Ai fosă septică? Ești obligat să o înregistrezi. Termen limită, 30 octombrie

Proprietarii de fose septice au obligația legală să se înregistreze, până la sfârșitul lunii octombrie, în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. O lege intrată în vigoare în luna mai 2022 obligă atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice, care dețin „un sistem individual adecvat de epurare”, să se înscrie în Registrul de Evidență până la 30 octombrie. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022, proprietarii de…

Mai mult...

Direcția Agricolă Sălaj ne învață cum să stopăm risipa alimentară

De Ziua Internațională de Conștientizare asupra Risipei și Deșeurilor Alimentare, marcată anual la data de 29 septembrie, angajații Direcției Agricole Sălaj au luat la pas piețele agroalimentare și marile magazine din Zalău. Au stat de vorbă cu clienții, cu angajații spațiilor comerciale, cu producătorii și comercianții din piețe. Le-au vorbit despre efectele risipei alimentare și le-au oferit materiale informative despre cum pot economisi bani, evitând totodată prețioasele alimente. Silviu Pop, directorul instituției, a precizat că această acțiune…

Mai mult...

Trei mașini s-au ciocnit în Crișeni. O bebelușă și mama sa, rănite ușor

Vineri, în jurul orei 13.00, a avut loc un accident în lanț la intrare în Crișeni, dinspre Zalău. Vinovată de producerea accidentului este o femeie de 54 de ani care nu a păstrat distanța corespunzătoare față de autoturismul din fața sa. L-a lovit și l-a proiectat într-un al treilea autoturism. În cel de-al doilea autoturism se aflau și o mamă de 30 de ani care ținea în brațe un bebeluș. Aceste două victime au fost transportate la…

Mai mult...

La plimbare cu autoutilitara, fără permis.

Un bărbat de 40 de ani, din Sâg, s-a ales cu un dosar penal pentru conducere fără permis. Marți, 27 septembrie, bărbatul a fost oprit în trafic pe Drumul Județean 191D, pe raza satului Tusa, de polițiștii Postului de Poliție Sâg. Polițiștii au costatat că bărbatul nu deținea permis de conducere și, totuși, conducea o autoutilitară. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările sub supravegherea unității de parchet competente.

Mai mult...

Nușfalău: Dosar penal pentru poluarea cu deșeuri și substanțe periculoase

Administratorul unei firme din domeniul auto, din Nușfalău, s-a ales cu dosar penal pentru poluarea mediului. În timpul unui control al polițiștilor de la Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Sălaj, aceștia au constat faptul că administratorul firmei nu a luat măsurile necesare în vederea eliminării ecologice a freonului din sistemul de climatizare de la două autoturisme, aflate în diferite stadii de dezmembrare în curtea societății. Pe lângă această neregulă, societatea nu deținea o instalație omologată de…

Mai mult...

Camion încărcat cu cherestea, confiscat la Crasna. Polițiștii au deschis dosar penal.

Joi, 29 septembrie, polițiștii Biroului Silvic au dispus reținerea în vederea confiscării a unui ansamblu de vehicule și a materialului lemnos transportat ilegal. Șoferul camionului cu care se transporta cherestea a prezentat polițiștilor, în cadrul controlului de rutină în comuna Crasna, un aviz de însoțire a mărfii care mai fusese folosit pentru un alt transport. În urma verificărilor, poțiștii au constatat că se efectuase transport multiplu, la care se adaugă și faptul că materialul inventariat era în…

Mai mult...

LECȚIA DE ISTORIE – 30 septembrie: Moartea domnitorului Nicolae Mavrogheni

La data de 30 septembrie 1790 a fost executat din ordinul sultanului Selim al III-lea , pentru insubordonare faţă de Imperiul Otoman, domnitorul Nicolae Mavrogheni, cel care a ocupat tronul Valahiei între 1786 şi 1790. Trebuie amintit că Nicolae Mavrogheni era de loc din Paros, o insula din arhipelagul Cicladelor din Marea Egee și a obținut tronul Țării Românești cu ajutorul marelui vizir otoman Cezayirli Gazi Hasan Paşa, într-o perioadă în care domniile în Țările Române se…

Mai mult...

Vezi care localități rămân fără curent în următoarea perioadă

   DISTRIBUȚIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMANIA – Sucursala Zalău Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Zalău anunță întreruperea alimentării cu energie electrică în perioada 03-07.10.2022 respectiv 10-14.10.2022:                        Data întreruperii Adresă/Localitate Interval orar 04-06.10.2022 Dioșod 800-1600 05.10.2022 Bogdana, Huta 800-1600 06.10.2022 Jibou-cartier A. Iancu (bl.-L1, L2, L3, L4, V29, V30, V31, V32, V33, T1, T2, T3, O1, O2, S, S1, S4, A10, A11, S5, S6, S7, A3, A4, A5, S8, S10), str. Stadion-parțial, Poiana Măgura, Giurtelecu Șimleului…

Mai mult...

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a demisionat. Cauza: acuzații de plagiat

Sorin Cîmpeanu, ministrul liberal al Educației, și a anunțat în această seară demisia din fruntea Ministerului, pe pagina sa de facebook. Motivul principal invocat de ministru sunt acuzațiile aduse la adresa sa de plagiat. ”Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce…

Mai mult...

În Sălaj, s-au mai rărit asistații social. Totuși, cât ne costă sprijinul de la stat pentru cei care nu pot sau nu doresc să muncească?

Datele prezentate de Mircea Pop, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), în cadrul ședinței lunare de Dialog Social organizată, joi, de Instituția Prefectului Sălaj, arată că numărul mediu de titulari de ajutor social a fost 2.546 de beneficiari, în primele opt luni ale acestui an. Este o scădere, pentru că, în anii anteriori, numărul beneficiarilor depășea 3.000. În același interval al anului 2022, suma plătită din bugetul de stat numai pentru ajutorul social a…

Mai mult...

Centrul de Implantologie Transilvania Zalău-peste 4.200 de implanturi dentare realizate cu succes

Tratamentul cu implanturi dentare reprezintă, la ora actuală, soluția optimă de înlocuire a dinților lipsă, excelând atât la capitolul durabilitate, cât și la capitolul confort. Pentru pacienții care se confruntă cu pierderea parțială sau totală a dinților, Centrul de Implantologie Transilvania Zalău oferă tehnologii avansate de implanturi dentare, astfel încât zâmbetul să fie reconstruit într-un timp record. Protezele vechi produc disconfort, se desprind și masticația devine dificilă, dinții lipsă opresc pacienții din a zâmbi sau a mânca…

Mai mult...

Minima moralia

Dragi citori, răsfoind virtual printre recenzii de cărți bune și expresive, am cunoscut o carte scrisă ca o rugă, ca un suspin și o chemare personală care ne privește pe fiecare dintre noi. Minima moralia este o scriere vie, în care autorul Andrei Pleșu își propune să trezească în noi setea după căutarea ordinii morale. Dintr-o nevoie stringentă de orientare, în contextul frământărilor și perplexităților cotidiene, el pornește la drum în speranța găsirii rânduielii etice absolute. Scriitorul…

Mai mult...

Teren de sport nou pentru copiii de la Centrul pentru Educație Incluzivă Șimleu Silvaniei

Din acest an școlar, cei peste 100 de copii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Șimleu Silvaniei, precum și toți cei care vor participa la activățile organizate în parteneriat cu școala se pot bucura de un teren de sport nou, amenajat printr-o investiție finanțată de Consiliul Județean Sălaj. În cadrul aceluiași proiect, curtea școlii a fost împrejmuită cu gard din fier pe fundație de beton și au fost amenajate porți de acces. Demersul are ca scop…

Mai mult...

Noaptea cercetătorilor, marcată la Zalău prin activități inedite, la muzeu și la bibliotecă

Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria evenimentelor Marie Skłodowska-Curie și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. ​ Anual, în ultima zi de vineri a lunii septembrie, Noaptea Cercetătorilor Europeni (eveniment organizat în majoritatea statelor Uniunii Europene) face știința accesibilă tuturor, prin activități științifice ce combină educația cu divertismentul, organizându-se expoziții, experimente în care publicul este implicat activ, conferințe, jocuri, concursuri și multe…

Mai mult...

Dai un bec vechi și primești 200 de lei pentru un bec LED

Criza energetică și sfaturile pe care le primim zilnic de câteva luni bune (pentru a consuma cât mai puțină energie electrică) se lasă cu un nou proiect al Agenției Fondului de Mediu – Rabla pentru becuri. Prin acest program care se vrea lansat în perioada următoare, românii care vor să își schimbe becurile cu filament din locuințe cu unele cu leduri vor primi un ajutor de la Guvern. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat la postul național…

Mai mult...

Zalău: De luna viitoare, se pot cere ajutoare pentru încălzire.

Din 17 octombrie 2022, Direcția de Asistență Socială Zalău preia cereri pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței pentru perioada sezonului rece 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, dar si pentru acordarea suplimentului pentru energie, care se acordă lunar, pe tot parcursul anului. În conformitate cu prevederile Legii nr. 226/2021, sprijinul se acordă proprietarilor sau chiriașilor de locuințe, pentru o singură sursă de încălzire, familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie este de…

Mai mult...

LECȚIA DE ISTORIE – 29 septembrie: Incidentul produs de Nikita Hrușciov la Adunarea Generală ONU

La data de 29 septembrie 1960 în timpul celei de-a 902-a plenare a Adunării Generale a Națiunilor Unite ce s-a ținut în New York, liderul Uniunii Sovietice, Nikita Hrușciov, a lovit furios cu pantoful în masa, ca protest față de un discurs al delegatului filipinez Lorenzo Sumulong, care acuzase Uniunea Sovietică de intervenție în treburile interne ale țărilor Europei de Est și de privarea populației din această regiune de drepturile politice și cetățenești. Tot pe 29 septembrie…

Mai mult...

PNRR: 13 milioane de euro pentru dotarea Gărzii de Mediu. Echipamentele, achiziționate până în 2024

Tanczoș Barna, Ministrul Mediului, alături de Aurelian Păduraru, Comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, au semnat zilele trecute contractul de finanțare pentru proiectul „Echipamente de monitorizare și control pentru Garda Națională de Mediu”, finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Până la finalul anului 2024, Comisariatele Județene ale Gărzii de Mediu vor fi dotate cu o serie de aparaturi performante pentru eficientizarea controalelor, inclusiv drone, sisteme de scanare a camioanelor și vehicule utilitare care…

Mai mult...

Note de 4 și 5 la concursul pentru posturile de directori de școală

După două tentative eșuate de a ocupa toate posturile de conducere din unitățile de învățământ sălăjene prin concurs, am asistat, luna aceasta, la cea de-a treia încercare. Pe 18 posturi vacante de directori și directori adjuncți scoase la concurs, s-au înscris doar 8 candidați. La prima probă, cea scrisă, s-au prezentat numai 7 dintre ei. Aceștia au obținut note între 5,60 și 8,20. Pentru a putea merge mai departe, era necesar să obțină cel puțin nota 7,00.…

Mai mult...