Citarea se poate face si prin fax sau e-mail

Noul Cod de procedura civi-la, prin care se urmareste asi-gurarea celeritatii solutionarii cauzelor, concomitent cu imbunatatirea calitatii actului de justitie, a intrat in vigoare vi-neri. Scopul esential al noului cod este „crearea in materia procesului civil a unui cadru legislativ modern care sa raspunda pe deplin imperativelor functionarii unei justitii moderne, adaptate asteptarilor sociale, precum si necesitatii cresterii calitatii acestui serviciu public”, dupa cum se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ. In scopul degrevarii instantelor de judecata, ceea ce ar avea consecinte asupra duratei de desfasurarea a procedurilor judiciare, codul prevede in sarcina judecatorului obligatia de a indruma partile din proces spre folosirea procedurii medierii ca mijloc alternativ de solutionare a litigiilor, pe durata desfasurarii acestei proceduri judecata fiind suspendata.
Totodata Ministerul Justitiei (MJ) a obtinut derogare si a fost autorizat sa achizitioneze mobilier si echipament IT, sa organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de judecator si personal auxiliar din cadrul curtilor de apel, tribunalelor si judecatoriilor.
Eficientizarea procedurii de citare si comunicare a actelor de procedura are loc prin suplimentarea modalitatilor traditionale de comunicare a actelor procedurale prin salariati ai instantei, ori prin posta, devenind posibila, la cererea partii interesate si pe cheltuiala acesteia, si comunicarea prin servicii de curierat rapid. De asemenea, Noul Cod prevede posibilitatea comuni-carii actelor de procedura prin fax sau e-mail cu conditia confirmarii primirii acestora.
Ca element de noutate, trebuie amintita marirea duratei termenului de apel, ca regula, de la 15 la 30 de zile, solutie menita sa asigure timpul necesar intocmirii si motivarii corespunzatoare a cererii de apel. Recursul este gandit ca o cale extraordinara de atac, ce poate fi exercitata in cazurile in care legalitatea a fost infranta.
Nu in ultimul rand, Codul a urmarit si o practica unitara a tuturor instantelor din tara. Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie poate fi sesizata in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor probleme de drept. Hotararea produce efecte in cauza in legatura cu care a fost pronuntata, fiind obligatorie deopotriva si pentru celelalte instante judecatoresti. (P.G.)