În satele Cristur și Gârceiu din comuna Crișeni, apa potabilă nu a mai ajuns la majoritatea caselor de peste 5 zile. Și în Crișeni, centrul de comună, situația e identică la o parte a imobilelor. Unii au avut apă, alții ba. Pe grupul de facebook Comunitatea Crișeni, oamenii din toate satele și-au pus întrebări retorice, s-au susținut moral reciproc, ba în toată nepuțința lor au început să facă haz de necazul lipsei apei potabile pentru uz personal, nicidecum agricol.

Miercuri, după câteva zile bune în care oamenii din comună s-au spălat cum și pe unde au putut, primarul Călin Morar a publicat programul furnizării apei, evident, redactat de reprezentanții Companiei de Apă Someș – Sucursala Sălaj, cei care administrează și rețeaua de apă din comuna Crișeni.

Oamenii au reacționat la anunțul public prin comentarii în care spun că programul postat nu este respectat sub nicio formă. Ba mai mult, un localnic a publicat fotografii în care arată cum apa iese din pământ pe o stradă din Crișeni, formând băltoace, bineînțeles că dintr-o conductă spartă. În același timp, la robinetul din casă sau la rezervorul vasului de toaletă e secetă mare.

”Felicitări !! La ora 7.15 ieșea apa din pământ de o jumate de metru. Acuma e simplu, le închidem apa la fraieri si o să reparăm noi cândva!! Rușine maximă!!”, scrie, pe Comunitatea Crișeni, Marius Lungu, atașând fotografiile drept dovadă.

credit foto: Marius Lungu, facebbok Comunitatea Crișeni

Programul furnizării apei, publicat de edil, arată că va mai dura chinul localnicilor. Un chin diferit, pe sate, pe ore. Dar nici orele în cauză nu sunt respectate, după cum oamenii spun chiar ei.

”Este ora 12.35 în Cristur nu curge deja de 4 zile chiar mai mult și o veti lua <din nou> la 18h, dar chiar așa??? D-nu primar, când ați avut nevoie de voturi ați mers la Cristur aproape la fiecare poartă, de ce nu mergeți și acum să verificați că apa nu curge după programul stabilit!? Și mă gândesc că și dacă va curge ceva, nu va avea presiune să poată ajunge la toate casele din localitate!!!! Vă mulțumim anticipat că “veți” lua cât mai rapid măsuri concrete nu doar scriptice!!!!”, scrie Anamaria Pap.

”Una se scrie și alta se face….Vedem rezultatele..”, spune Emma Hasca.

”Prostii ăștia din Gârceiu și Cristur vor avea apă doar în data de 17, 19 și 21? Teoretic, că practic nici atunci”, spune, retoric, Brigitta Gâlgău.

Un alt localnic se întreabă la care oră 22.00 va curge apă, publicând un video cu robinetul său care a furnizat doar aer…

La Zalău, petiție pentru acționarea în instanță a Companiei de Apă Someș

Pe grupul Agora Zalău, încă de luni, a fost lansată inițiativa de a se organiza protest în fața Companiei de Apă Someș – sucursala Sălaj. S-a publicat și o petiție pe care oamenii sunt invitați să o semneze pentru a fi dată în judecată societatea plătită regește de fiecare consumator pentru a administra eficient și pentru a furniza apă potabilă în orașele și comunele sălăjene.

Petiția poate fi vizualizată AICI.

”Am pus în atașament link-ul modelului de petiție. Puteți să o descărcați, să o editați, să o printați și să mergeți la instituții și să obțineți numărul de înregistrare. În cazul în care nu se răspunde se poate face plângere penală în baza art. 297 și 298 din codul penal. Se pare că zălăuanilor le-a ajuns cuțitul la os în legătură cu apa furnizată intermitent sau deloc de către Compania de Apă Someș în ultimele două săptămâni. Se aude prin urbea noastră dragă că mâine după-masă în jurul orelor 17-18 câteva zeci sau sute de persoane afectate de această situație își vor da întâlnire pe trotuarul din fața instituției pentru a dezbate mai pe larg această problemă. Tu ești afectat? Recomand celor în cauză să facă o petiție către prefectura județului Sălaj și să angajeze un avocat competent din București (*NU DIN ZALĂU SAU CLUJ*) pentru a da în judecată compania. Am luat legătura cu cei de la Apele Române. Ei nu au impus niciun fel de restricție Companiei de Apă. Deci, problema este în curtea lor!”, spune administratorul grupului.

Și, poate speriată de protestul din fața Companiei de Apă Someș, apa a venit în unele zone ale Zalăului. Mult mai murdară decât în Someș… după cum ne arată un consumator care, deloc surprinzător, va plăti apă și canalizare pentru mocirlă… Doar și mocirla trece prin contoare…