Rabla pentru electrocasnice începe în 21 noiembrie. Buget, 50 de milioane de lei

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) dă startul luni, 21 noiembrie 2022, la ora 10:00, unei noi sesiuni a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic. Bugetul total alocat pentru această a doua ediţie a Programului „Rabla pentru Electrocasnice” este de 50 de milioane de lei. Persoanele fizice vor avea la dispoziţie 5 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicaţia…

Mai mult...

Noutăți la Aquarel Zalău: Zona fitness se deschide vineri, 11 noiembrie!

Așteptarea a luat sfârșit! 𝐙𝐨𝐧𝐚 𝐟𝐢𝐭𝐧𝐞𝐬𝐬 Aquarel 𝐬𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐝𝐞 𝐨𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥, 𝐯𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟏𝟏 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖:𝟑𝟎! Vă așteptăm la petrecere cu demonstrații fitness, dance party în Bistro Aquarel și preparate delicioase pregătite de specialiștii noștri! Intrarea este liberă, locurile limitate! Începând cu data de 14 noiembrie, antrenorii noștri cu experiență și certificare națională și internațională, vă oferă clase de: 𝑭𝒖𝒏𝒄𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍 𝑴𝒊𝒙 𝒁𝒖𝒎𝒃𝒂 (𝒂𝒅𝒖𝒍𝒕̦𝒊 / 𝒄𝒐𝒑𝒊𝒊 / 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒐𝒓𝒊) 𝑷𝒊𝒍𝒂𝒕𝒆𝒔 𝒀𝒐𝒈𝒂 𝒇𝒍𝒐𝒘 & 𝒎𝒆𝒅𝒊𝒕𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 𝑨𝒃𝒔 & 𝑩𝒐𝒐𝒕𝒚 𝑭𝒊𝒕 𝑲𝒊𝒅𝒔 𝑨𝒄𝒓𝒐𝒃𝒂𝒕𝒊𝒄𝒔…

Mai mult...

Extremele Transporturilor: între ”trenul groazei” de la Jibou și prima cale ferată electrificată din Nord-Vest

În timp ce sălăjenii (și nu numai) circulă de la Jibou la Carei (și pe multe alte rute feroviare) în trenuri depășite fizic și moral pentru o călătorie ”Regio”, Ministerul Transporturilor anunță că ruta Cluj-Episcopia Bihor va fi prima cale ferată electrificată din Nord-Vestul țării. Investiția va fi de aplaudat după ce va fi gata, mai ales că acum s-a semnat un contract doar pentru lotul Poieni-Aleșd, însă călătorii CFR cer condiții decente în trenuri, indiferent dacă…

Mai mult...

Proiectul cultural „Case Călătoare” a ajuns la final

Proiectul cultural „Case Călătoare”, implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Sinaptica și Asociația Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului, a ajuns la final. Desfășurat în perioada aprilie-noiembrie, acesta a avut drept scop oferirea unui model de acțiune pentru salvgardarea patrimoniului vernacular din mediul rural. În cadrul acestui proiect, s-a reușit mutarea și reconstrucția a două case tradiționale, în sensul aducerii lor la starea de la momentul primei edificări, organizarea…

Mai mult...

Timpul nu mai are timp să-și numere pașii

Un mare industriaș american, când i-a venit sfârșitul, a exclamat: Din averea pe care o acumulase, se desprindea faptul că omul fusese foarte activ. Dragi cititori, lumea modernă, atât de orgolioasă în cuceririle sale materiale, a răpit omului cel mai de preț lucru: timpul. Ce este timpul? Teoriile științifice ne spun că timpul este acea unitate de măsură de care ne folosim în orice activitate pe care o desfășurăm de-a lungul existenței noastre. Timpul reprezinta însă un…

Mai mult...

De anul viitor, elevii de gimnaziu pot studia EduGaming, Istoralia și multe alte materii opționale noi

Curriculum la Decizia Școlii (CDȘ), valabil începând cu anul școlar 2023-2024, cuprinde 21 de programe și zeci de propuneri de materii opționale pentru învățământul gimnazial. Documentul a fost publicat de Ministerul Educației în Monitorul Oficial al României, la începutul sătpămânii. În baza documentului, pentru completarea materiilor predate la clasă, școlile pot alege mai multe discipline opționale precum Educație pentru peisaj, EduGaming, Armonie corporală și socială, Istoralia, Desenul în viața cotidiană, Siguranță în situații de risc, Etică aplicată…

Mai mult...

Fără permise și cu număr de înmatriculare fals, pe drumuri sălăjene

Doi bărbați, unul din Măeriște și unul din Hida, s-au ales cu dosare penale pentru conducere cu permis reținut, respectiv pentru conducere fără permis. Ambii bărbați au fost opriți în trafic miercuri, 9 noiembrie. Cel din Măeriște, pe Drumul Comunal 105, prin Giurtelecu Șimleului, iar cel din Hida, pe strada Narciselor din localitatea de domiciliu. Acesta din urmă, pe lângă că nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, mai avea și numere de înmatriculare…

Mai mult...

Cât costă curentul de la 1 ianuarie 2023

Liderii Coaliţiei au decis, miercuri, să păstreze plafoanele pentru consumatorii casnici și anul viitor, în ceea ce privește prețul energiei electrice. Astfel, consumatorii casnici cu un consum sub 100 kwh pe lună vor plăti un tarif de 0,68 lei/ kwh. Cei care consumă între 100 kwh -255kwh pe lună vor fi taxați cu 0,8 lei/ kwh, în timp ce consumatorii care depășesc 255 kwh, dar nu mai mult de 300 kwh pe lună vor plăti 1,3 lei/…

Mai mult...

PNL și PSD se „curentează” reciproc

Prețul energiei și părerile diferite despre cum ar trebui rezolvată această criză în România agită și mai tare spiritele între liberali și social-democrați. Partenerii acestui mariaj politic din interes e limpede că nu se mai suportă, iar atacurile se țin lanț. PSD acuză PNL că „a înfrânt România”, în timp ce PNL spune că PSD „ne-a făcut mai dependeți de gazul rusesc”. Primii care au ieșit la atac au fost social democrații. Printr-o postare în mediul online,…

Mai mult...

Primăria Zalău își face centrală fotovoltaică pe strada Spicului

Aceasta ar urma să asigure, parțial, necesarul de energie electrică pentru sistemul de iluminat public, în primul rând, şi pentru clădiri publice din oraș. Printr-o investiție de aproximativ 1,4 milioane de euro, primaria Zalău intenționează să construiască o centrală fotovoltaică, pe strada Spicului, care să asigure, parțial, necesarul de energie electrică pentru sistemul de iluminat public şi pentru clădirile publice din oraș. În acest sens, municipalitatea depune spre finanțare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 –…

Mai mult...