Weekend friguros

Ne asteapta un sfarsit de saptamana cu vreme rece la Zalau. La noapte, minima termica va cobori pana la minus doua grade Celsius iar maine nu vom avea mai mult de zero grade. Maine noapte vor fi minus doua grade Celsius iar duminica, vom avea cel mult un grad. Abia de luni vremea incepe sa se incalzeasca din nou si saptamana viitoare vom avea , pe timpul zilei, sase, sapte grade Celsius.

Mai mult...

Euro, cel mai ridicat nivel din ultimele 17 luni

Un euro este cotat azi, potrivit Bancii Naţionale, la 4,3598 lei si se apropie de nivelul maxim istoric. Un curs mai ridicat a fost afişat de banca centrală in urmă cu 17 luni, pe 30 iunie 2010, cand euro a atins punctul maxim şi a fost cotat la 4,3688 lei. Moneda naţională s-a depreciat azi şi in faţa francului elveţian. Banca Nationala a afisat o rată de 3,5263 lei pentru un franc. Pe de altă parte, leul…

Mai mult...

Cea mai scăzută temperatură din acest sezon: minus 13 grade

Cea mai scăzută temperatură din acest sezon, de minus 13 grade Celsius, a fost inregistrată azi la Miercurea Ciuc şi Joseni. Temperaturi scăzute s-au inregistrat in judeţul Harghita şi la Topliţa, unde au fost minus 12 grade Celsius şi la Odorheiu Secuiesc şi Bucin, unde au fost minus 8 grade Celsius. Minima absolută a lunii noiembrie in judeţul Harghita, de minus 27,5 grade Celsius, s-a inregistrat in anul 1993 la Miercurea Ciuc, in vreme ce maxima absolută,…

Mai mult...

FMI se implică tot mai mult in Europa

Fondul Monetar Internaţional se implică tot mai insistent in eforturile Uniunii Europene de rezolvare a crizei datoriilor de stat, incercand să impiedice o nouă criză globală a creditelor care ameninţă creşterea economică mondială. Pană acum, Europa a incercat să soluţioneze pe cont propriu criza, iar FMI a acţionat doar ca partener in eforturile de salvare, in aşa-numita Troika, alături de Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană. FMI a anunţat că evaluarea economiei italiene va fi efectuată la…

Mai mult...

Masinile la mana a doua, mai ieftine decat in Germania

Nu mai e cazul să mergeţi in străinătate dacă vreţi o maşină second-hand. Parcurile auto ale companiilor de leasing sunt pline cu maşini recuperate de la clienţii care n-au mai reuşit să-şi plătească ratele. Şi cum oferta depăşeşte cu mult cererea, preţurile au intrat la apă. Vanzătorii se laudă că sunt mai mici chiar decat cele din Germania sau Olanda. In fiecare lună, sute de romani sau firme nu-şi mai pot plăti ratele de leasing aşa că…

Mai mult...

Biserica de lemn din Prodanesti

Biserica de lemn din Prodanesti se afla in localitatea cu acelasi nume din comuna Creaca. Purtand hramul Sfantului Gheorghe, biserica este datata din anul 1739 prin inscriptia de pe prestolul de piatra. Episcopul Petru Aron noteaza in vizita sa in Prodanesti in anul 1756 o „beserica buna, cu paie acoperita, odajdi, potir si alte de lipsa bune, tintirimu nu pre iera pentru ca zice ca li voie sa corniasca si sa sindileasca beserecaI. Biserica a fost renovata…

Mai mult...

Targ de tara la Crasna

Luni 21 noiembrie la Crasna se tine ultimul targ de tara din luna lui Brumar. Pana in decembrie nu vor mai fi alte stransuri autorizate de oameni si animale. Asa ca se asteapta sa fie nu targ mare. Cum subventiile pe cap de animal inca nu se dau si nutretul este scump, pretul vacilor, dar si al oilor va cunoaste o usoara scadere. Guitatorii dn lada tot ieftini vor fi, iar pretul porcilor de sacrificat nu va…

Mai mult...

Egoism si altruism

O persoana draga inimii mele, caruia i s-a facut un repros nedrept si nemeritat, m-a provocat: ,,Parinte, am sa va rog, cu tot respectul, sa vorbiti la o inmorminate despre egoismI. N-am facut-o pina astazi, dar s-a ivit acum ocazia, la duminica in care se citeste parabola cu bogatul caruia i-a rodit tarina(Luca 12,16-21). N-am sa caut definitii in dictionare, ci voi lua cuvintele unui stralucit profesor de teologie: ,,Egoismul se defineste ca o preocupare exagerata pentru…

Mai mult...

E bine de stiut

In perioada de toamna-iarna, respectiv de la rasarire si pana in primavara , graul consuma 8-25 la suta din cantitatea totala de azot, necesara pentru intreaga vegetatie, 12-25 la suta din cantitatea defosfor si 12-15 la suta din cantitatea de potasiu. Consumul ridicat de elemente nutritive este este folosit pentru formarea sistemului radicular, pentru infratire si pentru acumularea rezervelor necesare parcugerii iernii. In aceasta perioada se acumuleaza in plante substante importante (hormoni, vitamine, enzime) care favorizeaza apoi…

Mai mult...

Seceta si debite scazute ale raurilor

Seceta pedologica , in diferite grade de intensitate, se semnaleza in contiuare pe aproape intreg teritoriul agricol al Romaniei. Pe fondul regimului termic din aer si sol mai scazut, procesele fiziologice ale speciilor de toamna vor inregistra o incetinire a ritmurilor de vegetatie, mergand pana la stagnarea temporara a proceselor vegetative, indeosebi in nordul si centrul tarii Conform prognozei pe trei luni a Institutului National de Hdrologie si Gospodarire a Apelor, in luna noiembrie se estimeaza ca…

Mai mult...

Cartofii si fasolea tin in frau diabetul

Nivelul glucozei la persoanele cu diabet poate fi mentinut la un nivel normal cu ajutorul catorva legume si fructe aflate la indemana oricui. Diabetul a devenit in ultimii ani una dintre cele mai des intalnite boli din Salaj, fiind inregistrata o incidenta de 480 de cazuri la suta de mii de locuitori, judetul nostru situandu-se intre primele patru judete din tara la numarul de diabetici. Boala este caracterizata de niveluri ridicate de zahar simplu in sange, ca…

Mai mult...

Pasarile de curte in sezonul rece

Cand vine iarna pasarile de curte au nevoie de ajutor pentru a trece peste conditiile vitrege din aceasta perioada. Poate cea mai delicata problema este lupta nesfasita cu apa inghetata. Daca hambarul sau cotetul are o sursa de curent electric, atunci va puteti cumpara o adapatoare cu incalzitor electric. Daca nu aveti curent electric ar fi indicat sa aprovizionati pasarile cu apa fierbinte in care puneti cateva cuburi de gheata ca sa se raceasca incet, in jod…

Mai mult...

Ridichi de luna, acasa, toata iarna

Se practica tot mai mult cultivarea verdeturilor si a anumitor plante pe perioada iernii in spatiile inchise ale locuintelor, fie ele balcoane incalzite, camere excedentare, alte locuri neutilizate pe timp de iarna In randurile de fata va prezentam un model simplu de cultura a ridichilor de luna, care se pot cultiva tot timpul anului. In ladite de diferite dimensiuni punem pamant, de preferat adus din padure, astfel ca stratul sa ajunga la minim 15 centimetri. Daca totusi…

Mai mult...

Inghetul pomilor in perioada de repaus

In perioada de repaus a pomilor fructiferi, scaderea temperaturii sub limita de rezistenta a speciilor are efecte negative, concretizate in pierderi de muguri de rod, care in mod cert diminueaza productia de fructe. In functie de specie, soi, temperatura, umiditate si zona ecologica pomii pot intra in repaus la sfarsitul lunii octombrie sau inceputul lui noiembrie. Pierderi la productii, dar si la pomi In anii in care gerurile puternice pot surveni in luna decembrie sau chiar noiembrie,…

Mai mult...

Napradea – roade pe masura trudei

Apa pentru toata comuna La mijlocul lunii august din acest an a avut loc receptia sistemului de alimentare cu apa in patru dintre satele comunei (Somes-Guruslau, Tranis, Napradea si Cheud) Conducta principala se intinde pe o lungime de 14 kilometri, iar extinderea de retea pentru toate cele patru sate insumeaza alti 17 kilometri. Apa ajunge pana in Guruslau , ba si la cartierul tiganilor din Cheudut. De la izvoarele din locul numit Zapode, s-au facut patru captari,…

Mai mult...

Si daca ne-ar pasa…

O figura mai mult sau mai putin legendara a istoriei contemporane atragea recent atentia cum ca “Romania de astazi nu poate fi perceputa ca o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumutul de la copiii nostri” Dupa parerea mea, valoarea observatiei e una de aleasa tinuta etica si morala, cu rezonante dintre cele mai fine intru soarta viitoare a neamului romanesc. Mai adauga aceasta personalitate “ se cuvine…

Mai mult...

A fost promulgata “Legea pajistilor”

Documentul prevede obligatia consiliilor locale de a concesiuna pajistile comunale pe cel putin 10 ani si inchisoare pentru cei ce folosesc subventiile in alte scopuri La inceputul acestei saptamani, mai exact luni, presedintele Ttraian Basescu a promulgat Legea pentru organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor. Respectivul act legislativ stabileste reguli pentru conservarea tuturor suprafetelor de pajisti si pasuni declarate la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, adica 1 ianuarie 2007 si aduce ca noutate obligativitatea elaborarii unui amenajament…

Mai mult...

declaratia zilei

Fostul strateg al lui Mircea Geoana, Cozmin Gusa, o lauda pe ministra Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, despre care spune ca “e un ministru bun”, in timp ce “Emil Boc nu exista”. Dupa ultima aparitie in revista Tabu a blondei putem spune cu convingere ca este buna. Cat despre Boc si el este bun, dar la cosit si tamplarie.

Mai mult...

chestiunea zilei

Soferii care au trecut ieri dimineata prin intersectia din fata Primariei Zalau, grabiti fiind sa ajunga pe la “serviciuri” inainte de ora 8.00, au fost incurcati nitel de o masina de la Ave care colecta gunoiul de pe strada Gheorghe Doja. Angajatii de la Ave s-au hotarat sa schimbe traseul in fata Muzeului Sima, intorcand masina taman in mijlocul strazii, blocand circulatia. Soferii nostri au inceput sa claxoneze mai ceva ca la nunta, nervosi ca mai stau…

Mai mult...