Datele prezentate de Mircea Pop, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), în cadrul ședinței lunare de Dialog Social organizată, joi, de Instituția Prefectului Sălaj, arată că numărul mediu de titulari de ajutor social a fost 2.546 de beneficiari, în primele opt luni ale acestui an.
Este o scădere, pentru că, în anii anteriori, numărul beneficiarilor depășea 3.000. În același interval al anului 2022, suma plătită din bugetul de stat numai pentru ajutorul social a depășit 7,1 milioane de lei, sumă la care se adaugă asigurarea medicală prin efectul legii, dar și asigurarea obligatorie a locuinței.
Însă, majoritatea beneficarilor de ajutor social nu pot obține și acest drept pentru că nu dețin o locuință în proprietate. Mircea Pop spune că numărul de polițe de asigurare a locuinței încheiate pe anul 2022 a fost de numai 70, un număr foarte mic comparativ cu media beneficiarilor.
O altă formă de sprijin de la bugetul de stat prin Ministerul Muncii este alocația de susținere a familiei, ajutor care se acordă familiilor cu unul sau mai mulți copii până la 18 ani, dar numai cu condiția ca aceștia să frecventeze școala. În Sălaj, în perioada ianuarie-august 2022, au existat 2.238 de beneficiari, costurile plății acestei forme de sprijin fiind de aproape 3,5 milioane de lei.
”Alocația pentru susținerea familiei se acordă familiilor cu venituri mici care au în întreținere copii de vârstă școlară, condiționat de frecventarea cursurilor. La un anumit număr de absențe, alocația socială se retrage. De această alocație beneficiază familiile ale căror venituri sunt între 0 și 559 lei/ membru de familie, cuantumurile acordate fiind de la 87 de lei pentru familia cu un copil și venituri între 0-211 lei. membru, până la 345 de lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii și venituri între 0-211 lei/ membru de familie. Pentru familiile cu venituri situate între 212 și 559 de lei/ persoană, cuantumurile alocației pornesc de la 79 de lei pentru familia cu un copil și ajunge la 316 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii. Cuantumuri mai mari se acordă diferențiat, pentru familile monoparentale. În aceste situații, alocațiile pornesc de la 113 lei pentru familia monoparentală cu un copil și ajung la 450 de lei pentru familia monoparentală cu 4 sau mai mulți copii, dacă au venituri de până la 211 lei / membru de familie”, a precizat directorul AJPIS Sălaj.
În total, de la bugetul de stat, s-au plătit anul acesta pentru principalele forme de sprijin social acordate sălăjenilor săraci 18,5 milioane de lei. La aceste sume se adaugă banii primiți pe cardurile sociale pentru alimente sau mese calde și alte forme de sprijin social prin intermediul altor instituții deconcentrate.
Totuși, o realitate recunoscută este faptul că 80-90 la sută dintre beneficiarii ajutoarelor sociale sunt apți de muncă dar nu vor să muncească, iar statul trebuie să le asigure un minim de venit…
Ajutoarele de încălzire se acordă și în acest an
În baza legii consumatorilor vulnerabili, prin intermediul AJPIS, se acordă ajutoarele de încălzire, atât pentru încălzirea cu energie termică, gaze naturale, energie electrică și combustibili solizi sau petrolieri.
Acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței se realizează în funcție de valorile de referință pe tipuri de energie, prin decontarea procentuală în funcție de veniturile familiei sau persoanelor singure (1386 de lei/persoană în cazul familiei și 2053 de lei în cazul persoanelor singure).
Iarna trecută, în perioada noiembrie 2021-martie 2022, respectiv noiembrie 2021-august 2022 pentru suplimentele la energie, în Sălaj au existat 6.624 de beneficiari, pentru care s-a plătit din bugetul de stat suma de aproape 7,88 milioane de lei.
Și în această iarnă se vor acorda aceste forme de sprijin pentru încălzirea locuinței cuantumurile ajutorului variind astfel: 250 de lei pentru încălzirea cu gaze naturale, 500 de lei pentru energia electrică, 320 de lei pentru lemne sau combustibil petrolier. Suplimentele pentru energie, acordate lunar pe tot parcursul anului, sunt în cuantum fix: 30 de lei/ lună pentru energie electrică, 10 lei/ lună pentru gaz, 10 lei/ lună pentru energia termică, 20/lună pentru combustibilii solizi sau petrolieri.
Sunt destui de ce nu i ați numărat? Scrieți doar sa vă aflați în treabă!!!Sunt leneși ,au boli fictive,au certificate de invalizi,dar sa chefuiască nu le doare nimic,ba le doare n cot!!