Fie ca nu au primit titlurile de proprietate, fie ca nu au intrat efectiv in posesia terenurilor cu vegetatie forestiera. Intr-o scrisoare adresata redactiei ziarului nostru, un grup de cetateni ne relateaza faptul ca exista proprietari de paduri ale caror cereri au fost validate conform Legii nr. 1/2000. Au trecut cererile prin toata filiera aprobarilor, numai ca padurea nu e nicaieri, iar…

Mai mult...

Alergici la insecte

Racirea nefireasca a vremii de la acest sfarsit de saptamana a dus la cresterea numarului de salajeni cu afectiuni respiratorii, care s-au prezentat in zilele de vineri, sambata si duminica la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU)a Spitalului Judetean. Potrivit datelor primite de la Spitalul de Urgenta, cea mai importanta crestere numerica au inregistrat-o cazurile de amigdalita (cu 10 mai multe decat in aceeasi perioada din saptamana precedenta), fiind, totodata, prezentate la camera de garda si mai…

Mai mult...

Mediocritate la teza la matematica

Aceleasi diferente mari intre urban si rural Chiar daca, pe ansamblu, rezultatele la teza cu subiect unic la matematica sunt semnificativ mai bune decat cele de la limba si literatura romana, situatia statistica realizata de Inspectoratul Scolar al Judetului Salaj pune in evidenta, si de aceasta data, o diferenta majora intre nivelul elevilor din mediul urban si cei din rural. Astfel, la clasa a VII-a, numarul elevilor din rural care nu au reusit sa obtina nota de…

Mai mult...

S-a spart balonul de sapun

Piata imobiliara este in declin din cauza crizei. Dar, in ciuda faptului ca preturile locuintelor se apropie de nivelul din 2006, romanii nu se mai inghesuie sa-si investeasca banii in aceasta directie. Fie pentru ca nu au capacitatea financiara necesara, fie pentru ca inca mai asteapta scaderi, ori pentru ca o astfel de investitie nu li se pare viabila. In tot acest rastimp, agentiile imobiliare dispar pe capete, constructorii trimit mii de oameni in somaj, iar proiectele…

Mai mult...

Fara violenta!

Politistii din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, au organizat, in cursul saptamanii trecute, o intalnire cu elevii Complexului de Servicii Comunitare nr.2, Zalau (de langa fosta Scoala 13). „Obiectivul principal al acestei intalniri a fost prevenirea violentelor in unitatile de invatamant si in zona acestora, precum si insusirea si dezvoltarea regulilor de convietuire sociala”, a precizat Nadia Serban, purtator de cuvant al IPJ Salaj. Cu aceasta ocazie au fost „invitati” si fosti elevi ai…

Mai mult...

Festival intejudetean de folclor la Horoatu Crasnei

La sfarsitul acestei saptamani, Horoatul Crasnei va gazdui, pentru al noualea an la rand, Festivalul interjudetean de folclor, „Dor de cantec si de joc”. Creatie a invatatorului Ioan Sur, festivalul isi propune sa promoveze cantecele si dansurile populare autentice, precum si frumusetea costumelor populare din zonele reprezentate de participanti. Festivalul se va desfasura, la fel ca si editiile precedente, sub forma de concurs, pe doua sectiuni, una rezervata solistilor vocali (impartita, la randul ei, pe doua subsectiuni:…

Mai mult...

Asigurarea obligatorie a locuintelor, amanata pana la anul

Firmele de asigurare sunt neincrezatoare Mult vehiculata asigurare obligatorie a locuintelor, pe care fiecare proprietar roman ar fi trebuit sa o plateasca din 1 iulie 2009, a fost „pusa in cui” cel putin pana la inceputul anului viitor. Amanarea este justificata de faptul ca Ministerul Finantelor trebuie sa contracteze un imprumut pentru a acoperi functionarea sistemului in primele luni, cand sumele colectate vor fi mici, sustine Marius Bulucea, directorul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Reprezentantii Allianz…

Mai mult...

Balan: Composesoratele inca nu si-au primit suprafetele de padure

Marea majoritate a locuitorilor comunei Balan au intrat in posesia terenurilor cu vegetatie forestiera. Primarul Isaia Maghiar, presedintele Comisiei locale de fond funciar, dupa aparitia Legii nr.247/2005 „s-a facut luntre si punte” pentru a obtine, prin retrocedare, intreaga suprafata a cetatenilor, fie ei din Galpaia, Galgau sau Chechis. Asa se face ca la ora actuala, fostii proprietari ori urmasii acestora au intrat in posesia efectiva a 1100 hectare de padure. Cum in Balan isi are sediul Ocolul…

Mai mult...

Fonduri pentru cercetare

Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest si Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica au lansat in aceste zile Programul Cadru destinat cercetatorilor. Este vorba de initiativa Marie Curie Industry-Academia Partnerships and Pathways, prin care se finanteaza schimburile de personal in cadrul proiectelor de cercetare realizate in parteneriat de catre organizatiile de profil comerciale si non-comerciale din cel putin doua state membre ale Uniunii Europene. Finantarea este destinata nu doar recrutarii cercetatorilor si ci si activitatilor de cercetare, networking, organizarii…

Mai mult...

Parteneriat romano-olandez

La inceputul lunii mai, o delegatie a Liceului Reformat „Wesselenyi”, formata din director Kovacs Irina, preot Kanya Zsolt Attila, profesorii Bumbas Corina si Lakatos Istvan impreuna cu 25 de elevi au efectuat o vizita la Colegiul „Van Lodenstein” din Amersfoort, Olanda in cadrul parteneriatului bilateral Comenius „CitizEUnglish”. Scopul proiectului a a fost motivarea elevilor pentru studiul limbii engleze, promovarea ideii „sentimentului european”, obligatiile si avantajele pe care le implica cetatenia europeana. Cele doua scoli au profil religios…

Mai mult...

Capcane pentru copii

Odata cu sosirea primaverii, tot mai multi copii au iesit la joaca in preajma blocurilor. Un lucru cat se poate de normal. Doar ca acum intra „in scena” obrazul gros al unor proprietari de case sau terenuri care si-au sapat fantani sau puturi in propria ograda. Si ce-i cu asta, veti spune. Nu ar fi nimic daca acesti „buni gospodari” ar si acoperi respectivele fantani sau macar ar construi un parapet de 50-80 cm deasupra pamantului. O…

Mai mult...

GRUPUL SCOLAR SURDUC, Competenta+ Responsabilitate = Calitate Educationala

RESURSE UMANE – RESURSE MATERIALE 2 Corpuri de scoala (2 nivele); Ateliere tehnologice (2) Laboratoare de informatica (2) – conectate la Internet Centru de Documentare si Informare Masina pentru transportul elevilor ; Incalzire centrala Grup sanitar si apa curenta; Terenuri agricole (10 ha.) ISTORIC Primele mentiuni despre scoala dateaza din anul 1867 cand in satele Surduc si Solona era „docente ambulant” Gavril Balmos. In anul 1887 la scoala confesionala din Surduc invatau 40 de elevi la o…

Mai mult...

Guvernul majoreaza taxele la jocurile de noroc

Guvernul va majora semnificativ taxele pentru jocurile de noroc, cu o crestere de pana la patru ori in cazul cazinourilor, si va introduce obligatia unei licente de organizare si a unui capital social minim, iar regimul de taxare va fi aplicabil si Companiei Nationale Loteria Romana. Sistemul de taxare va fi extins si asupra Loteriei, care isi pastreaza insa exclusivitatea pe anumite jocuri de noroc, iar mijloacele de joc vor putea fi exploatate numai cu personalul utilizat…

Mai mult...

Tiriac renunta la fondul de vanatoare de la Balc

Omul de afaceri Ion Tiriac a renuntat la fondul de vanatoare de la Balc, judetul Bihor, pastrand insa complexul cinegetic din localitate, iar Ministerul Agriculturii a initiat procedurile de atribuire directa a fondului. Tiriac a renuntat la fondul de vanatoare, cu o suprafata de 10.224 de hectare, in urma cu doua luni, dar va pastra complexul cinegetic, cu o suprafata de 1.157 de hectare, care are statutul unei crescatorii de vanat si nu face parte din fondul…

Mai mult...

A doua centrala nucleara va fi construita in Transilvania

doua centrala nucleara a Romaniei va fi dezvoltata in Transilvania, constructia va incepe in toamna anului 2009, iar pentru acest proiect si-au exprimat interesul mai multe companii europene, inclusiv din Rusia, a declarat, marti, ministrul Economiei, Adriean Videanu. „Sunt interesate de proiect mai multe companii europene, inclusiv rusesti. Vom stabili locatia ei in toamna”, a afirmat Videanu la forumul economic romano-rus. Anterior in cursul zilei de marti, Videanu a declarat ca realizarea centralei de energie nucleara de…

Mai mult...