In aceasta perioada inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, precum si comisarii de la Comisariatul pentru Protectia Consumtorilor au intensificat controalele in unitatile alimentare, de alimentatie publica, precum si in targurile si pietele Salajului. Vrem sa credem ca numarul comerciantilor care intr-un fel sau altul se abat de la normele de igiena va fi tot mai redus, tinzand spre zero. Totusi pentru a evita surprizele neplacute care ne pot pune in pericol sanatatea, inspectorii DSVSA si comisarii PC ne dau cateva sfaturi pentru atunci cand facem cumparaturile de Pasti.
Persoanele care vor sa pregateasca preparate din carne de miel trebuie sa cumpere carnea doar din macelarii, magazine alimentare, spatii special amenajate in acest sens si sa verifice daca ea are stampila care confirma faptul ca ea a fost controlata sanitar -veterinar. Carnea nu trebuie sa aiba o suprafata lipicioasa, nu trebuie sa miroase urat si trebuie sa fie elastica. Dupa achizitionare, ea trebuie depozitata la temperaturi cuprinse intre zero si patru grade Celsius pentru a nu se altera.
Pestele nu trebuie sa aiba capul acoperit cu mucus urat mirositor, solzii lui nu trebuie sa se deprinda usor, iar branhiile nu trebuie sa aiba culoarea cenusie sau bruna pentru ca acestea sunt cateva dintre aspectele care semnaleaza faptul ca el este alterat.
Cumparatorii trebuie sa evite sa achizitioneze, pentru masa de Pasti, oua cu coaja crapata, murdara sau sparta. Este necesar sa se acorde atentie albusului, care nu trebuie sa fie tulbure si nu trebuie sa se amestece cu galbenusul atunci cand oul este spart. De asemenea trebuie verificata si data de valabilitate a oualor si categoria lor de calitate si de greutate. Atunci cand se vopsesc oua, trebuie sa se foloseasca vopsea speciala, cumparata doar din spatii autorizate si trebuie sa controleze data ei de valabilitate.
In cazul produselor de patiserie, cumparatorii trebuie sa se asigure ca spatiile in care ele sunt comercializate sunt autorizate si sunt curate. Astfel de produse care nu sunt ambalate trebuie comercializate in cel mult 24 de ore da la data fabricatiei.
Vinul este si el un produs nelipsit de pe masa romanilor cu ocazia Sarbatorilor Pascale. Pentru a se asigura de calitatea lui, reprezentantii Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor le recomanda cum-paratorilor sa nu-l achizitioneze decat din spatii autorizate si nu de la vanzatorii din piete care il imbuteliaza in sticle de tip PET si le ofera potentialilor cumparatori posibilitatea de a-l degusta direct din capacul sticlei.