Aceasta ar urma să asigure, parțial, necesarul de energie electrică pentru sistemul de iluminat public, în primul rând, şi pentru clădiri publice din oraș.

 

Printr-o investiție de aproximativ 1,4 milioane de euro, primaria Zalău intenționează să construiască o centrală fotovoltaică, pe strada Spicului, care să asigure, parțial, necesarul de energie electrică pentru sistemul de iluminat public şi pentru clădirile publice din oraș.

În acest sens, municipalitatea depune spre finanțare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 un proiect care vizează dezvoltarea capacităţii de producere energie electrică
pentru consumul propriu, utilizând surse regenerabile. Valoarea finanţării nerambursabile care poate fi acordată este minim 500.000 euro şi maxim 5.000.000 euro. 85% din cheltuielile eligibile provin din Fondul de Coeziune, iar 15% din bugetul de stat. Contribuţia locală la cheltuieli eligibile nu este obligatorie, dar este evaluată în cadrul punctajului proiectului, motiv pentru care se recomandă o contribuţie de min. 2%.
“Având în vedere provocările actuale în ceea ce priveşte evoluţia costurilor pentru asigurarea energiei electrice, extinderea sistemului de iluminat public, creşterea consumului de energie la nivelul mun. Zalău datorită apariţiei de noi consumatori (ex. staţii de încărcare pentru vehicule electrice), considerăm oportună realizarea unei centrale electrice fotovoltaice care să asigure parţial necesarul de energie electrică pentru sistemul de iluminat public, în primul rând, şi pentru clădiri publice. In acest scop, a fost realizată o documentaţie tehnico – economică la nivel de studiu de fezabilitate, care propune realizarea acestei centrale pe str. Spicului, nr. 5 (zona staţiei de epurare), pe un teren aparţinând domeniului public al municipiului Zalău. Centrala va avea o putere de 1 MW. Valoarea totală a investiţiei este de 7.210.822,86 lei din care 5.752.650,00 lei reprezintă valoarea cheltuielilor eligibile”, au explicat reprezentanții administrației locale.

Din bugetul local se vor aloca în acest sens aproximativ 1,5 milioane lei.

Centrala electrică fotovoltaică va realizată de administrația locală, care va asigura funcţionarea şi
exploatarea sistemului nou-instalat.
Astfel, pe strada Spicului nr. 5, în spate la R.A.R., pe un teren al primăriei, ar urma să fie montate 34 de mese a câte 60 de panouri de 500W, totalizând o putere totală de 1 MW fotovoltaic. Acest sistem, orientat spre sud, la o inclinaţie medie de 20 grade, va produce estimativ cca. 1131 MWh/an, ce va acoperi consumul propriu în proporţie de 28%, raportat la consumul anului 2021.
În cadrul ședinței de miercuri, 9 noiembrie, coonsilierii locali au aprobat atât depunerea proiectului spre finanțare cât și documentaţia tehnico-economice, faza SF, pentru obiectivul de investiții “Centrală electrică fotovoltaică – Municipiul Zalău”.