Pe centura Zalău, chinezii se împiedică de un ciot

Pe șantierul celui de-al doilea tronson al șoselei de centură a Zalăului, lucrările avansează în ritmul melcului toropit de căldură. Banii vin cu țârâita, cam cum vine apa la robinetele zălăuanilor zilele acestea, iar mitul chinezilor harnici pare să se fi spulberat tocmai la poalele Meseșului. Și totuși, finalizarea lucrărilor în 2024 nu este imposibilă, apreciază Asociația Pro Infrastructură. Merită să amintim că termenul la care ar fi trebuit să fie gata varianta ocolitoare a fost luna…

Mai mult...

Consiliul Județean a eliberat certificatul de urbanism pentru drumul expres Baia Mare – Dej

S-a făcut încă un pas în vederea construirii drumului de mare viteză între Baia Mare și Dej. Consiliul Județean Sălaj, prin Direcția Arhitect Șef, a eliberat certificatul de urbanism necesar realizării investiției. În Sălaj, viitoarea arteră se va întinde pe aproximativ 70 km din totalul celor 108,5 km și va include trei noduri rutiere, la Jibou, Cuciulat și Răstoci. Traseul desfășurat în lungul râului Someș va traversa teritoriul a 11 UAT-uri și anume: Benesat, Năpradea, Someș-Odorhei, Jibou,…

Mai mult...

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

UAT CHIEȘD anunță semnarea contractului de finanțare pentru proiectul „ÎNFIINȚARE CENTRU DE COLECTARE SELECTIVĂ A DEȘEURILOR CU APORT VOLUNTAR, ÎN COMUNA CHIEȘD, JUDEȚUL SĂLAJ” Proiectul este finanțat prin: Planul Național de Redresare și Reziliență – COMPONENTA C3 – MANAGEMENTUL DEȘEURILOR, Investiția I.1. dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe / comună Sub – investiția I.1.A. Înființarea de centre de colectare prin aport voluntar, titlu…

Mai mult...

Scandalul furnizării apei se extinde și la Crișeni. Oamenii arată conducte sparte, iar în Zalău s-a reluat furnizarea… mocirlei

În satele Cristur și Gârceiu din comuna Crișeni, apa potabilă nu a mai ajuns la majoritatea caselor de peste 5 zile. Și în Crișeni, centrul de comună, situația e identică la o parte a imobilelor. Unii au avut apă, alții ba. Pe grupul de facebook Comunitatea Crișeni, oamenii din toate satele și-au pus întrebări retorice, s-au susținut moral reciproc, ba în toată nepuțința lor au început să facă haz de necazul lipsei apei potabile pentru uz personal,…

Mai mult...

Fermierii primesc despăgubiri în mod egal pentru culturile distruse de secetă

Fermierii vor putea primi despăgubiri între 200 şi 250 de euro pe hectar pentru culturile distruse de secetă în acest an. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. Suprafaţa calamitată până în prezent este de aproape două milioane de hectare la porumb şi floarea-soarelui şi de 100 de mii de hectare la grâu şi rapiţă. „Avem constituite Comisiile de situaţii de urgenţă la nivelul direcţiilor agricole, prefectură, primărie. Din estimări, calamitatea este…

Mai mult...

Demisii în bloc la vârful unei instituții de stat

Conducerea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) și-a prezentat demisia, urmând să fie organizată selecția pentru o nouă echipă managerială a instituției. Anunțul a fost făcut de Biroul de presă al Executivului. Președintele AMEPIP Mihai Precup, vicepreședinții Ciprian Hojda și Victor Moraru și-au înaintat marți, 16 iulie, demisiile la Secretariatul General al Guvernului. „Cei trei membri ai conducerii AMEPIP au luat această decizie atât pentru a menține relația de credibilitate între Guvernul României și…

Mai mult...

Garda de Mediu Sălaj: Amenzi de aproape 400 de mii de lei și cinci activități închise

Pentru cinci agenți economici din Sălaj a fost dispusă măsura închiderii activității, în primul semestru al acestui an, de către Comisariatul Județean Sălaj al Gărzii Naționale de Mediu. În raportul activității instituției se arată că, în urma celor 383 de inspecții efectuate, s-au aplicat și amenzi în valoare totală de 381 de mii de lei. Din numărul total al al inspecțiilor, 148 de inspecții au reprezentat inspecții planificate la obiective cuprinse în Lista obiectivelor controlate, iar alte…

Mai mult...

Tabere pentru copii și tineri cu dizabilități

Se fac înscrieri la taberele pentru copii și tineri cu dizabilități, din toată țara. Proiect propriu al Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, „Taberele pentru persoane cu handicap” invită peste 1.800 de școlari, elevi și studenți cu dizabilități, împreună cu asistenții personali ai acestora, să petreacă 6 zile în stațiunea Eforie Sud, în Centrul de Agrement „New Paradise”, în perioada vacanței școlare de vară. Înscrierea participanților se face prin intermediul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și…

Mai mult...

Sălajul, sub coduri de caniculă și grindină

Miercuri, 17 iulie, Sălajul se află în continuare sub cod portocaliu de caniculă. Potrivit meteorologilor, în Maramureș și local în Crișana, Transilvania și nordul Moldovei, valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33-37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale. În paralel,…

Mai mult...

Bărbat din Bălan, prins cu euro falși

Un bărbat din Bălan a fost prins încercând să schimbe o bancnotă de 50 de euro falsă. Întâmplarea s-a petrecut la o casă de schimb valutar din Jibou. La fața locului au fost solicitați să intervină jandarmii. „Luni, 15 iulie, în jurul orei 08.00, un echipaj de jandarmerie a fost solicitat să intervină la o casă de schimb valutar de pe raza oraşului Jibou. La faţa locului s-a constatat că un bărbat de 42 de ani, domiciliat…

Mai mult...

Se fac angajări la Spitalul Județean de Urgență Zalău

Spitalul Județean de Urgență Zalău caută medici cardiologi. Unitatea medicală a scos la concurs două posturi: 1 post cu normă întreagă de medic primar confirmat în specialitatea cardiologie, cu competență în cardiologie intervențională, în cadrul Secției Cardiologie, și 1 post cu normă întreagă de medic specialist confirmat în specialitatea cardiologie, cu competență în cardiologie intervențională, în cadrul Secției Cardiologie. Ambele posturi sunt cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată, durata timpului de lucru fiind de 7…

Mai mult...

Ministerul Sănătății lucrează la o nouă listă cu medicamente care îi pot afecta pe șoferi și dotează Medicina Legală cu laboratoare pentru prelucrarea probelor toxicologice

În urma numeroaselor sesizări privind rezultatele false ale drugtestelor, Guvernul a adoptat săptămâna trecută o ordonanță de urgență care a modificat reglementarea anterioară. Prin acest act normativ, se instituie un termen de 72 de ore în care instituțiile de medicină legală trebuie să elaboreze analizele toxicologice prin care să evidențieze sau nu prezența sau nu a alcoolului și a substanțelor interzise în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu drug test sau care au refuzat testarea.…

Mai mult...

Indicatoare rutiere noi pe drumurile județene

Opt drumuri județene au, din aceste zile, siguranță a traficului îmbunătățită, după ce angajații SC Pază Obiective și Intervenție SRL au montat indicatoare rutiere noi. Potrivit informării Consiliului Județean Sălaj, au fost finalizate lucrările de montare a indicatoarelor rutiere noi pe drumurile județene 108B – Surduc, 110D – Surduc, 109E – Cliț, 108G – Vârșolț, 110B – Bobota și Șărmășag, 108F – Moiad, 110C- Ileanda și 109F – Gâlgău. ”Aceste măsuri sunt parte a eforturilor noastre continue…

Mai mult...

Răzbunare în Șimleu: Mașină distrusă cu toporul și cu pumnul

Un bărbat de 34 de ani din Pusta s-a gândit să se răzbune pe mașina unui ”amic” cu care avea conflicte mai vechi. Luni, în jurul orei 11.30, văzând mașina acestuia parcată pe o stradă din Șimleu Silvaniei, a luat un topor cu care a distrus unul dintre geamurile laterale și a tăiat elementul de etanșare. Apoi, a lovit cu pumnul parbrizul pe care a reușit să-l fisureze. La incident a intervenit un echipaj de jandarmerie care…

Mai mult...

Sfânta Marina: model de incoruptibilitate

Dragi cititori, mulți dintre noi ne trăim zilele supunându-ne ordinii lui ”a avea”, sau ”a părea” și neglijăm aproape total ordinea lui ”a fi”. Nimic nu ne îndepărtează mai mult de adevărurile profunde decât această atitudine. Sfinții trăiau cu precădere în dominanta ”a fi”. A fi om, a fi incoruptibil, a fi pentru El. Calendarele bizantine ne-o decoperă astăzi pe Sfânta Marina, un alt model de integritate, cutezanță și credință. Marina, originară din Antiohia Pisidiei, a fost…

Mai mult...