Cum vă puteți da seama că este momentul pentru un nou televizor

Televizoarele sunt o fereastră incredibilă către lumi și aventuri la care puteți doar să visați. Sunt o evadare, o verificare a realității, un bilet la meci și un profesor. Dar, ca toate lucrurile, televizoarele nu rezistă o veșnicie, iar noi petrecem prea mult timp în fața lor pentru a ne mulțumi cu ceva mai puțin grozav. Fie că sunteți în căutarea unei scuze pentru a face un upgrade la cel mai nou TV Samsung de 80 cm,…

Mai mult...

Bani de la Ministerul Dezvoltării pentru proiecte prin PNDL I

Suma de 5.562.778 lei a ajuns în conturile primăriilor sălăjene Buciumi, Meseșenii de Jos, Coșeiu, Marca, Plopiș, Poiana Blenchii, Românași, Zalha și Cehu Silvaniei pentru plata lucrărilor de investiții derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală I, în baza OUG 28 din 2013. Banii au fost transferați de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), vineri, 28 octombrie, anunțul fiind făcut de reprezentanții Ministerului. ”MDLAP a virat suma de 336.856.652,07 de lei, în vederea decontării facturilor…

Mai mult...

Persoanele neasigurate pot fi testate și tratate gratuit pentru hepatitele B și C, dar și pentru HIV

Pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat a fost modificat prin lege, prin completarea cu servicii medicale de asistenţă medicală primară. Actul normativ de aprobare a Ordonanţei Guvernului 37/2022 referitor la reforma în domeniul sănătăţii a fost aprobat cu 223 voturi ”pentru”, 4 ”împotrivă” şi 5 abţineri, luni, în Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Potrivit noilor modificări, persoanele neasigurate beneficiază de aceleaşi servicii ca şi cei asigurați…

Mai mult...

Vernisajul expoziției de fotografie ,,Sălaj-Frumusețe, Tradiție, Poveste” la Oradea

Vernisajul expoziției de fotografie ,,Sălaj-Frumusețe, Tradiție, Poveste” va avea loc vineri, 4 noiembrie, la ora 15.00, în Piața Unirii din Oradea.Expoziția va fi montată pe cele 10 panouri existente și va conține 100 din cele mai frumoase fotografii realizate la a 5-a ediție a taberei de fotografie ,,Sălaj – Frumusețe, Tradiție, Poveste” 2022, care s-a desfășurat în județul nostru, în perioada 20 – 27 mai. Fiecare fotograf participant va avea un panou cu creațiile proprii, realizate în…

Mai mult...

Bani de reparații pentru 14 biserici din Zalău

14 biserici din Zalău vor primi din partea Primăriei un sprijin financiar în cuantum total de 350 de mii de lei. Banii sunt acordați în baza unor cereri de finanțare și au fost împărțiți atât pentru lucrări de construții, cât și pentru reparații curente. ”În urma anunțului de selecție a ofertelor de proiecte depuse de unitățile de cult, din luna septembrie, 15 biserici au depus proiecte, iar 14 dintre acestea au fost eligibile și vor primi sprijin…

Mai mult...

Lucian Bode: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut!

Ministrul de Interne, sălăjeanul Lucian Bode, reacționează după ce Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca a publicat rezultatele evaluării, după ce teza sa de doctorat a fost analizată. „Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut. Recent, UBB s-a pronunțat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările inițiale ale tezei. În urma verificărilor, Comisia…

Mai mult...

Arme deținute ilegal de doi sălăjeni, confiscate de polițiști

Luni, 30 octombrie, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj au indisponibilizat două arme deținute ilegal de doi bărbați, unul din Șimleu Silvaniei și unul din comuna Chieșd. În urma unor informații privind faptul că doi bărbați dețin fără drept, la domiciliul lor, arme de tir sportiv, polițiștii au efectuat verificări și au constatat că cei doi bărbați dețineau fără drept, fiecare, câte o armă neletală de tir sportiv,…

Mai mult...

Sălajul poate avea cel puțin nouă centre comunitare integrate, cu fonduri prin PNRR

Primarii comunelor Ileanda, Românași, Valcău de Jos, Mirșid, Sărmășag, Gârbou, Crasna, Horoatu Crasnei și Hida sunt invitați să depună cererile de finanțare la Ministerul Sănătății pentru înființarea de Centre Comunitare Integrate. Cele nouă comune au fost preselectate de minister și au obținut punctaje importante printre cele 200 de unități administrativ-teritoriale din România pentru a-și dezvolta infrastructura medicală prespitalicească, astfel încât populația să beneficieze cât mai aproape de casă de investigații și consultații medicale la standarde ridicate. Cererile…

Mai mult...

Sălaj: Peste o sută de copii au fost abandonați de părinți în 2021

Potrivit datelor oficiale, peste 8.600 de copii au fost abandonați, numai anul trecut, de către părinți. De cealaltă parte, numărul celor care au fost adoptați și au primit șansa de a avea din nou un cămin a fost mult mai mic. Doar 1.800 de copii și-au găsit, în 2021, o nouă familie. Potrivit datelor furnizate de ANPDCA pentru Newsweek România, 8.619 de copii au fost abandonați în anul 2021. În Sălaj, au venit pe lume anul trecut…

Mai mult...

Statul continuă să se împrumute de la populație și oferă dobânzi mai mari decât băncile

Începând de marți, 1 noiembrie, românii pot investi din nou în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1 și 2 ani și dobânzi anuale de 8,7%, respectiv 9,15%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una…

Mai mult...

LECȚIA DE ISTORIE – 1 noiembrie: Intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Cetatea Alba Iulia

Intrarea triumfală în Alba Iulia a lui Mihai Viteazul împreună cu oastea sa, la 1 noiembrie 1599, la trei zile după biruința de la Şelimbăr, a reprezentat apogeul politic și militar al acestui mare voievod român. Și chiar dacă a fost recunoscut de Dieta Transilvană doar ca guvernator imperial, Mihai a fost conducătorul „de facto” al Transilvaniei, urmând ca numai peste câteva luni să săvârșească unirea, pentru prima dată, a celor trei țări române. Înainte de a…

Mai mult...