Firmele de asigurare sunt neincrezatoare
Mult vehiculata asigurare obligatorie a locuintelor, pe care fiecare proprietar roman ar fi trebuit sa o plateasca din 1 iulie 2009, a fost “pusa in cui” cel putin pana la inceputul anului viitor. Amanarea este justificata de faptul ca Ministerul Finantelor trebuie sa contracteze un imprumut pentru a acoperi functionarea sistemului in primele luni, cand sumele colectate vor fi mici, sustine Marius Bulucea, directorul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Reprezentantii Allianz Tiriac spun, insa, ca nici 1 ianuarie 2010 nu pare un termen veridic pentru aplicarea noilor asigurari obligatorii.
Potrivit normelor privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, polita va fi incheiata pe un an calendaristic, de la 1 ianuarie la 31 decembrie, pentru fiecare imobil, intre viitorul Pool de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID) si proprietari.
Pana in acest moment, PAID nu a fost constituit, doar Ardaf, Generali si Astra anuntand ca actionarii au aprobat participarea la acest organism. Asiguratorii nu se inghesuie si pentru ca sunt neincrezatori in ceea ce priveste interesul pe care populatia il va manifesta in acest sens. Chiar si obligatorie, incheierea unei astfel de polite nu va intra pe lista de prioritati a romanilor, sunt de parere reprezentantii firmelor de asigurare din Salaj. “Statul nu va avea control asupra acestui tip de asigurare, asa cum are in cazul asigurarii de raspundere civila auto. Pentru asta este nevoie de o societate de stat, care sa aiba dreptul sa ceara individului sa faca dovada asigurarii”, ne-a declarat Bogdan Mihai, directorul Asirom.
In opinia sa, cel putin la nivelul Salajului, numarul celor care isi vor asigura locuintele impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor va fi foarte mic: “Din fericire, judetul nostru este ferit de cutremure, iar cazurile de alunecari de teren si inundatii sunt mult mai putine decat in alte zone ale tarii. Teoretic, astfel de calamitati naturale se pot intampla si la noi, dar probabilitatea lor este foarte redusa. Prin urmare, proprietarii de locuinte nu pot fi condamnati daca nu incheie asigurarea”. “Romanii nu incheie polite de asigurare facultativa care acopera mult mai multe riscuri. Ca urmare, imi este greu sa cred ca vor scoate din buzunare bani pentru a fi despagubiti in caz de cutremur, inundatii sau alunecari de teren”.
Alti asiguratori considera neintemeiata masura Guvernului, in conditiile in care nici o lege similara nu exista in nici o alta tara membra a Uniunii Europene.
Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta, potrivit legii. Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A (din beton ori caramida) si de 10.000 de euro pentru cele de tip B (chirpici si paiante). Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro pentru tip B. Riscurile asigurate in polita obligatorie se refera numai la locuinta propriu-zisa, si nu la spatiile comune. Altfel spus, in cazul blocurilor, deteriorarea spatiilor comune nu va fi acoperita de aceasta polita.