Duminica Mironosiţelor

Sfintele Evanghelii amintesc şi de un grup de femei pioase „care şi cand era El in Galileea mergeau după El şi Ii slujeau” (Mc. 15,40,41, Lc.23,55) şi care „urmase din Galileea pe Iisus slujindu-L” (Mt 27-55,56). Aceste femei I-au fost credincioase Domnului Iisus nu numai pană la moarte, ci şi după moarte. Apostolii n-au dovedit o astfel de credincioşie, deşi işi luase cu toţii un angajament in acest sens (vezi Mt. 26,35). Mironosiţele-căci din ziua Invierii aşa…

Mai mult...

Targ de ţară la Crasna

In cea de a doua zi de luni a lui florar in aşezarea de pe raul cu acelaşi nume (Crasna) se va ţine primul targ de ţară din această lună. Nu se aşteaptă mari schimbări nici in evoluţia preţurilor, nici in prezenţa animalelor. E o aşteptare apăsătoare deocamdată. Miei inţărcaţi vor putea fi achiziţionaţi pe piciore cu 9-10 lei kilogramul. Guiţătorii din ladă intre 100 şi 300 de lei in funcţie de mărime şi rasă. Preţul bovinelor,…

Mai mult...

Buletin de avertizare

Conditiile climatice din ultima perioada au fost favorabile pentru aparitia si dezvoltarea bolilor si daunatorilor la cultura vitei de vie. In aceasta perioada recomandam efectuarea tratamentului pentru prevenirea atacului de fainare, folosind: MICROTHIOL Special – 0,2 – 0,3% sau THIOVIT JET 80 WG – 3,0 kg/ha. In plantatiile unde densitatea acarienilor este mai mare de 4 – 6 indivizi pe o frunza se va folosi Omite 570 EW – 1,0 l/ha sau Demitan 200 SC – 0,5…

Mai mult...

Măsuriş – 45!

Prin anul 1967 in Cizer director al şcolii era Ştefan Goanţă, un animator cultural deosebit. Erau la modă pe atunci montajele literar-muzicale şi, cum dansul era profesor de limba romană, ii era la indemănă să compună texte şi să pună in scenă asemenea gen de spactacol. A bătut tot raionul Zalău şi a participat la faza regională la Cluj. Trei autobuze au dus artiştii amatori din Cizer la Cluj. Cum in zona noastră se practica din moşi…

Mai mult...

Coada şoricelului – remediu pentru afecţiuni la femei

Coada şoricelului este o plantă absolut nepretenţi-oasă la condiţiile de mediu, ceea ce a făcut-o des intalnită in toate zonele din intreg teritoriul ţării. O puteţi vedea atat in poieni, faneţe, margini de pădure, cat şi pe margini de drum şi căi ferate, soluri nisipoase, relativ umede, insorite sau umbrite, in regiuni stancoase sau de campie. Florile sunt albe sau trandafirii şi au in soare un parfum aromatic acrişor. Perioada de vegetaţie Creşte din luna aprilie pană…

Mai mult...

Tratarea naturală a seminţelor

(V.V.)Impotriva imbolnăvirii bacteriale seminţele pot fi tratate cu suc de aloe: o frunză de aloe de la o plantă de cel puţin trei ani se ţine la intuneric şi la rece (frigider) preţ de şase-şapte zile, după care se pisează, sau se dă prin maşina de tocat, iar sucul stors se diluează cu apă in părţi egale. Seminţele se ţin in această soluţie cam 18-24 de ore, după care se pun din nou la uscat. După dezinfecţie…

Mai mult...

Lucrări agricole in cultura mare

In luma mai se incheie semănatul culturilor la care condiţiile meteo nu au permis insămanţarea in luna aprilie. Lucrările de ingrijire a culturilor in această lună sunt esenţiale. Se vor executa: grăparea culturilor inainte sau după răsărire, dacă s-a format crusră la porumb, soia, cartofi, floarea soarelui; prăşitul culturilor de porumb, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, soia şi bilonatul la cartofi; ingrăşarea in timpul vegetaţiei, mai ales la plantele prăşitoare, este bine să se folosească azotatul de…

Mai mult...

Buletin de avertizare

Ca urmare a conditiilor climatice din ultimele zile, in aceasta perioada , la culturile de cereale paioase, pentru prevenirea si combaterea bolilor foliare, recomandam a se efectua un tratament chimic, folosind unul din produsele chimice : BRAVO 500 SC – 1,5 l/ha sau ORIUS 25 EW – 0,5 l/ha sau Evolus – 1,0 l/ha sau Tango Super – 0,75 l/ha. Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator. Respectati cu strictete normele de lucru cu produse…

Mai mult...

INFO

Lucrări in grădină In această perioadă se efectuează semănatul in vederea producerii răsadurilor de varză de toamnă, conopidă şi gulii. Aceste din urmă caştigă tot mai mult teren datorită cererii de pe piaţă. Au loc lucrările de ingrijire a culturilor din grădina de legume: prăşitul, plivitul, udatul, ingrăşarea fazială, combaterea bolilor şi dăunătorilor, completarea golurilor. Se recoltează verdeţurile, ridichile de lună. Se combat dăunătorii apăruţi in masă in această perioadă: păduchii de frunze, acarienii, gandacul de Colorado…

Mai mult...

E vremea plantatului: tomate, ardei, vinete

Denumită şi florar, luna mai se caracterizează printr-o intensă activitate in legumicultură. Cele mai bine reprezentate in grădina de legume sunt tomatele de vară, ardeiul şi vinetele, care se plantează pană la mijlocul lunii mai. Cultura se infiinţează in exclusivitate prin intermediul răsadului. Factorii de vegetaţie Tomatele, ardeii şi vinetele sunt plante termofile care vegetează şi fructifică bine in condiţiile unor temperaturi mai ridicate, valorile optime fiind situate intre 22-30 de grade Celsius. Faţă de lumină manifestă…

Mai mult...

Valcău de Jos – comuna cu primar universitar

Şi-a luat rolul in serios Aducţiune de apă potabilă in trei sate ale comunei (Valcău de Jos, Valcău de Sus şi Subcetate) pe o distnaţă de 27 de kilometri e prima dovadă că primarul Roşan şi-a luat rolul in serios. In locul numit „Pe Muncel” au fost forate trei puţuri, apa este pompată intr-un bazin şi prin cădere liberă ajunge in gospodăriile cetăţenilor din cele trei aşezări. In urmă cu şapte ani nu se cerea şi canalizare,…

Mai mult...

Nu-i o simplă iluzie

Oarecum firesc, marea trecere de la anotimpul alb la cel al florilor trezea in mine, ca in tot ce inseamnă viaţă, optimism şi, de ce nu, speranţa că belşugul ne surade. Insă de la o vreme bag de seamă că mejda dintre anotimpuri s-a cam şters, necazurile de peste iarnă dau mana cu nevoile primăverii impovărate de griji. Politica a devenit in zilele noastre cea mai profitabilă slujbă pentru creşterea şi rotunjirea burţii. Amatorismul politic a altoit,…

Mai mult...

Credite pentru crescătorii de porci şi păsări

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură aduce la cunoştiinţă fermierilor interesaţi că eliberează beneficiarilor ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunăstării păsărilor şi respectiv in favoarea protecţiei porcinelor, adeverinţe pentru accesarea de credite pentru finanţarea activităţilor curente. Mai multe detalii aflăm de la Doina Pintea, putător de cuvant al Centrului Judeţean APIA Sălaj: „La solicitarea scrisă a beneficiarului, eliberăm o adeverinţă prin care se confirmă că acesta a depus cererea pentru solicitarea…

Mai mult...

SPORT

Juniori republicani: Viitorul Zalău va primi duminică vizita formaţiei „U” Cluj, FC Zalău va juca in deplasare la LPS Cluj-Napoca, iar Luceafărul Bălan va juca pe terenul Unirii Dej. Fotbal, Liga a IV-a: Etapa a XVIII-a se va disputa duminică, 8 mai, după următorul program, orele 15.00 juniorii şi orele 17.00 seniorii: Rapid Jibou – CS Barcău Nuşfalău (in tur 3 – 2); Dumbrava Galgău – Someşul Someş Odorhei (2 – 1); Venus Măerişte – Gloria Bobota…

Mai mult...

Tenis de camp. Cupa Meseşul

Sportul alb revine la Zalău Pană acum, tenismenii noştri au concurat in tot felul de competiţii organizate in judeţele limitrofe, dar finalul acestei săptămani va aduce la Zalău o nouă ediţia a Cupei Meseşul. Competiţia propriu-zisă va incepe sambătă, dar vineri, de la ora 16.30, la Baza de Tenis a Primăriei Zalău vor avea loc cateva meciuri preliminare. Sambătă dimineaţa, de la ora 08.30, va aduce la fileu sportivi de toate varstele, care se vor confrunta in…

Mai mult...

Meciul lui FC Zalău s-a decalat cu o zi

Sambătă, ora 18.00, Stadionul „Municipal” din Zalău: FC Zalău – Unirea Floreşti Infrangerea suferită marţi la Campia Turzii o obligă pe FC Zalău să invingă Unirea Floreşti in etapa programată la finalul acestei săptămani. Insă meciul nu va avea loc vineri, aşa cum am fost obişnuiţi pană acum, ci sambătă, din pricina unei manifestări sportive, care va avea loc pe Stadionul „Municipal”. Aşa că alb albaştrii vor avea o zi in plus de a se recupera după…

Mai mult...

HC Zalău işi ia „la revedere” de la fani

Sambătă, ora 12.00, Sala Sporturilor din Zalău: HC Zalău – Universitatea Reşiţa Mai sunt de disputat doar două etape din ediţia 2010 – 2011 a Ligii Naţionale la handbal feminin. Una dintre ele se va disputa chiar la finalul acestei săptămani, iar HC Zalău va juca acasă. Va fi ultimul meci al fetelor noastre in faţa propriilor susţinători, deoarece, in ultima etapă a campionatului, Georgiana Ciuciulete şi colegele sale se vor deplasa la Cluj-Napoca, pentru confruntarea cu…

Mai mult...

Arnold Schwarzenegger va reveni pe marile ecrane

Arnold Schwarzenegger va reveni pe marile ecrane cu un rol in drama “Cry MachoI, in care va interpreta un dresor de cai. Potrivit presei americane, acest proiect cinematografic şi-a fixat drept scop să ii convingă pe producă-torii de la Hollywood, dar şi pe spectatori, că Schwarzenegger nu este doar o masă de muşchi in acţiune, ci şi un actor capabil să transmită emoţii şi nuanţe.

Mai mult...

Daniela Crudu va pleca din echipa “Un show păcătos“

Daniela Crudu nu va mai lucra alături de colegii de la “Un show păcătos“. Crudu se vede nevoită să plece şi de langă noua echipă. Daniela va pleca din echipa “Un show păcătos“, dar nu pentru că a fost dată afară, ci pentru că va participa la emisiunea “Vaporul iubirii“. Daniela ii va avea ca “rivaliI pe Adelina Pestriţu, Rosse-Marie Florescu, Pepe, Fizz, Kamara şi Doru, de la “ParlamentI.

Mai mult...

Munţii Rodnei, in atenţia cercetătorilor germani

O echipă de cercetători germani, din Frankfurt, va stabili, prin metode ştiinţifice, evoluţia vegetaţiei de pe fundul lacurilor glaciare din Munţii Rodnei, din ultimii 10.000 de ani, specialiştii urmind să sosească in Bistriţa-Năsăud pină la jumătatea lunii mai. Preşedintele Asociaţiei Eco Rodna, Claudiu Iuşan, a declarat că cercetătorii vor determina evoluţia vegetaţiei cu ajutorul polenului.

Mai mult...