În antichitate, grecii și romanii se îmbăiau cu apă de levănțică pentru că, din cele mai vechi timpuri, această floare era cunoscută pentru proprietățile sale terapeutice și beneficiile aduse sănătății. Lavanda (Lavandula Angustifolia) își are originile în regiunea mediteraneană și atinge o înălțime de 30-60 cm. Planta de lavandă este cunoscută atât pentru frumusețea și parfumul ei, cât și pentru proprietățile și beneficiile pe care le are. Florile sunt așezate în formă de spic (4-8cm), în grupuri de 30-50 de flori mărunte. Culorile florilor pot varia de la alb, roz, albastru, până la violet închis.

Așadar, levănțica are numeroase efecte pozitive atât asupra corpului, cât și asupra psihicului. Când aud de lavandă, oamenii se gândesc în primul rând la parfum, însă un lucru e sigur. În orice formă ar fi preparată, fie că vorbim de ceai, ueiuri sau siropuri, lavanda este asociată cu relaxarea. Florile de lavandă sunt inamicul stresului, boala acestui secol. Striviți câteva flori de lavandă cu degetele. Și inspirați parfumul eliberat sau masați-vă tâmplele cu o cantitate mică de ulei esențial de lavandă. Parfumul acesteia acționează împotriva stresului, ameliorează anxietatea și tensiunea, într-un mod complet natural.

Ceaiul făcut din florile acestei plante este la fel de eficient ca și ceaiul de mușețel în combaterea insomniilor, de exemplu. De asemenea, pentru a avea parte de un somn liniștit, apelați la săculeți cu flori de lavandă uscată, pe care îi puteți pune sub pernă și al căror parfum asigură liniște mentală și relaxare totală. Uleiul esențial de levănțică este un excelent tonic pentru sistemul nervos. Este eficient în combaterea migrenelor, depresiei, agitației și a stresului emoțional. Aduce un plus de energie și înlătură senzația de epuizare mentală și neliniște.

Câteva picături de ulei de lavandă, aplicate în zone strategice (gât, zona pieptului), fac minuni în caz de boli ale aparatului respirator. Durerile de gât, strănutul, răceala, astmul, sinuzita sau laringita se tratează cu succes cu acest remediu natural. Interesant de menționat ar fi faptul că extractul din lavandă este din ce în ce mai folosit în compoziția a numeroase vaporizatoare sau aparate de inhalat, utilizate în cazul răcelilor sau al virozelor.

Dacă pielea dumneavoastră este una uscată, iritată sau arsă în urma expunerii prelungite la soare, uleiul sau spray-urile pe baza de levănțică vă ajută să scăpați de mâncărimi și usturime și hidratează pielea în profunzime, redându-i strălucirea. Uleiul de lavandă are și proprietăți antiseptice, se aplică pe răni de orice fel și pe tăieturi, protejând împotriva infecțiilor și ajutând la refacerea țesuturilor. Folosită ca și ingredient în produsele cosmetice, lavanda previne apariția acneei, a ridurilor, psoriazisului sau a altor inflamații la nivelul pielii. Pentru a scăpa de mătreață definitiv, masați-vă scalpul cu un amestec din 20 de picături de ulei esențial de lavandă și 3 lingurițe de ulei de migdale sau măsline, după care lăsați să acționeze și țineți capul acoperit cu un prosop, timp de o oră. La final, șamponați bine și clătiți.

Planta de levănțică vă scapă de durerile de stomac, datorită antioxidanților și polifenolilor care au capacitatea de a reduce numărul bacteriilor rele din stomac. Așadar, prăjituri, iaurt sau ceai cu lavandă, toate au un gust extraordinar și vă ajută să scăpați de problemele digestive.

Femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să evite folosirea uleiului de lavandă. Produsele pe bază de levănțică nu sunt recomandate nici diabeticilor, iar persoanele sensibile trebuie să fie precaute, deoarece florile de lavandă pot cauza diverse reacții de tip alergic.