Modificarea Legii minelor a fost respinsa marti de Camera Deputatilor, fiind for decizional, neintrunind numarul necesar de voturi pentru a fi adoptata, dupa ce a fost respinsa din acelasi motiv si de Senat. Proiectul de lege a obtinut 160 de voturi „pentru”, 105 „impotriva si 22 de abtineri. Pentru ca legea sa fi fost adoptata erau necesare voturile a jumatate plus unu din totalul deputatilor. Mentionam ca prevederile acestei legi includ modificari ale actualei legi a minelor nr.85/2003 prin care „lucrarile operatorilor minieri privati ar fi declarate de utilitate publica si li s-ar permite sa exproprieze cetateni romani de bunuri imobile legal dobandite”. In acelasi act normativ sunt interzise exploatarile cu tehnologii ce afecteaza mediul si sunt incluse obligatii pentru folosirea celor mai avansate tehnologii in domeniu. Dintre cei patru trimisi ai salajenilor in Parlamentul Romaniei, trei au votat impotriva proiectului de lege si unul pentru.

Mirel Talos se mandreste cu votul „impotriva”
Mirel Talos, deputat PNL din Salaj, a trimis ieri o informare de presa prin care ii instiinteaza pe cetateni ca nu a votat proiectul de lege in Camera Deputatilor. Deputatul salajean si-a motivat optiunea. IDoresc sa va informez ca nu am votat in Camera Deputatilor proiectul de lege de modificare a Legii Minelor. Cu toate ca este posibil ca acest proiect sa fi ajutat la demararea unor proiecte miniere locale importante, am refuzat sa votez aceasta lege, din cauza susceptibilitatii ca ar fi permis demararea proiectului de la Rosia Montana in exploatare cu cianuri, lucru fata de care ma opun, asa cum am anuntat inca de la inceputul dezbaterii publice pe aceasta tema. Cred ca in acest fel am raspuns si asteptarilor cetatenilor din Zalau, care m i-au cerut, in numar mare, sa ma opun proiectului de la Rosia MontanaI, spune Mirel Talos.

Lucian Bode denunta „un proiect nascut in laboratorul USL”
Si Lucian Bode, deputatul PDL din Salaj, a votat impotriva modificarii Legii Minelor. In primul rand, parlamentarul salajean din partea PDL acuza „modul absolut netransparent in acre s-a incercat sa se promoveze acest proiect extrem de important pentru viitorul mineritului in Romania”. Pentru a argumenta cele afirmate, Lucian Bode spune ca „In Comisia pentru Industrie, al carei membru sunt, am vazut proiectul doar cu cateva minute inainte de a fi dezbatut si supus votului, iar dezbaterea s-a facut cu viteza luminii”. De altfel, parlamentarul salajean mai spune ca situatia s-a repetat si in Plen. Raportul Comisiei a fost pus la dispozitia parlamentarilor cu cateva minute inainte de a fi dezbatut si votat. Lucian Bode concluzioneaza ca „este un proiect nascut in laboratorul USL, neasumat de nimeni”. „In fond, sunt foarte multe consi-derente cu care nu putem fi de acordI, adauga Lucian Bode. Grupul parlamentarilor PDL nu este de acord, in primul rand, cu modul in acre se stabileste redeventa. Deputatul salajean, Lucian Bode, precizeaza ca acest proiect supune redeventei inclusiv apa de izvor. ISper ca actuala majoritate sa vina cu o alta initiativa, la care sa ne putem aduce si noi contributiaI, incheie Lucian Bode, deputat PDL din Salaj.

Seres Denes este nemultumit de textul legii
Seres Denes, deputatul din partea UDMR Salaj, a votat impotriva modificarii Legii Minelor si apreciaza ca Iexista o serie de inadvertente vizavi de exproprierea terenurilor, care fac obiectul acestor activitatiI. O alta nemultumire a deputatului salajean vizeaza redeventele, care, spune el, „se platesc numai in bugetul central, in conditiile in care o parte din aceste taxe ar trebui sa ramana la nivelul autoritatilor publice locale”. Cat despre proiectul in sine, Seres Denes spune ca „nu se face o distinctie intre exploatarea strategica (de interesa national) si celelalte exploatari, care nu sunt de anvergura acestei exploatari”.

Iuliu Nosa a votat pentru adoptarea legii
De cealalta parte, nu ar fi o surpriza pentru nimeni faptul ca Iuliu Nosa, deputatul PSD din Salaj, a votat pentru aprobarea modificarii legii. „Am votat pentru aprobarea Legii Minelor, insa, din pacate nu a fost aprobata, neintrunind numarul necesar de voturi”, ne-a declarat ieri parlamentarul salaejan din partea PSD, Iuliu Nosa. Argumentul deputatului salajean consta in faptul ca „daca vrem sa vorbim de dezvoltarea tarii, este necesar sa exploatam si sa utilizam resursele de care dispune tara”. „Daca ne bazam doar pe imprumuturi, cu siguranta nu se va dezvolta tara”, a adaugat deputatul salajean. Nosa mai spune cu regret ca „in aceasta sesiune parlamentara, care se incheie la sfarsitul lunii, nu se mai poate pune problema ca legea sa fie aprobata”. Legea Minelor va putea fi reluata prin procedura parlamentara, ori printr-un proiect de lege al Guvernului sau Ordonanta de Urgenta.