Criza i-a determinat pe romani sa-si schimbe conceptul in ceea ce priveste locul de munca. Cel putin asa reiese din studiul „Cei mai iubiti angajatori din Romania”, realizat de Mercury Reasearch, pe 4162 de respondenti din 138 de companii. Daca pana la abaterea crizei peste piciorul nostru de plai exista o continua migratie intre companii, romanii alergand dupa venituri mai mari si pozitii mai bune, la ora actuala cei mai multi angajati isi doresc stabilitate. Studiul arata ca ponderea angajatilor romani care doreau sa-si schimbe locul de munca a scazut anul trecut la 57 la suta, de la 66 la suta in 2011. Din raspunsurile subiectilor mai reiese ca romanii sunt interesati in primul rand de respectarea conditiilor contractuale de catre angajator, aceasta aflandu-se in topul conditiilor pe care potentialii angajati le asteapta de la angajator, urmata de siguranta locului de munca si abia apoi de salariu. De asemenea, calatoriile in interes de serviciu incep sa devina o bariera in alegerea locului de munca, mai mult de un sfert de respundenti nefiind dispusi sa-si asume astfel de atributii. Si in acest caz, procentul este in crestere fata de anul trecut.
Raportul releva concluzii interesante legate de cum se impaca visurile studentilor cu realitatile din piata muncii. In acest moment doar 6 la suta dintre angajati lucreaza sau au lucrat in marketing, 6 la suta in relatii publice si doar 5 la suta la resurse umane. Paradoxal, desi sunt la coada listei de joburi visate de studenti, joburile in productie in domeniul industrial sunt primele in topul locurilor de munca actuale (22 la suta).
Situatia este de inteles, avand in vedere ca Romania a pierdut in perioada de criza peste 400.000 de salariati. Totodata, 100.000 de companii au intrat in faliment, iar rata somajului a inregistrat maximul ultimilor opt ani, cu un maxim istoric in randul tinerilor. Aceste date demonstreaza ca romanii au inteles situatia, sunt constienti de evolutia pietiei si cauta stabilitate.
Alte studii realizate de Mercuty Research arata ca angajatii romani sunt din ce in ce mai stresati. Nu mai putin de 63 la suta dintre core-spondenti afirma ca nivlelul lor de stres a crescut in ultimul an, principala cauza fiind situatia financiara personala. Majoritatea cauzelor stresului sunt de natura profesionala, mai mult decat personala. Angajatii stresati sunt in acelasi timp nefericiti si nesanatosi. Studiile arata ca nivelul de stres continua sa creasca in intreaga lume, cu angajati care se apropie din ce in ce mai mult de epuizare. Pe termen scurt, aceasta presupune pierderea angajatilor valorosi si confruntarea cu o productivitate scazuta. Efec-tele pe termen lung sunt greu de prevazut daca piata muncii nu ofera altenative.
Stabilitate pe piata muncii si stres cat incape
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...