Prețul energiei și părerile diferite despre cum ar trebui rezolvată această criză în România agită și mai tare spiritele între liberali și social-democrați. Partenerii acestui mariaj politic din interes e limpede că nu se mai suportă, iar atacurile se țin lanț. PSD acuză PNL că “a înfrânt România”, în timp ce PNL spune că PSD “ne-a făcut mai dependeți de gazul rusesc”.

Primii care au ieșit la atac au fost social democrații. Printr-o postare în mediul online, aceștia felicită, ironic, liberalii, pentru felul în care a fos liberalizată piața energiei.

“Bravo guvernării de dreapta, ați reușit o liberalizare excepțională a energiei! Toți cei care trebuiau să câștige, au câștigat cât pentru zece vieți. Ați înfrânt România!”, e mesajul PSD.

De celaltă parte, PNL spune că nu are de gând să răspundă într-omanieră belicoasă dar le amintește social democraților că uită cine a dezechilibrat, de fapt, piața.

“Cine uită trecutul e <<condamnat>> să îl repete”. Acesta e un citat care se potrivește foarte bine în contextul campaniei desfășurate, astăzi, de partenerii de guvernare împotriva PNL pe subiectul energiei. O zi, de altfel, marcată de un succes important al României în acest domeniu. Am luat act de campania negativă online, dar nu vom răspunde în aceeași manieră. Pentru noi, cel mai important lucru în aceste vremuri, complicate la nivel internațional, este să asigurăm României stabilitate și o guvernare responsabilă. Preferăm, din acest motiv, să păstrăm un dialog instituțional și politic corect, în interiorul coaliției. Este modul în care gândim și acționăm noi, liberalii. În același timp, un recurs la memorie este util și necesar. Să ne amintim unde am fost și unde nu ne mai dorim să ajungem.

O cronologie scurtă: În ianuarie 2018, PSD liberaliza piața. Ulterior, în decembrie 2018, PSD se răzgândea și adopta celebra OUG 114, o decizie care a dezechilibrat complet piața. A blocat investițiile din energie și tot ce a “reușit” a fost să ne facă mai dependenți de gazul rusesc. Astăzi vedem cât de periculoasă era de fapt o astfel de dependență. Imediat cum PNL a venit la guvernare a abrogat OUG 114, ordonanță care ne-a și adus o procedură de infringement din partea Comisiei Europene. De aceea, avem convingerea că tipul acesta de dezinformări nu au capacitatea să acopere o realizare deosebit de importantă pentru țara noastră din domeniul energiei. România va primi un împrumut de 3 miliarde de dolari din partea SUA pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Și aceasta este o reușită de necontestat, cu o contribuție importantă a președintelui Klaus Iohannis, a premierului Nicolae Ciucă și a ministrului Energiei Virgil Popescu.

Înțelegem dorința PSD de a se distanța de efectele crizei energetice de la nivel mondial, dar nu intrăm în niciun joc de imagine pe un subiect atât de important. În aceste vremuri de criză internațională, trebuie să asigurăm României stabilitate și încredere în actul de guvernare responsabil”, a reacționat PNL.

Nu a trecut mult timp până când, tot în mediul online, a apărut o nouă reacție a social democraților.

„Eu am să citez din Nicolae Iorga: <cine uită, nu merită>. Cine uită efectele liberalizării haotice, nu poate să găsească soluții pentru a proteja populația și economia românească. De aceea, nu merită respectul și nici aprecierea noastră. S-a întâmplat un lucru foarte bun, Statele Unite ale Americii vor finanța împrumutul pentru construirea reactoarelor 3 și 4. Termenul de finalizare este 2030. Dar în 2027 reactorul 1 va intra în revizie tehnică, ceea ce înseamnă că vom pierde 700 MW energie injectată în bandă în sistemul energetic național.

Întrebarea simplă este ce punem în loc până în 2030? Când vom avea în funcțiune grupurile 3 și 4 de la Cernavodă, ele cui vor vinde energie? Care industrie va supraviețui în România?

Și pentru că există responsabilități, care revin României acum ca urmare a <crizei energetice de la nivel mondial>, cum ar fi aprovizionarea cu energie a Republicii Moldova, îi îndemn pe cei care se laudă fără a avea pe ce se baza (vorba lui Moromete), de unde energie?”, spune PSD, prin vocea senatorului Stefan Radu Oprea, lider de grup la Senat.