La Galeria de Arta Ioan Sima din Zalau, a avut loc ieri ultimul eveniment din acest an, vernisajul expozitiei „O zi cu Maestrul Ioan Sima”, expozitie organizata in fiecare an in memoria marelui artist salajean. In cadrul evenimentului au fost surprinse momente din viata de zi cu zi a maestrului. Ioan Sima s-a nascut la Pericei, judetul Salaj, la 19 decembrie 1898, urmand, la insitentele familiei, cursurile facultatii de Drept de la Bucuresti si Cluj Napoca, iar in paralel a studiat pictura, in atelierul scoala al pictorului Acs Ferenc, si mai apoi a continuat la Viena. S-a de-dicat total picturii in anul 1954, cind a devenit membru al Uniuni Artistilor Plastici din Romania, filiala Cluj. In anul 1980, a donat Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau 162 de lucrari de pictura si grafica, acestea fiind considerate piatra de temelie ce sta la baza Muzeului de Arta „Ioan Sima”, deschis un an mai tarziu. Se stinge din viata la 8 februarie 1985. Ioan Sima este „patronul spiritual” al muzeului din Zalau, care ii poarta numele. Expozitia va fi deschisa publicului pana la sfarsitul luni ianuarie.
Prezenta slaba si putine vorbe despre Sima
Ieri, in prima zi a expozitiei, prezenta publicului a fost extrem de slaba. La vernisaj au participat doi reprezentanti ai muzeului, opt jurnalisti si…cinci vizitatori.
In cadrul evenimentului s-a mai discutat despre planurile de viitor ale galeriei de arta Ioan Sima. Corina Bejenariu, directorul galeriei, spune ca intentia pentru anul viitor este sa reduca numarul de evenimente expozitionale, pentru a putea gazdui un timp mai indelungat o expozitie.
S-a vorbit mult despre planurile de viitor ale galeriei de arta si putin despre marele maestru Ioan Sima.
In aceasta perioada, mai sunt doua expozitii care mai pot fi vizitate, si anume „Arta si mestesug in epoca Regatului Dac”, la galeria de arta Ioan Sima, si „Vanatoare si pescuit”, la Muzeul de Istorie si Arta al municipiului Zalau.