Directivele Comisiei Europene referitoare la conditiile de crestere a gainilor ouatoare a bulversat la inceput de an toata piata de oua a batranului continent. Mai marii de la Bruxelles au socotit de cuviinta ca ouatoarele merita mai mult confort si au dispus marirea spatiilor (a custilor) cu 20 de centimetri patrati (cat suprafata a doua pachete de tigari). Cei care nu au reusit sa mareasca spatiile, nu au avut nici dreptul de a comercializa ouale pe piata si acestea au fost marcate cu cifra 3. De aici a inceput brambureala care s-a rasfrant rapid si pe piata romaneasca. Pe la mijlocul lunii ianuarie pretul unui ou ajunsese la 1,3 lei, comparativ cu 0,50 de bani, pretul mediu al oului din luna decembrie. Odata ce fermele avicole au imbunatatit conditiile gainilor ouatoare, ele au avut dreptul de comercializare si astfel golurile din piata s-au mai umplut, ceea ce a dus la scaderea usoara a preturilor. Din prima parte a lunii martie au inceput sa oua si gainile din gospodariile populatiei, tragand prin aceasta pretul oului in jos.
Acum, in preajma Sarbatorilor Pascale, piata oualor s-a mai echilibrat. Anul trecut de Paste in piata agroalimentara a Zalaului oul se vindea cu 0,35-0,45 de lei bucata, ce-i drept oua produse in fermele avicole. Ieri, tot in piata Zalaului si tot de la ferme avicole din Salaj oul se putea cumpara cu 50 de bani. Ouale de casa, adica de la tarani, se vindeau cu 70 de bani. In cateva ABC-uri de cartier pretul oualor varia intre 53 si 55 de bani, iar la magazinele „Oncos” zece oua puteau fi cumparate cu 4,90 de lei. In cele doua supermarket-uri „Unicarm” un ou se putea cumpara cu 65 de bani. Asta in timp ce praspatul deschis in Zalau „Profi” vindea ouale cu 75 de bani bucata.