Marea majoritate a locuitorilor comunei Balan au intrat in posesia terenurilor cu vegetatie forestiera. Primarul Isaia Maghiar, presedintele Comisiei locale de fond funciar, dupa aparitia Legii nr.247/2005 „s-a facut luntre si punte” pentru a obtine, prin retrocedare, intreaga suprafata a cetatenilor, fie ei din Galpaia, Galgau sau Chechis. Asa se face ca la ora actuala, fostii proprietari ori urmasii acestora au intrat in posesia efectiva a 1100 hectare de padure. Cum in Balan isi are sediul Ocolul silvic privat „Blidaru” ,cele 1100 de hectare au fost incredintate pentru administrare, paza si marcaj acestei unitati silvice. Dl. Nicolae Soran, seful ocolului respectiv, imi spunea ca proprietarii de terenuri cu vegetatie forestiera sunt multumiti de serviciile prestate. In acest sens, dovada sta si faptul ca an de an ei isi reinnoiesc contractul cu acelasi ocol silvic. Primaria are si ea in proprietate 600 de hectare de padure. Tot Ocolul silvic privat „Blidaru” o administreaza. Primarul Isaia Maghiar afirma ca de aici, adica din padurea primariei, se alimenteaza cu lemne cele cinci scoli din comuna, dispensarul uman, dispensarul veterinar, celelalte institutii si unitati din comuna. Anual, o anumita cantitate de masa lemnoasa este recoltata si vanduta satenilor care nu detin padure, ori altor solicitanti. Bineinteles, totul in regim silvic. E si acesta un mod de a strange un banut in visteria primariei. Pomeneam despre satenii care nu detin padure. Majoritatea sunt din localitatile Balan si Galgau. De ani buni au umblat oamenii prin tribunale pentru a-si castiga drepturile. Drepturile asupra suprafetei de 400 hectare de padure, constituita in composesorate: composesoratul „Goroni” din hotarul satului Galgau si composesoratul „Dumbrava” din Balan. Acum asteapta sa fie puse in aplicare hotararile judecatoresti definitive si irevocabile. Prim-edilul Balanului, Isaia Maghiar, imi spunea ca are promisiuni ferme din partea Comisiei judetene de fond funciar si din partea Directiei silvice ca la sfarsitul lunii mai vor preda terenurile cu vegetatie forestiera cetatenilor care sunt indreptatiti a intra in posesia lor. Ce va fi vom vedea!
Balan: Composesoratele inca nu si-au primit suprafetele de padure
Articole
Anul Nou: manifest al speranței!
Dragi cititori, în curând intrăm pe făgașul noului an – seniorul 2025. Este clipa trasului de linie, a silogismelor finale și a propunerii de noi target-uri. Ce ne-a adus acest an în trecere și ce nu ne-a adus? Ce am fost pe cale să pierdem sau ce am pierdut? Ce ne dorim de la noul an? Am rezistat presiunii lumii secularizate și ne-am recunoscut propriile agonii și decadențe? Am căutat repere veritabile care să ne șlefuiască, care…
Mai mult...Familie cu casa arsă în toiul iernii. Pompierii s-au luptat cu focul aproape patru ore
În incendiul care a izbucnit luni dimineața la o casă de locuit în localitatea Șimișna au fost afectate acoperișul și mansarda, fiind arse o serie de bunuri din încăperi. Primarul Comunei Șimișna, Cristian Prodan, a făcut un apel public la toți cei care vor să sprijine familia greu încercată în prag de An Nou. ”Azi, 30 decembrie, a avut loc un incendiu la o casă de locuit din Șișna. Focul a distrus în totalitate acoperișul și mansarda.…
Mai mult...