Se caută manager la Biblioteca Județeană “Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj

Managerul Florica Pop a renunțat să-și depună un nou proiect de management, iar Consiliul Județean a scos postul la concurs. Luni dimineața s-a publicat pe site-ul Consiliului Județean anunțul privind organizarea concursului de proiecte de management pentru ocuparea funcţiei de manager la Biblioteca Județeană “Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj. Concursul se va desfășura la sediul Consiliului Județean Sălaj. Cei care doresc să participe la concurs își vor depune dosarele de candidatură și proiectele de management până în 27…

Mai mult...

O singură medie de 10 în Sălaj la examenul de Bacalaureat

O elevă de la Colegiul Național „Silvania” Zalău este unicul candidat din Sălaj care a reușit performanța de a obține media 10 la examenul de Bacalaureat. Laura Haraseniuc, din clasa XII-a C, profil Matematică-Informatică, a luat 10 curat la toate probele. Anul trecut, în Sălaj au fost 3 medii de 10 la examenul de Bacalaureat. Au fost acordate, în total, 145 de note de 10, la diferite materii. Astfel, 7 candidați au obținut nota 10 la proba…

Mai mult...

5 iulie – prima zi fără pacienți COVID internați la Spitalul Județean

Luni, 5 iulie, a fost prima zi fără pacienți COVID-19 internați la Spitalul Județean de Urgență Zalău de la debutul pandemiei, în urmă cu mai bine de un an. Tot începând de luni, având în vedere scăderea ratei de incidență la nivelul județului și a ratei de ocupare a paturilor pentru pacienții cu COVID-19, Spitalul Județean de Urgență Zalău a reorganizat secțiile care au fost destinate tratării exclusive a acestor pacienți sau au fost transformate în secții…

Mai mult...

Mobilizare exemplară pentru tânăra grav rănită în accidentul de la Bobota

Aproape o sută de oameni au donat sânge, în câteva zile, pentru Gabriela Nicoleta Bosânceanu, una dintre victimele accidentului rutier de săptămâna trecută de la Bobota. Apelul familiei și al prietenilor, transmis și de cotidianul Graiul Sălajului, a convins numai vineri, 2 iulie, circa 30 de persoane să treacă pragul Centrului de Transfuzie Sanguină din municipiu. Luni, până la ora 13.00, alți 40 de oameni de bine au donat sânge pentru Nicoleta. „Rândurile dumneavoastră au avut efect.…

Mai mult...

Lavanda și sănătatea noastră

În antichitate, grecii și romanii se îmbăiau cu apă de levănțică pentru că, din cele mai vechi timpuri, această floare era cunoscută pentru proprietățile sale terapeutice și beneficiile aduse sănătății. Lavanda (Lavandula Angustifolia) își are originile în regiunea mediteraneană și atinge o înălțime de 30-60 cm. Planta de lavandă este cunoscută atât pentru frumusețea și parfumul ei, cât și pentru proprietățile și beneficiile pe care le are. Florile sunt așezate în formă de spic (4-8cm), în grupuri…

Mai mult...

Cu 207 km/h între Șimleu Silvaniei și Pericei

În perioada 2-4 iulie, polițiștii din Șimleu Silvaniei au derulat o serie de acţiuni punctuale, în zonele și pe tronsoanele de drum cu risc rutier ridicat, pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave: viteza și conducerea sub influența băuturilor alcoolice. În cadrul acțiunii a fost depistat un bărbat de 40 de ani, din judeţul Sălaj, care circula cu autoturismul pe Drumul Național 1H, între Șimleu Silvaniei și Pericei, cu viteza de 207 km/h,…

Mai mult...

Racordare la energia electrică, fără act de proprietate

S-a simplificat procedura de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice pentru clienții finali. Începând cu data de 1 iulie, obligația de prezentare a actului de proprietate a spațiului de domiciliu a fost eliminată, iar persoanele care vor să semneze un contract de electricitate vor fi nevoite, de acum înainte, să dea o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă faptul că au dreptul să folosească respectivul spațiu .Măsura vine după ce, anul trecut, ANRE…

Mai mult...

Zălăuanii, invitați în excursie prin județ

În 17 iulie, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău vă invită în excursie prin Sălaj. Traseul, cu durata de aproximativ 7 ore, include o serie de obiective din partea de sud-est a Țării Silvaniei. Primul obiectiv din programul excursiei este Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău. Mai exact, o plimbare în timp, în centrul vechi, cu ajutorul echipamentelor de realitate virtuală. La Complexul Arheologic Porolissum, va fi o plăcere pentru unii să repete…

Mai mult...

Registrul prădătorilor sexuali a fost operaționalizat

          A devenit funcțional, în sfârșit și în România, Registrul prădătorilor sexuali, după ce operaționalizarea sa a fost amânată de două ori de Guvern din 2019 până în prezent. Registrul național automatizat al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor va permite identificarea rapidă a acestora, sistemul fiind corelat la nivel internațional. Acest Registru va exista în unitățile și subunitățile Poliției Române. Mai precis, Registrul se constituie într-o evidență aparte…

Mai mult...

De la anul, Evaluarea Națională și Bacalaureatul vor fi corectate digitalizat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, are în vedere câteva schimbări radicale, începând de anul viitor,  în ceea ce privește corectarea lucrărilor de la examenele naționale. Se dorește digitalizarea sistemului de corectare a lucrărilor, ca o consecință a depunerii a peste 20.000 de contestații la Evaluarea Națională. Așadar, din 2022, se introduce digitalizarea corectării la examenele școlare, iar aici sunt incluse Evaluările de la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a, și, prin…

Mai mult...

S-au afișat rezultatele finale la Evaluarea Națională

În județul Sălaj, rata de promovare la Evaluarea Națională rămâne 75,92 la sută, chiar și după soluționarea contestațiilor. Dacă proporția candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 s-a păstrat la aceeași valoare, a crescut, în schimb, numărul mediilor cuprinse între 9 și 9,99, de la 142 înainte de contestații la 147 după soluționarea contestațiilor. La proba de Limba și literatura română, 1.147 candidați (78.19 la sută) au obținut note peste sau egale cu 5, față…

Mai mult...

Aventura Faptelor Bune pentru Luca Andrei

Să luptăm cu toții pentru viața lui Pișcoțel! Pișcoțelul Luca Andrei este un îngeraș de numai un anișor și două luni care are de dus o mare bătălie cu o boală gravă – tumori pe creier rabdoide atipice, foarte agresive și rare. Cancer, pe înțelesul tuturor. La numai un an, după multe consultații și analize, medicii i-au descoperit două tumori care au fost eliminate la prima intervenție chirurgicală, însă boala a recidivat repede, iar acum are nevoie…

Mai mult...