În multe cazuri, săpăturile arheologice vin în completarea informațiilor pe care le avem despre trecutul nostru, fie că e vorba despre evenimente, fie că e vorba despre felul în care trăiau oamenii și, de ce nu, despre moda din diferite perioade de timp. Sălajul medieval îl cunoaștem mai puțin, iar atunci când au loc descoperiri arheologice care ne oferă posibilitatea să ne lămurim asupra unor aspecte mai puțin cunoscute, ne apropiem cumva de cei care au fost înaintea noastră în aceste locuri.
Pentru arheologi, nicio descoperire nu este lipsită de importanță, însă și cele mai lipsite de spectaculozitate descoperiri, dacă sunt citite în cheia specialistului, pot deveni fascinante. Este și cazul unor elemente de curea descoperite în anul 2008 la Zalău, despre care ne povestește arheologul Dan Băcueț.
”În anul 2008, la Zalău Str. Unirii, nr. 13 s-a efectuat o săpătură arheologică preventivă, aici fiind descoperite mai multe artefacte din perioada medievală, printre acestea aflându-se și elementele decorative de la o curea (o limbă de curea și o aplică, ambele din tablă din bronz). Dintre cele două piese, cea mai interesantă este limba de curea, care are pe una din fețe un decor realizat prin incizare, elementele decorative fiind de tip vegetal geometrizat (o tulpină din care pornește o frunză cu trei colțuri ce amintește oarecum de frunza de iederă sau de volbură). Interiorul conturului elementelor vegetale este gol, în schimb spațiul dintre elementele vegetale este ocupat cu linii foarte subțiri, trasate în zig-zag”, spune specialistul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.
Pornind de la aceste artefacte, putem profita de experiența arheologului sălăjean pentru a afla mai multe.
”În prezent, cureaua reprezintă un accesoriu vestimentar absolut banal. Însă, după cum se cunoaște, încă din antichitate (datorită importanței acesteia printre elementele de vestimentație a epocii) a existat o modă a ornamentării curelei cu diverse tipuri de accesorii: aplici, catarame, limbi de curea (vezi cazul acelui cingulum utilizat de armata romană). Mai târziu, în perioada Khaganatului Avar, curelele au ajuns să devină oarecum un element identitar al posesorului (curele de tip avar), curelele războinicilor avari conținând catarame, seturi de aplici, limbi principale și secundare de curea confecționate din metal și având elemente decorative unitare, de factură animalieră sau vegetală. Pentru perioada medievală, prezența în morminte a unor curele ornamentate cu seturi de elemente decorative a generat următoarea întrebare privind rolul/simbolistica acestora: însemne de rang/statut sau doar simple elemente de vestimentație? Analizându-se contextele, s-a admis faptul că (în funcție de contextul arheologic), aceste elemente decorative sunt fie simple accesorii vestimentare, fie simboluri ale rangului/puterii purtătorului (o formă de manifestare a aparteneței respectivului la elita conducătoare). Tot în urma acestor analize de context arheologic s-a constatat că prezența acestora în morminte nu are legătură cu un anumit sex al purtătorului, acestea fiind descoperite în morminte de bărbați, femei și copii. Elementele decorative ale curelei descoperite la Zalău Str. Unirii, nr. 13 aduc un plus de informație privind moda medievală pe parcursul sec. XIV, în Zilach – ul de la poalele Meseșului”, explică arheologul Dan Băcueț.