Guvernul va majora semnificativ taxele pentru jocurile de noroc, cu o crestere de pana la patru ori in cazul cazinourilor, si va introduce obligatia unei licente de organizare si a unui capital social minim, iar regimul de taxare va fi aplicabil si Companiei Nationale Loteria Romana.
Sistemul de taxare va fi extins si asupra Loteriei, care isi pastreaza insa exclusivitatea pe anumite jocuri de noroc, iar mijloacele de joc vor putea fi exploatate numai cu personalul utilizat pe baze contractuale, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta initiat de Ministerul Finantelor si obtinut de MEDIAFAX.
Urmare analizei indicilor de inflatie anuali, a rezultat, potrivit sursei citate, o crestere de 3,86 ori fata de cuantumul taxeloraferente anului 2000, noile taxe anuale fiind stabilite la o suma fixa, in functie de tipul activitatii. Proiectul prevede astfel o taxa anuala aferenta autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc de 800.000 lei pentru jocurile loto si de 400.000 lei pentru pariuri mutuale, in timp ce pentru pariuri in cota fixa este stabilita o taxa de 5% din incasarile efectiv realizate la nivelul organizatorului, dar nu mai putin de 300.000 lei, pe baza documentatiei tehnico-economice de eficienta prezentate de agentul economic.
Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor va fi impusa o taxa anuala de 250.000 lei pentru fiecare masa in municipiul Bucuresti si de 150.000 lei pentru fiecare masa in alte localitati decat Capitala. Pentru fiecare mijloc de joc tip slot-machine va fi achitata o taxa de 4.800 lei, iar pentru jocurile bingo desfasurate in sali de joc taxa va fi de 45.000 lei pentru fiecare sala, precum si 5 % din valoarea nominala a cartoanelor achizitionate de la Imprimeria Nationala, care se achita in avans la Trezoreria Statului, cu prezentarea ordinului de plata vizat de trezorerie la ridicarea cartoanelor.
Legislatia in vigoare impune taxe anuale de autorizare, pentru obtinerea licentei de exploatare a jocurilor de noroc, calculate pentru fiecare masa de cazinou sau masina electronica cu castiguri. Astfel, pentru fiecare masina mecanica sau electronica cu castiguri se achita in prezent o taxa anuala de autorizare de 1.669,5 lei, in timp ce taxele pentru fiecare masa de joc de noroc din cazinou sunt stabilite distinct, pe fiecare categorie de joc in parte.
Pentru o masa tip ruleta, taxa anuala de autorizare se ridica acum la 99.124,4 lei in Bucuresti si la 53.200 lei in provincie, in timp ce pentru masa de joc cu carti sau zaruri este perceputa o taxa de 66.800 lei in Capitala si de 33.400 lei in provincie.
Proiectul de ordonanta prevede insa si o taxa aferenta licentei de organizare a jocurilor de noroc, care porneste de la 25.000 lei pentru jocurile tip slot-machine, ajunge la 50.000 lei pentru jocurile bingo desfasurate in sali de joc, urca la 200.000 lei pentru pariuri mutuale si pariuri in cota fixa si ajunge la 500.000 lei pentru jocurile loto si cazinouri. Guvernul va impune totodata organizatorilor o valoare minima a capitalului social subscris si varsat la data solicitarii licentei de organizare a jocurilor de noroc.
Valoarea minima a capitalului social va fi cuprinsa intre 30.000 lei, pentru organizatorii care exploateaza jocurile tip slot-machine, 100.000 lei, pentru jocuri bingo, 500.000 lei, in cazul pariurilor mutuale, un milion de lei, pentru organizatorii care exploateaza pariuri in cota fixa si cei care exploateaza jocuri de noroc caracteristice activitatii cazinourilor, si doua milioane de lei, pentru jocuri loto.
In situatia in care acelasi organizator solicita licenta pentru organizarea de jocuri de noroc care implica utilizarea mai multor categorii de mijloace de joc, conditia de existenta a unei valori minimale a capitalului social subscris si varsat la data solicitarii cererii de obtinere a licentei de organizare a jocurilor de noroc se aplica cumulativ. Licenta de organizare a jocurilor de noroc este valabila 5 ani de la data acordarii, in timp ce autorizatia de exploatare a jocurilor de noroc va fi valabila un an de la data acordarii.
Autoritatile estimeaza ca vor obtine un plus de venituri in crestere anuala, de la 101,2 milioane lei in 2009 la 202,4 milioane lei in 2010, 222,6 milioane lei in 2011, 244,9 milioane lei in 2012 si 269,4 milioane lei in 2013. In prezent, pentru un an calendaristic se colecteaza din taxele de licenta aproximativ 118,8 milioane lei. „La calculul efectuat la impactul financiar s-a avut in vedere limitarea numarului de licente care se va face in mod natural, pe criterii pur economice, avand ca urmare o concentrare a activitatii prin reducerea numarului de sali de joc si a ramanerii in activitate a acelor organizatori care se vor putea adapta noilor cerinte”, se arata in document.
Guvernul majoreaza taxele la jocurile de noroc
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...