Dragi cititori, mulți dintre noi ne trăim zilele supunându-ne ordinii lui ”a avea”, sau ”a părea” și neglijăm aproape total ordinea lui ”a fi”. Nimic nu ne îndepărtează mai mult de adevărurile profunde decât această atitudine.
Sfinții trăiau cu precădere în dominanta ”a fi”. A fi om, a fi incoruptibil, a fi pentru El.
Calendarele bizantine ne-o decoperă astăzi pe Sfânta Marina, un alt model de integritate, cutezanță și credință.
Marina, originară din Antiohia Pisidiei, a fost unica fiică a preotului păgân Edisie. La vârsta de 12 ani, Marina a învățat credința în Mântuitorul Christos de la creștinii din localitatea natală. Inima ei tânără s-a aprins dupa idealurile înalte, astfel ea a hotărât să-și dedice întreaga viață lui Dumnezeu.
Petrecându-și timpul în rugăciune și reflecție, la vârsta de cincisprezece ani, Marina a fost denunțată dregătorului cetății, care a arestat-o și, remarcându-i frumusețea, a cerut-o de soție. Pentru că nu a acceptat sub nici o formă să renunțe la angajamentul ei, tânăra a fost supusă la groaznice torturi, dar, prin harul divin, trupul i-a rămas intact. Într-un final, dregătorul a dispus să i se taie capul. Suferințele prin care a trecut Marina au fost relatate de către Teotim, un martor ocular care, potrivit Sinaxarului, “a privit la toate muncile ei și s-a învrednicit a fi văzător al acelor vedenii, care i s-au descoperit sfintei”.
În prezent, moaștele Sfintei Marina se găsesc în Atena, în biserica ce-i este închinată, iar mâna sa dreaptă se află în Muntele Athos, la Mănăstirea Vatoped. În țara noastră, părticele din moaștele sale se găsesc la Mănăstirea Hurezi (palma) și la biserica din localitatea Fetești, jud. Suceava.
Dragilor, cum de puteau sfinții să fie atât de incoruptibili? De unde venea această forță supranaturală? Pentru ei, Dumnezeu era măsura tuturor lucrurilor și întreg centrul de referință, și nu omul, așa cum filosofiile materialiste s-au luptat să transmită de-a lungul istoriei pe toate căile. Când Mântuitorul este modelul și idealul nostru, omul devine tot mai pasionat să trăiască în ordinea lui ”a fi”.
Să reflectăm împreună și să ne înconjurăm viața cu figuri de referință care ne pun în slujba cuceririlor profunde!