La data de 29 septembrie 1960 în timpul celei de-a 902-a plenare a Adunării Generale a Națiunilor Unite ce s-a ținut în New York, liderul Uniunii Sovietice, Nikita Hrușciov, a lovit furios cu pantoful în masa, ca protest față de un discurs al delegatului filipinez Lorenzo Sumulong, care acuzase Uniunea Sovietică de intervenție în treburile interne ale țărilor Europei de Est și de privarea populației din această regiune de drepturile politice și cetățenești.

Tot pe 29 septembrie 1960, Hruşciov a întrerupt de două ori discursul premierului britanic Harold Macmillan prin ţipete şi prin lovirea cu pumnul a mesei, care a făcut ca imperturbabilul Macmillan să rostească celebra frază: „Aş dori să mi se traducă dacă a vrut să spună ceva”. Atitudinea liderului sovietic îi irita destul de mult pe liderii politici internaționali, dar şi pe ideologi partidului din Uniunea Sovietică deoarece îi punea în situații destul de delicate.

Astfel, în plan intern dorinţa lui Hruşciov de a transforma Siberia în „grânarul” URSS, ca şi indicaţiile lui privind cultivarea porumbului „în pătrat” s-au soldat cu un răsunător eşec, ducând Uniunea Sovietică într-o gravă criză alimentară. Rafturile magazinelor s-au golit, iar pentru aprovizionarea populaţiei au fost reintroduse în 1962, cartele pentru principalele bunuri de consum, care au creat o puternică stare de nemulţumire în rândul populaţiei. Și în plan extern, Hruşciov a suferit un drastic eşec în urma „crizei rachetelor din Cuba” din 1962, fapt ce a dus la demisia lui în anul 1964