Denumită şi florar, luna mai se caracterizează printr-o intensă activitate in legumicultură. Cele mai bine reprezentate in grădina de legume sunt tomatele de vară, ardeiul şi vinetele, care se plantează pană la mijlocul lunii mai.
Cultura se infiinţează in exclusivitate prin intermediul răsadului.
Factorii de vegetaţie
Tomatele, ardeii şi vinetele sunt plante termofile care vegetează şi fructifică bine in condiţiile unor temperaturi mai ridicate, valorile optime fiind situate intre 22-30 de grade Celsius. Faţă de lumină manifestă de asemenea cerinţe mari. Toate plantele au cerinţe mari faţă de umiditatea solului, ceea ce insemnă că ele trebuie cultivate in condiţii in care există posibilităţi de udare. In ceea ce priveşte umiditatea atmosferică aceasta trebuie să fie moderată la ardei şi roşii şi ridicată la vinete. Toate aceste specii dau recolte bune şi constante in cadrul administrării gunoiului de grajd in cantităţi de 2,5-4 kilograme pe metru patrat, precum şi a resturilor menajere bine fermentate.
Plantarea
La momentul plantatului răsadurile trebuie să aibă o varstă de 50-60 de zile, să aibă formate primele inflorescenţe, să fie viguroase, de culoare verde inchis. pentru a fructifica pe rand, răsadurile vor fi plantate eşalonat, de la sfarşitul lunii aprilie şi pană la mijlocul, sau chiar sfarşitul lunii mai. pe un metru patrat de teren pot fi plantate şapte răsaduri de tomate, 12-14 ardei şi 30-35 de vinete. In genere, culturile de tomate infiinţate in grădină trebuie palisate, ceea ce permite o desime mai mare pe rand. Este o mare greşeală cultivarea acestor plante pe terenurile cu pomi fructiferi sau ornamentali, orecum şi unde construcţiile existente umbresc o mare parte din timpul zilei.
Lucrări de ingrijire
La 4-6 zile de la plantare are loc completarea golurilor cu răsad de aceeaşi varstă. primul udat se aplică la plantare cu o normă de 15-20 de litri pe metru latrat. In total in timpul vegetaţiei se aplică 6-7 udări la tomate, la un interval de 10-15 zile, 10-12 udări la ardei o dată pe săptămană şi 7-9 udări la vinete, la două săptămani, cu o cantitate ceva mai mare de apă. In timpul vegetaţiei se aplică 3-5 praşile. O lucrare importantă la tomatele cu creştere nedeterminată este copilitul, prin intermediul căruia se inlătură lăstarii de la subţioara frunzelor. Lipsa acestei lucrări duce la diminuarea producţiei şi intarzierea fructificării. Tot la acest tip de tomate se aplicăi carnitul care constă in suprimarea varfului de creştere deasupra ultimei frunze, dar şi defoliatul, ce constă in suprimarea frunzelor de la baza plantelot, ambele avand rol de grăbire a fructificării.
Protecţie fitosanitară
In ceea ce priveşte protecţia fitosanitară, mare atenţie trebuie avută la boli, care in general sunt comune celor trei specii, printre ele numărandu-se mozaicul tomatelor, cancerul bacterian, pătarea frunzelor şi băşicare fructelor. O boală importantă la tomate este mana, care atacă atat frunzele, cat şi florile şi fructele, eficiente in acest sens fiind Ridomil, Previcur şi Dithane.