Desi puterea a refuzat dialogul cu sindicatele in ultimii ani, premierul Ungureanu a inceput sa repare tot ce au atins la modul negativ guvernele PDL din 2010 pana astazi.
Sindicatele au reinceput dialogul cu Guvernul, dupa o perioada lunga de timp in care intre putere si miscarea sindicala acest lucru nu a mai fost posibil. Marti, reprezentantii confederatiilor sindicale au participat la o intalnire cu premierul Mihai Razvan Ungurea-nu in cadrul careia s-a discutat despre recuperarile salariale ale bugetarilor, dupa taierile masive care au avut loc in iunie 2010. Totodata, sindicalistii si premierul au stabilit sa aiba intalniri periodice la care ar urma sa se gaseasca solutii privind ocuparea fortei de munca, potrivit liderului Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a precizat ca unul dintre subiectele de maxim interes stabilit pentru agenda comuna este crearea de locuri de munca, prioritara fiind ocuparea tinerilor, in conditiile in care 55 la suta dintre absolventii de liceu sau studii universitare ajung someri sau asistati sociali. O alta prioritate va fi re-prezentata de consolidarea inspectiei muncii.
Ministerul Muncii are datorii de 34,5 milioane de lei catre bugetari
Potrivit premierului Ungureanu, Ministerul Muncii soli-cita suplimentarea bugetului propriu cu suma de 432.000 de lei, bani pe care vrea sa-i foloseasca pentru plata dreptu-rilor salariale castigate in instanta de catre bugetari. In acest sens, Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica un proiect de hotarare privind suplimentarea bugetului institutiei pentru plata titlurilor executorii prevazute de Ordonanta de Urgenta a Guvernului 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul buge-tar. Inittiatorii proiectului arata ca OUG nr. 71/2009 prevede ca plata sumelor decise prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana in 31 decembrie 2011, se realizeaza dupa o procedura de executare potrivit careia, in 2012, autoritatile si institutiile publice debitoare au obligatia sa plateasca cinci la suta din valoarea titlului executoriu. Ministerul Muncii inregistreaza la aceasta data datorii in suma de 34.560.000 lei catre salariati, conform titlurilor executorii emise pana la 31 decembrie 2011. Impotriva Ministerului au fost deja instituite proceduri de executare silita de catre birourile executorilor judecatoresti, creand precedentul pentru introducerea unor actiuni similare. Cuantumul total al obligatiilor de plata ale Ministerului Muncii pentru anul 2012 este de 1.728.000 lei, reprezentand procentul de cinci la suta, potrivit notei de fundamentare a actului normativ. Acest proiect se afla in dezbatere publica pana in 16 aprilie.
Profesorii primesc cinci la suta din drepturile castigate in instanta
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2009 prevede plata esalonata a datoriilor inregistrate de la guvern pentru alocarea dreptu-rilor salariale ale bugetarilor castigate in instanta. Profesorii salajeni beneficiaza in acest an de plata a cinci procente din valoarea salariului brut, iar plata se face trimestrial. Practic, profesorii ar trebui sa primeasca 1,25 la suta din datorie in fiecare trimestru, insa in unele scoli s-a acordat deja, in aprilie, un procent de 2,5 la suta, drepturile salariale cuvenite pe primele doua trimestre. Sumele difera in functie de incadrarea cadrelor didactice, de vechime si de sporurile si gradatiile fiecaruia. Daca un profesor suplinitor primeste aproximativ 130 de lei pentru fiecare trimestru, un profesor cu o vechime de peste 40 de ani, cu toate gradatiile si sporurile de care beneficiaza, poate primi o suma de peste 300 de lei pe trimestru. Este primul an in care se fac aceste plati. Datoria inregistrata de la bugetul de stat pentru plata bugetarilor se face esalonat, urmand a se stinge in 2016. Pentru fiecare an este prevazut un procent de restituire a datoriilor fata de bugetari.
Amnistie fiscala pentru functionarii publici
Administratiile publice au incercat sa repare salariile propriilor angajati prin acor-darea de suplimente salariale, insa Curtea de Conturi a sesizat ilegalitatea acestora si a cerut restituirea sumelor date bugetarilor. Problema a ajuns in instanta si bugetarii au pierdut. Este cazul a peste 300.000 de functionari publici din toata tara care s-au trezit, anul trecut, ca trebuie sa restituie sume imense de bani catre angajatorii lor. Fiind vorba de un fenomen social in perioada de criza, UDMR a propus in coalitie o aministie fiscala pentru cei 300.000 de bugetari. Practic, cei care au primit suplimente salariale vor fi iertati de returnarea sumelor primite. Premierul Ungureanu si-a asumat, in programul de guvernare, instituirea acestei amnistii fiscale. „Nu stim ce se va intampla, pentru ca cei 150 de functionari publici de la Primaria Zalau au returnat deja banii”, spune Gheorghe Morar, liderul de sindicat din cadrul Primariei. Restituirea sumelor primite de angajatii din Primaria Zalau a inceput inca din luna iunie a anului trecut, esalonat. Potrivit lui Gheorghe Morar, angajatilor li s-a retinut din salarii rate calculate pentru restituire de la 50 de lei la 600 de lei, in functie de sumele pri-mite ca suplimente salariale.
Pe de alta parte, reprezentantii puterii spun ca s-a inceput procedura legislativa pentru amnistierea datoriilor bugetarilor. „S-a depus initiativa legislativa si acum isi urmeaza cursul. Tebuie sa se primeasca avizul Guvernului si avizul Consiliului Legislativ, dupa care intra in dezbaterea comisiilor de specialitate. Daca Senatul urgenteaza procedurile, speram ca in doua luni sa intre in vigoare”, spune deputatul Seres Denes. In ceea ce priveste cazurile de functionari publici care au returnat deja sumele primite ca suplimente salariale, Seres Denes spune ca proiectul le-gislativ prevede returnarea banilor catre bugetari. „Ar fi discriminatoriu sa se amnistieze doar o parte. Cei care au returnat deja sumele respective vor primii banii inapoi”, a precizat Seres Denes.
Bani si pentru angajatii MAI
Nici angajatii Ministerului Administratiei si Internelor nu au fost uitati de Guvern. Pana vineri, politistii, janda-rmii si pompierii pri-mesc o parte din banii de haine cuveniti pentru anul 2011. Astfel, angajatii MAI vor primi, prin virament bancar, sume cuprinse intre 300 de lei si 500 de lei, reprezentand un procent de 20 la suta din restanta pe care o are ministerul la achitarea tinutei obligatorii.
Ungureanu „repara” veniturile bugetarilor in prag de alegeri
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...