Prin anul 1967 in Cizer director al şcolii era Ştefan Goanţă, un animator cultural deosebit. Erau la modă pe atunci montajele literar-muzicale şi, cum dansul era profesor de limba romană, ii era la indemănă să compună texte şi să pună in scenă asemenea gen de spactacol. A bătut tot raionul Zalău şi a participat la faza regională la Cluj. Trei autobuze au dus artiştii amatori din Cizer la Cluj.
Cum in zona noastră se practica din moşi strămoşi păstoritul, la iniţiativa unui cetăţean din Pria, care era un mare patriot, Ioan Sonea s-a instituit serbarea campe-nească „Măsurişul Oilor”. Cu această ocazie Ştefan Goanţă mi-a sugerat să spun un monolog in grai local. Intr-o vineri seara, inainte de Măsuriş am incropit un monolog in grai local pe care l-am rostit pe scenă. Imi vin in minte şi acum cateva versuri: „Merg prienii pe Osoi/ Cu lapte acru-ntr-un dosoi/ Şi-aduc branză de la oi” sau „Colo sus la Ţacarlău/ Mandru cantă-un ciciurlău/ Pe valea Ranşorului/ Cantă puiul cucului…” A avut un mare succes, starnind inde-lungi aplauze.
Prima ediţie a acestei serbări s-a ţinut in „Varful Hagăului”, deasupra de casa Gropteanului, langă valauăle din Purcăraţă. Ulterior ser-barea s-a mutat in „Tocile”, pană anul trecut, cand prin eforturi deosebite ale Consiliului local şi Primăriei din Cizer s-a amenajat drumul de acces spre Purcăraţă, un loc cu peisaj magnific. De la scenă şi pană in varful Măgurii nu-ţi trebuie nici un ceas. De acolo poţi admira Depresiunea Şim-leului, Munţii Plopişului, Vlăeasa şi chiar Clujul, in zilele senine.
De-a lungul timpului, măsurişul propriu-zis şi spectacolul au fost filmate şi difuzate pe diferite posturi de televiziune.
Acum la a 45-a ediţie a serbării campeneşti „Măsu-rişul Oilor” vă invităm, duminică 8 mai 2011, incepand cu orele 10.00 să vă petreceţi o zi minunată pe acest picior de plai.